Има дипломатическо напрежение между България и Турция, но то не

...
Има дипломатическо напрежение между България и Турция, но то не
Коментари Харесай

Захариева: Има напрежение между България и Турция. Да се използва религията за политически цели е крайно опасно


Има дипломатическо напрежение сред България и Турция, само че то не е провокирано от нас. Това съобщи в предаването „ Тази събота” по bTV външният министър Екатерина Захариева.

По думите й освен Турция, само че и други страни стартират да употребяват религията като част от политиката. Според нея това е доста рисково за целия свят и явно никой не си дава сметка.

„ Да се употребява религията за политически цели е извънредно рисково. Това е персонален избор на човек. Нека да мислим, когато говорим”, прикани Захариева.

Външният ни министър е на мнение, че е последна мярка да се късат дипломатическите връзки с Турция, тъй като тя е един от най-големите ни стопански сътрудници.

Захариева съобщи, че най-лесното е Турция да се извини за изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че страната му е повлияла на поправките в Закона за вероизповеданията поради обстоятелството, че ние ще продължим да бъдем съседи, даже и откакто изборите им минат.

 Снимка: btvnovinite.bg

„ Очевидно е, че не го вършат за първи път и към този момент става редовно. Много е елементарно и ние да втвърдим тона, само че не го вършим. Изборите ще минат, само че по-късно още веднъж ще сме съседи и ще желаеме да имаме положителни отношения”, разяснява Екатерина Захариева.

Тя напомни, че предходната година, още веднъж преди избори, имаше изявление на президента Реджеп Ердоган, след което се наложи България да реагира остро.

„ Тази година още веднъж има погрешно, недопустимо и несъотвестващо на добросъседските връзки изявление. Отново на избирателен протест в регион, където има изселници от България. Очевидно, с цел да се стимулират мюсюлманските гласоподаватели, които са по-религиозни”, на мнение е министър Захариева.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР