Има доста голям наплив от хора, които търсят помощ точно

...
Има доста голям наплив от хора, които търсят помощ точно
Коментари Харесай

След случая Дебора: Ръст на сигналите за домашно насилие в Бургас

" Има значителен напор от хора, които търсят помощ тъкмо след случая с Дебора и след митингите. От началото на септември досега имаме 14 лица, които са потърсили помощ при нас, като 12 са дами, а двама са мъже. През август има 29 нови случаи. А през юли, преди митингите, са общо 13 - 11 дами и двама мъже ", това сподели за Дарик Женя Петрова, шеф на Център за предварителна защита на насилието и престъпността в Бургас. Тя е част от асоциация " Деметра ", единствената на територията на Бургаска област, която предлага сложна помощ за жертвите на принуждение.

" Асоциация " Деметра " предлага конплексни услуги - консултиране от обществен служащ, психолог, правист, както и подготовка на документи за приемане на ограничаваща заповед. Освен това, асоциацията разполага и с Кризисен център и предлага настаняване на потърпевшите от домашно принуждение, както и на жертвите на трафика на хора. Асоциацията има ицентър за потърпевшите от полово принуждение, както и шелтър. Всичко това на териотрията на град Бургас ", сподели Женя Петрова.

Според данните на асоциацията, след случая с Дебора огромен брой дами са се осмелили и са потърсили помощ и поддръжка. " Допитват се до институциите, допитват се до полицията. Оттам ги изпращат при нас, с цел да спомагаме за правене на ограничаваща заповед ", посочи тя. И добави: Все отново броят на пострадалите дами остава по-голям, спрямо измъчваните мъже. " В случаите, в които мъжете са потърпевши от домашно принуждение, приказваме за възрастни хора, оплакващи се от своите синове или внуци ", акцентира Женя Петрова.

На въпрос, до каква степен е значима работата с изключение на с жертвите и със самите насилници, шефът на Центъра за предварителна защита на насилието и престъпността в Бургас отговори, че с цел да има същински резултати, процесът фактически би трябвало да бъде двустранен.По думите на Петрова, до този миг обаче съдът не откликва в задоволителна степен на апелите на асоциацията - да се насочват причинителите на насилието към центъра, с цел да се реализира плануванаъа стратегия. Става въпрос за профилирана стратегия, предопределена точно за причинителя. Тя е в продължение на 6 месеца. " Не постоянно може да се види резултат незабавно. Той обаче е осезателен в дълготраен проект ", добави още Женя Петрова.

За най-фрапиращите случаи на принуждение в Бургас и коментарът на директорана Центъра за предварителна защита на насилието и престъпността в Бургас Женя Петрова, чуйте в звуковия файл.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР