Има голям оптимизъм за развитието на автомобилната индустрия в България.

...
Има голям оптимизъм за развитието на автомобилната индустрия в България.
Коментари Харесай

Предстои бум на автомобилната индустрия в България

Има огромен оптимизъм за развиването на автомобилната промишленост в България. Наблюдава се забележителен скок в % компании, които възнамеряват да е уголемяват на нови места, които търсят нови местоположения, а не разширение на настоящите мощности. Говорим за компании, които към този момент са тук и търсят втора, трета, а в някои случаи и четвърта локация за разширение на активността си . Това уточни арх. Любомир Станиславов от Аутомотив Клъстър България пред Bloomberg TV Bulgaria.

Гост в студиото бе и Иглика Йорданова от Colliers International.

Двамата показаха резултатите от прочуване на развиването на автоиндустрията в България, дело на Colliers International, Аутомотив Клъстър България и PwC, сочещо, че 70% от играчите в бранша чакат растеж на приходите си през актуалната 2018. Компаниите в сферата, сочи изследването, образуват към 4% от Брутният вътрешен продукт на страната.

„ Големият взрив в автомобилната промишленост в България занапред следва. Това към този момент стартира да се вижда и в проучванията “, уточни арх. Станиславов.

Кои са главните спънки пред още по-големия растеж на автомобилната промишленост на родна земя?

Първата и съществена причина, регистрира Станиславов, е неналичието на задоволително развити индустриални зони.

Друг проблем е и неналичието на задоволително квалифицирана работна ръка.



„ Над 40% от проучен ите компании правят развойна активност у нас. За нея трябват високо квалифицирани фрагменти, по тази причина за бъдещето на промишлеността е от изключително значение образованието на такива “, съобщи на собствен ред Йорданова.

55% от фирмите са изразили предпочитание да усилят броя на чиновниците си.

„ Това е доста по-голям % от изследването ни през 2016. Не приказваме просто за увеличение на броя, за за доста по-сериозно обмисляне във връзка с тяхната подготовка “, регистрира още тя

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР