Има една известна фраза, че „Няма нищо страшно в четенето

...
Има една известна фраза, че „Няма нищо страшно в четенето
Коментари Харесай

Какво пише в „Кодекс Гигас“– Библията на дявола

Има една известна фраза, че „ Няма нищо ужасно в четенето на книги “. Разбира се, в това има доста истина и е хубаво да се чете колкото е допустимо повече. Но представете си, че има книги, които не би трябвало да четете и не тъй като може да сънувате кошмари, а тъй като те крият мистериозни тъмни секрети, които могат да имат пагубно въздействие върху човечеството.

Една такава странна и мистична книга е така наречен „ Кодекс Гигас “ или още Библията на дявола. Още от самото заглавие се вижда, че това не е елементарна книга, нали?

Легендата за „ Кодекс Гигас “

Легендата за тази мистериозна книга споделя, че в далечния XIII век, някъде в Бохемия (днешна Чехия) един духовник на име Херман нарушава своя заветен обет пред Бога и за наказване е трябвало да го зазидат в стената на една от килиите на манастира. Монахът се молил със сълзи на очи на своите събратя и на Бог да не лишават живота му. Обещал им, че в случай че го пощадят, ще напише най-красивата и най-голяма книга, която да възхвалява по невъобразим и невиждан метод техния манастир. Те се съгласили, само че му сложили едно изискване – да напише книгата за едно денонощие.

След няколко часа безспирно писане Херман осъзнал, че задачата е просто невъзможна и защото към този момент бил изчерпал молитвите си към Бог, се обърнал към самия демон. Той незабавно се явил на монаха и даже му предложил да довърши книгата вместо него. само че в подмяна на душата му. Така съгласно легендата се ражда най-злокобната книга на всички времена, книгата на окултистите и най-големият ръкопис на древността – „ Kодекс Гигас “.

Какво тъкмо съставлява книгата?

В дословен превод „ Кодекс Гигас “ значи книга-гигант, а това напълно не е инцидентно. Тя в действителност впечатлява със своите размери. Книгата тежи невероятните съвсем 75 кг, дълга е 92 сантиметра, необятна е 55 сантиметра и е дебела 22 сантиметра. За да бъде преместена, трябват най-малко трима души. Кориците на книгата са направени от дърво и украсени с железни орнаменти. За страниците на книгата е употребена кожата на към 160 магарета и млади телета. Мастилото, с което е написан текстът в книгата, е направено от смачкани буболечки.

Първоначално „ Кодекс Гигас “ е бил с 320 страници, само че след това 12 от тях са отстранени. Предполага се, че на тях са били изписани някои от тайните на манастира, в който се счита, че е писана. Други пък споделят, че тези 12 страници крият едни от най-големите секрети на християнството, които човечеството в никакъв случай не трябва да узнава.

Безспорно най-интересната страница е тази, на която има изображение на дявола, което е високо цели 50 сантиметра. Дяволът е изобразен доста забавно на тази рисунка. Направен е като принц на отвъдния свят и е показан с кралски претекстове. Негово изображение участва в книгата, тъй като, както легендата споделя, това било едно от изискванията на дявола, с цел да помогне на Херман.

Кой и по кое време е написал книгата?

Истината за „ Кодекс Гигас “ към момента не е известна. На този стадий всичко се опира на догадки, митове и легенди. Предполага се, че е била написана в интервала 1204–1230 година, като за нея за първи път се загатва през 1229-а. Тук обаче стартират и разминаванията. Този огромен интервал е в прорез с легендата, за която, учудващо, само че има няколко доказателства. Още на пръв взор се вижда, че книгата е написана с един почерк, един тип мастило и като че ли всички страници са били изписани едновременно.

Интересното за книгата е, че в нея няма правописни неточности или даже нещо задраскано. Всичко е написано съвършено и с брилянтен почерк. Кодексът е толкоз чудноват и тайнствен, даже много сложен са възпроизвеждане. Казват, че на един съвременен калиграф ще са нужни 20 години и то единствено да се препише текстът без рисунките. Това несъмнено, в случай че работи непрекъснато.

Загадките към „ Кодекс Гигас “ не свършват дотук. Гледайки страниците на книгата, ясно се вижда, че те не са избелели с времето, като че ли са писани в този момент. Чрез разнообразни проучвания е потвърдено кои страници са били най-четени, както може да се досетите, това са тези към изображението на дявола.

Какво написа в мистериозния „ Кодекс Гигас “?

Историците са на мнение, че най-вероятно кодексът е трябвало да отразява всички познания за света и природата, които Бенедиктинският медал е имал по времето на основаването на книгата. Особено внимание притегля разположението - на една страница е Царството небесно, а на другата – на сатаната. Ясно става за всеки наблюдаващ, че по този метод създателят е желал да покаже контраста сред облиците на Доброто и Злото и на безконечната битка сред тях.

В този 75-килограмов хартиен шедьовър има огромни пасажи от латинския превод на Библията, енциклопедията „ Етимология “, разнообразни трактати, исторически текстове, информация за кралство Бохемия. А най-интересните места са тези, на които има написани заклинания, вълшебства и други езотерични текстове. Най-вероятно по тази причина е била толкоз търсена и известна, даже няколко пъти е крадена.

Съдбата на книгата

В края на Тридесетгодишната война, през 1648 година, сбирката на Рудолф II (част от която е бил „ Кодекс Гигас “) е открадната от шведски бойци и е отнесена в Швеция като една от многото военни плячки. През 1697 година избухва пожар в замъка „ Три корони “, покрай прага, където се е намирал „ Кодекс Гигас “ по това време. За страдание в него са изгорели близо 18 000 книги и 5700 ръкописа.

Кодексът оцелява, тъй като един от прислужниците съумява да го изхвърли през прозореца. При самото рухване корицата на книгата е съществено развалена, след което е реставрирана. Някои локални споделят, че пожарът е поради самата книга и че към нея витае нечувано зло. Други споделят, че е бил заслон, тъй като някой е желал да открадне книгата. Версии доста и никоя не е на 100 % сигурна.

През 2007 година, след повече от 300 години неявяване от вкъщи, „ Кодекс Гигас “ още веднъж е в Прага, където за една година е изложен в Чешката национална библиотека.

Важно е да се спомене, че манастирът в Подлажица, където е написана книгата, е бил много безпаричен и едвам си е разрешавал най-елементарни потребности. Откъде тогава пари за написването и основаването на „ Кодекс Гигас “?

Любопитен факт е, че 75-килограмовата книга е застрахована за внушителните 10 милиона евро.
Дали в миналото Кодекс „ Гигас “ ще разкрие изцяло своите секрети или и тази мистерия като доста други в нашия свят ще си остане неразгадана? Дали въобще би трябвало да се разбулва написаното в книгата или е по-добре да остане вечно прикрито? Може би времето ще покаже. А може би не.

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР