„Има две основни причини да вземем решение да не спираме

...
„Има две основни причини да вземем решение да не спираме
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: До момента имаме малко над 830 съобщения за нежелани реакции след ваксинация

„ Има две съществени аргументи да вземем решение да не стопираме потреблението на партидата. Според мен можем да го създадем, само че това ще има по-скоро психическо въздействие, защото огромна част от дозите са използвани”, съобщи пред Нова тв доцент доктор Ангел Кунчев по отношение на партидата на AstraZeneca.

За нея пристигна информация от няколко страни, че предизвиква нежелани реакции, измежду които и тромбоза. Държавният здравен контрольор изясни, че обстановката се следи от близко, защото през вчерашния ден е -->. Кунчев разяснява и информацията, че и у нас е умрял човек, откакто е бил имунизиран, само че няма причинно-следствена връзка сред това.

„ Предполагам, че министърът искаше да даде образец, че след имунизацията може нещо друго да се случи. За нас е значимо да следим за нежелани реакции след имунизацията. За тях може да заяви на процедура всеки. До момента имаме малко над 830 известия за нежелани реакции. Над 95% от тях са тези, за които всички знаем – лека мъка, настинка, грипоподобни признаци. Когато има съществени признаци, това води до основаване на експертна група, която да ревизира цялата документи. Давам ви образец, когато се правеше проучване на имунизацията в Бразилия. Беше обявено за тежка нежелана реакция, която се оказа счупена ръка. Те са длъжни да го оповестят, само че индивидът беше паднал по стълби”, описа доцент Кунчев.

„ Налагат се ограничения всеки ден, само че доста мъчно се одобряват и доста мъчно се съблюдават. Това обаче няма да ни спре. Ген. Мутафчийски е по-критично надъхан, тъй като в границите на 24 часа трансформира две нови отделения в Коронавирус и те се изпълниха. Расте заболеваемостта, пораства смъртността. Засега най-малко не означаваме подобен растеж, който да демонстрира, че английският вариант е кой знае какъв брой по-тежък. Към няколко лечебни заведения обаче се насочва огромен контингент от хора, в случай че съдим единствено по тях, ще изкривим картината”, счита здравният контрольор.

Той изясни, че огромна част от инфектираните в Кюстендил също се лекуват в огромните столични лечебни заведения. Според него, в случай че се гледа натовареността в областите край София, ще се сметне, че картината не е толкоз сериозна. Здравните управляващи наблюдават обстановката в цялата страна, ограничения се постановат единствено в областите с доста високи стойности.

„ Досега ние трупахме негативите, само че по какъв начин да обясня на едно село в Търговище, в което няма нито един случай, че им затваряме учебното заведение. Разбирам добре и казусът става доста огромен. Пандемик умората става значим фактор. Хората не желаят да слушат обстоятелства, те си желаят предходния живот прочувствено, без да има каквито и да било разисквания. Ако би трябвало да вляза в този вид говорене, би трябвало да кажа: „ Мили хора, нито Щаба, нито РЗИ създават вируси, нито ги популяризират, нито изпитват наслаждение да ви стопират активността. Изглежда някои хора не го разбират”, съобщи доцент Кунчев.

Той показа, че получава мейли от разнообразни хора, чието мнение е на двата полюса. Според здравния контрольор в този миг е доста мъчно да се угоди на всички. Пълният локдаун ще повлияе на разпространяването на вируса, само че факторите били доста, добави той.

„ Разсъждението вършим локдаун – стопираме пандемията, не е тъкмо. Да, ограничаваме я. Продължавам да споделям, че при подобен вид събития, всичко въздейства – от температурата на въздуха, през народопсихологията, до качествата на вируса, тъй като те се оказаха водещи. Характеристиката на английския вариант докара до това, че се подвига заболеваемостта и то на всички места. Тя почна от Англия, сега на Балканите и в Източна Европа е най-висока”, акцентира доцент Кунчев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР