Има голяма разлика между доматите, закупени директно от производителя и

...
Има голяма разлика между доматите, закупени директно от производителя и
Коментари Харесай

Как да направим доматите от магазина по-ароматни и вкусни

Има огромна разлика сред доматите, закупени непосредствено от производителя и тези, които взимаме от магазина. В първия случай те са в идеално положение - изцяло узрели и ароматни. Причината за това се дължи на обстоятелството, че са откъснати малко преди да бъдат изложени за обмен.
 Доматите, лютите чушки и едно ново, генномодифицирано растение
Люти домати – бъдещето на известния зарзават

Общото сред тях и чушките

Случаят с доматите в огромните търговски вериги обаче е друг. Тъй като отглежданите домати пътуват стотици километри, с цел да доближат до съответния пазар, няма по какъв начин да се придвижват изцяло узрели, тъй като ще бъдат доставени развалени. Затова те се берат зелени, обработват се с етиленов газ, който подтиква зреенето и се охлаждат до общоприетите температури за превозване, които са сред 5 и 13 градуса по Целзий.

Според теоретичен екип, управителен от американския Департамент по земеделието (USDA), точно охлаждането пречи на доматите да бъдат толкоз ароматни.
 Снимка 480229

Характерната миризма на доматите се дължи на микс от химични субстанции, създавани от плодовете в процеса на зреене. Традиционният метод на запазване чрез изстудяване, с цел да бъдат доставени до потребителя в търговски тип, я подтиска. Учените обаче откриват, че въпреки всичко доматите биха могли да запазят аромата си и то по един напълно обикновен и на ниска цена метод - с гореща вода.

Изследователите вземат решение да прибавят към процеса на обработка една спомагателна стъпка. Те потопят зелените доматите в гореща вода с температура 52 градуса по Целзий за пет минути и по-късно ги охлаждат при нужните температури.
 Снимка 480228

Така учените откриват, че обработените с гореща вода домати имат освен по-добър усет, само че и са с доста по-високо наличие на ароматни съставки. Изследователите считат, че това се дължи на обстоятелството, че обработката с гореща вода контролира ензими, свързани със зреенето и задейства производството на избран протеин, пишат от Gizmag.

До момента в никакъв случай не сме потапяли купените от магазина домати в гореща баня, само че нищо не пречи да опитаме, с цел да забележим по какъв начин ще им се отрази.
 Доматите, мъжката плодовитост и връзката сред тях
Домати за мъжка плодовитост

Един домат - доста ползи
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР