Има хора, които са настроени крайно негативни към космонавтиката. “Защо

...
Има хора, които са настроени крайно негативни към космонавтиката. “Защо
Коментари Харесай

Космическа технология спасява животи в Непал!

Има хора, които са настроени извънредно отрицателни към космонавтиката. “Защо би трябвало да харчим толкоз доста пари за космос, когато имаме доста други проблеми на Земята? Не е ли по-добре да решим първо земните си проблеми, преди да вървим в космоса ”, питат те.

На 24 април 2015 година земетресение с магнитуд 7.9 порази Непал – страна, която не бе готова за злополучие от този мащаб. Близо 300 вторични труса, един от които с магнитуд 7.4, в допълнение срина инфраструктурата.

В такива моменти не може към този момент да се разчита на нефункционалната инфраструктура на страната, би трябвало да се разчита и на помощ – в това число и нетрадиционна. Устройство на НАСА бе включено в търсенето на оживели. Става въпрос за апарат, който може да засича удари на сърцето на затрупани хора под големи купчини парчета.

Името на уреда е “Файндър ”, тежи по-малко от 9 кг и може да работи на батерия в продължение на 14 часа. Той употребява микровълнов радар и е толкоз акуратен, че може да направи разликата сред човешко сърце и сърце на животно.

Това е следващият път, когато галактическа технология избавя директно човешки животи! През 2010 година общо 33-ма чилийски миньори бяха в капан подземен, без опция за избавяне. Трагедията беше предотвратена на косъм, с помощта на специфична капсула, създадена от НАСА. С тази капсула миньорите бяха изведени на повърхността.

Ето за какво човечеството би трябвало да финансира в космонавтика – тя непосредствено оказва помощ в решаването на земните проблеми.

“Не е ли обаче това раздуване на локуми? ”, ще попитат съперниците на космонавтиката. “Не е ли по-добре да финансираме непосредствено в животоспасяващи устройства, а не да ги чакаме да излезнат като непряк артикул на нещо друго? ”

Светът обаче не работи по този метод. Нека да вземем един елементарен образец. Решаваме да влагаме в експерти по топлотехника и термодинамика и им даваме задача да създадат по-добра фурна. И те ще създадат все по-добри и все по-добри прототипи на все по-качествени фурни. Но колкото и да финансираме в подобен вид експерти, те в никакъв случай няма да измислят микровълновата фурна. Защото тя излиза от напълно друга област, непозната на тях – от радарната технология, създадена по времето на Втората международна война.

Така е и в космонавтиката – там работят други експерти по други специалности и от техните специалности от време на време излизат елементарни решения, които оказват помощ на човешкия живот. Решения, които няма да се появят нескрито по различен метод.

Ето за какво е значимо космонавтиката да съществува – тя прави живота ни по-добър!

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР