Има голяма вероятност по света да избухнат много конфликти и

...
Има голяма вероятност по света да избухнат много конфликти и
Коментари Харесай

Папата: Има опасност от ефект на доминото в конфликтите по света

Има огромна възможност по света да избухнат доста спорове и войната да стане част от всекидневието ни.

Нужно е незабавно реализиране на мир, тъй като всеки боен спор може да докара до " резултат на доминото ". За това предизвести папа Франциск на закриването на набожен конгрес, който се организира в Казахстан. Духовни водачи от целия свят приканиха държавните ръководители към разговор, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Мирът би трябвало да бъде реализиран незабавно, защото всеки боен спор или огнище на напрежение и конфликти през днешния ден са в положение да провокират гибелен " резултат на доминото " и да застрашат системата на интернационалните връзки ", заяви Папа Франциск на седмия Конгрес на водачите на международните и обичайни религии в казахстанската столица Нур Султан.

Светият отец акцентира, че религията в никакъв случай не трябва да бъде употребена като опрощение на войната.

Макар той да не загатна съответно Русия или някоя друга страна, тази част от изявлението му идва на фона на поддръжката на Руската православна черква за нашествието в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Участниците в провеждания през три години конгрес представляваха разнообразни вероизповедания (ислям, юдаизъм, будизъм...) - общо стотина делегати от петдесет страни. Те одобриха с болшинство декларация, в която приканиха международните водачи да " загърбят всяка нападателни и разрушителна изразителност, която води до дестабилизиране на света ", заяви Агенция Франс Прес.

" Убедени сме, че експлоадирането на какъвто и да било боен спор, който основава огнища на напрежение и конфликти, води до верижна реакция, изменяща интернационалните връзки ", се споделя в декларацията от 35 точки, в която Украйна не се загатва.

Документът, подписан от религиозните водачи, сред които и великият имам на джамията Ал Азхар в Кайро - най-високопоставеният нравствен лидер на сунитския ислям, също по този начин се показва " поддръжка за отбраната на достолепието и правата на дамите, за подобряването на обществения им статус като равнопоставени членове на фамилията и обществото ".

Сред 80-те религиозни представители на огромната кръгла маса в Двореца на независимостта в Нур Султан обаче бяха единствено половин дузина дами, отбелязва Агенция Франс Прес. 

Папа Франциск призова за отбрана на достолепието на дамите, като съгласно него " на тях би трябвало да се доверят по-значими функции и отговорности ". " Колко решения, довели след това до гибел, можеше да бъдат избегнати, в случай че при взимането им участваха дами! Нека работим за това те да бъдат по-уважавани, приети и ангажирани ", моли той.

След като бе определен за папа през 2013 година, Франциск пое ангажимент да усили броя на дамите на виновни постове в ръководството на Римокатолическата черква. Нито една от Светите конгрегации (еквивалент на министерство) обаче не е управлявана от жена.

Тази сутрин Папа Франциск посети катедралата " Света Богородица Троеручица " в Нур Султан, където произнесе слово пред локалното духовенство, което горещо го приветства, показва Агенция Франс Прес. 

Все отново не липсваха рецензии, които пристигнаха от самобитния хазаин - локалния свещеник Атанасиус Шнайдер, отбелязва Ройтерс. Той е един от най-изявените критици на Папа Франциск по тематики като развода и повторния брак, хомосексуализма и връзките сред другите религии. Епископ Шнайдер приветства визитата на Светия отец в Казахстан, само че предизвести, че наличието му на сходен международен междурелигиозен конгрес може да сложи под въпрос неповторимата роля на Римокатолическата черква в това да показва единствения път към спасението.

Следобед папата ще отпътува за Рим, където се чака да дойде към 20.30 ч. (21.30 ч. българско време).
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР