Има голяма разлика от 2019 г. Тогава имаше двама кандидати,

...
Има голяма разлика от 2019 г. Тогава имаше двама кандидати,
Коментари Харесай

Ганев: Предишните местни избори бяха битка „статукво - промяна”, сегашните – обещания за градинки

„ Има огромна разлика от 2019 година Тогава имаше двама претенденти, олицетворяващи разделянето “статукво - смяна ”, което половин година по-късно стана централно в българската политика. Изборите в София за пръв път го демонстрираха. От една страна, имахме претендент на статуквото - Йорданка Фандъкова, въпреки това, на смяната - Мая Манолова. Заради това ново тогава разделяне сини и червени се подредиха от едната страна на барикадата. На втория тур електоратът на Демократична България гласоподава за Манолова, а гласоподавателите на Българска социалистическа партия поддържаха районни кметове на Демократична България. Битката се представяше доста повече като политическа, в сравнение с като конкуренция за ръководство на София, и концепцията беше да се нанесе удар на ръководството на Борисов. Даваха се, помните, съпоставения от други страни - пробив в Будапеща при Орбан, пробив в Истанбул при Ердоган “.

Това разяснява пред  политологът от „ Тренд “ Димитър Ганев.

„ Разделението “статукво - смяна ” обаче завърши през юни тази година, откакто протестиращите и тези, против които бяха митингите, направиха “сглобката ”. Затова акцията на Терзиев и Хекимян няма този политически заряд - на централно равнище те са дружно. И дебатът в София в този момент е за тротоари, улици, бюджети, детски градини и впрочем. През 2019 година за доста малко от тези неща ставаше дума. Онова беше политическа борба, а в този момент е борба кой ще обещае по-убедително повече градинки и ще оправи повече тротоари “, сподели той.

Ганев акцентира, че ПП-ДБ, ГЕРБ и Българска социалистическа партия не са вкарали чисто партийни претенденти, а заложиха на надпартиен профил, което е по-скоро прецизен метод.

„ Партийна кандидатура мъчно може да излезе отвън твърдите ядра. А изборите в София, по всичко проличава, няма да се решат на първи тур и когато отидеш на балотаж, ти би трябвало капацитет за напредък. Непартийните претенденти имат по-голям капацитет, тъй като идват от друга сфера и не носят негативите на самите партии “, споделя политологът.

Според него, определените кметове на първи тур ще са по-малко, в сравнение с през 2019 година

„ Има много кметове, които са известни, само че са към този момент 12-16 година отпред на градовете си и това води до отмалялост. Смятам, че революционна смяна в картата на локалната власт няма да има. И не тъй като ГЕРБ е в най-хубавата си кондиция за локални избори, само че те имат няколко преимущества пред останалите. Първо, нямат против себе си огромен и сериозен конкурент. ПП-ДБ са по-малка партия на национално равнище, а електоратът им е съсредоточен най-много в столицата и в няколко огромни регионални града. В по-малките общини съвсем ги няма. Нямат и настоящи кметове и развити структури по места. ГЕРБ има всичко това. Затова в огромна част от общините евентуално ще се резервира статуквото на локалната власт “, предвижда Димитър Ганев.

„ Много е значимо също, че ГЕРБ съумяха преди локалните избори да излязат от изолацията, в която бяха три години. Ако още бяха в разделянето “статукво - смяна ”, партията нямаше да има опция да пораства сред двата тура, а формулата щеше да е “всички против ГЕРБ ”. Сега това го няма. Да речем, че в дадена община ГЕРБ излиза на балотаж против ПП-ДБ и отвън него остават претендентите на “Възраждане ”, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ. Те надали ще поддържат претендента на ПП-ДБ. Вероятно огромна част ще си останат у дома, само че даже да излязат, ще е, с цел да санкционират някой претендент. Симпатизантите на тези партии няма да отидат до урните, тъй като харесват някой претендент. А ще гласоподават “срещу ”. Тук битката не е за благосклонността, а за това кой ще бъде по-малко неприятен. А ГЕРБ излезе от обстановката да се гласоподава наложително против него “, сподели анализаторът от „ Тренд “.

Той предвижда по-ниска интензивност, в сравнение с предишните локални избори, тъй като последните 3 година имаше 5 парламентарни избори, а това води до електорална отмалялост. Освен това няма нов огромен състезател на терена, който да стимулира хората да гласоподават.

Една пета от упражнилите правото си на глас вземат решение в последните няколко дни или в самия избирателен ден за кого ще гласоподават. В разнообразни общини може да се сътвори електорална вълна в поддръжка на някой претендент, а това постоянно води до обрати. Така че тезата, че има предрешени борби, не почива на сериозна база, безапелационен е той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР