Има ефект на стабилизиране на турската лира спрямо големия срив

...
Има ефект на стабилизиране на турската лира спрямо големия срив
Коментари Харесай

Тенденцията в Турция е дългосрочна, извън валутната криза от последния месец



Има резултат на стабилизиране на турската лира по отношение на огромния срив от петък, изясни в предаването " 12+3 " Стоян Михайлов, финансов анализатор и валутен брокер. " В края на вчерашния ден и в границите на актуалната сесия следим повишаване на турската лира по отношение на еврото – това е така наречен естествена корективна фаза след извънредно внезапния спад от петък ", сподели Михайлов. Според него би трябвало да се регистрира дълготрайната наклонност:

" Огромната наклонност, която е дълготрайна и надалеч не е подчинена на тази валутна и дългова рецесия през последния месец, се развива от 2003-2004 година, общо взето с встъпването на Ердоган на премиерския пост. Оттогава имаме разширение на недостига по настоящата сметка, в макроикономическата рамка измененията стартират още в този интервал. На процедура 2006 година евро - турска лира се търгуваше на равнища от 1.65, което спрямо преди малко достигнатите равнища от осем лири за евро, на процедура приказва за 400 % придвижване и повишаване на еврото по отношение на лирата. "

Това е тотална амортизация на самата валута, защото безусловно всички вложители напущат стопанската система и продават, разяснява финансовият анализатор:

" Корпоративният дълг в Турция е основно деномиран в евро и долари, което значи, че заради по-ниските лихвени равнища в тези две валути всички компании и самостоятелни стопански субекти избират да вземат заеми в долари и в евро. Съвсем разумно е, че всички заеми ще бъдат в долари и евро, а погасяването им ще изисква продажба на турски лири и покупка на долари и на евро. Това е дълготрайна наклонност. "

Запитан дали Турция би трябвало да вкара валутен ръб, каквато рекомендация направи икономистът проф. Стив Ханке, и дали възможното му въвеждане ще спре актуалната рецесия, Стоян Михайлов означи:

" Естествено, че ще го спре това нещо. Това е едно от наложителните решения, които би трябвало да се подхващат все още, още повече заради повода, че Централната банка на Република Турция все още няма цялостна самостоятелност. Президентът Ердоган на процедура въздейства безусловно властническо върху политиката на Централната банка. Това е неприемливо и решенията, които той взима и прокламира, на процедура опонират на ортодоксалното схващане в макроикономиката за регулирането на лихвената политика на Централната банка. Централната банка трябваше да последва с по-високи лихвени равнища настоящата инфлация, защото инфлацията в страната непрестанно пораства и при тези темпове на напредък е разумно да се усилват и лихвените равнища. И заради тази причина това е може би наложителен вид - да се търси заем от МВФ, който пък ще пристигна дружно с пакет от ограничения, които ще бъдат рестрикции върху Централната банка. "

Обменни бюра в Кърджали са в суматоха поради огромния срив на турската лира и поддържат огромни разлики сред курс купува и курс продава поради неяснотата по какъв начин ще реагира през идващите дни турската валута. Тази заран в обмен бюрата на града лирата се купуваше за 23.5 стотинки, а курс продава е бил 26 стотинки. 

Още информация по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР