Има доста несъгласувани идеи, те са насипани в една торба,

...
Има доста несъгласувани идеи, те са насипани в една торба,
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Надали в Конституцията трябва да бъде определян националният празник

Има много несъгласувани хрумвания, те са насипани в една торба, сред тях има несъгласуваност и несъгласие от позиция на планове, цели и средства за реализиране на тези цели. Това разяснява пред БНР проф. Пламен Киров - някогашен парламентарен арбитър и учител по конституционно право в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", по отношение на концепциите за конституционни промени, показани от ПП-ДБ.

Според него огромният проблем не е на коя дата е националният ни празник:   " Той е вметнат в реториката около целените конституционни промени, с цел да отвлече вниманието от по-съществените неща, които се оферират. Надали в Конституцията би трябвало да бъде определян националният празник. По-интересни са концепциите за изменение в областта на правосъдната власт. Нямаме план за изменение на Конституцията. Ние имаме хрумвания, които предхождат изработването на някакъв общ план или независими планове на коалиращите се политически сили за предприемане на конституционна проверка. Ние ще разясняваме хрумвания, а не съответен написан текст под формата на законопроект за изменение на Конституцията. Тук навлизаме в дълбоките води, които пораждат съмненение дали нормално Народно събрание е умело да извърши конституционни промени, съгласно концепциите, поднесени на конференцията в неделя. Органът, който може да реши дали конституционната проверка се прави от нормално или от Велико народно събрание, е Конституционен съд ".

Загърбва се сякаш един значим детайл от правилото за разделяне на управляващите, счита проф. Киров. Според него не би трябвало органите в страната да бъдат с идентичен мандат: " Както се предлага да бъде избиран основният прокурор, това значи едно косвено избиране на основния прокурор от Народното събрание. Главният прокурор ще бъде редуциран до един административен началник. Ако тримата висши магистрати в правосъдната власт ще бъдат единствено административни ръководители, те за какво ще бъдат членове на тези препоръки. ”

По нашата Конституция имаме единна правосъдна власт и всички прокурори, съдии и следователи имат идентичен статут на магистрати, акцентира проф. Киров в изявление за предаването " 12+4 ". Освен това, правосъдната власт има независим бюджет, с цел да се подсигурява нейната самостоятелност. Сега той се създава от Висш съдебен съвет. С двата съвета, които ще бъдат образувани по концепциите на ПП-ДБ, това значи, че ще има два независими самостоятелни бюджета - на съда и на прокуратурата. Желанието да бъде минимизирано въздействието на основния прокурор и свеждането му до просто един административен началник не кореспондира с желанието да се реализира обществен надзор. Какво ще направляваме на един административен началник, в случай че в действителност го сведем до подобен? ", съобщи още проф. Пламен Киров.

„ Пипането на президентските пълномощия и фигурата на служебното държавно управление навлизаме в салдото сред управляващите. Ако ще бъдат ограничавани мандатите, дано това да не е единствено за конституционните съдии, само че и на народните представители. Ясно е за какво е на кметовете - тъй като някои политически сили по различен метод не могат да завоюват една или друга община ”, разяснява проф. Пламен Киров.

Според него с по този начин препоръчаните промени ПП-ДБ удрят по ГЕРБ и Движение за права и свободи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР