Илюстрация Увеличаване Смаляване Това можеше да е репортаж от Кан

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Това можеше да е репортаж от Кан
Коментари Харесай

Произход на кино видовете

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Това можеше да е репортаж от Кан отвън аления килим. Разказ за катакомбите на фестивалния замък, в които на най-големия кино пазар в света се продават утрешните филми. И най-много за секцията " Късометражен ъгъл ", където 1500 млади режисьори посещават семинари и полемики и основават контакти за бъдещи планове. Но историята пое в малко по-различна посока.

Срещам се във фестивалния замък с Пламена Славчева, 33-годишно момиче от Търговище, което взе участие тази година в " Късометражния ъгъл " с 8-минутния си филм " Сърце в природата – еволюция на един човек ". Пламена търси сътрудници и средства за реализацията на първия си пълнометражен филм. Както всички останали, мисля си. След един час диалог с нея ще мисля по различен метод.

Интереса ми към нея разсъниха точно тези 8 минути, снимани на другия завършек на света, в Сидни.
Крис Дарвин, към 60-годишен праправнук на Чарлс Дарвин, се разхожда из китната австралийска джунгла в сивия си костюм, с вратовръзка и необут. Чудесни фрагменти. После споделя по какъв начин е работил дълги години в рекламна организация, до момента в който един ден изпаднал в тежка меланхолия и осъзнал какво е в действителност значимо за него: той обича природата и желае да помогне да я съхраним.

Напуска работа, продава всичко, което има, и се посвещава на смяната в съзнанието на хората, като стартира от самия себе си. Анализира съвсем всичко, което прави във всекидневието си, и пресмята по какъв начин то въздейства на околната среда. Така съумява да понижи нездравословните резултати от дейностите си.

С изчисленията прави приложение за мобилен телефон, което да помогне и на други хора да живеят по-природосъобразно. При създаването на " Предизвикателството на Дарвин " (The Darwin Challenge), както се споделя приложение, се среща с Пламена – по това време началник на плана от страна на изпълняващата цифрова организация.

Илюстрация
Кадър от кино лентата

Увеличаване

Кадър от кино лентата

Смаляване

Тя постоянно е желала да прави филми и паралелно с работата си в Сидни записва курс в локалния университет. Курсовата работа е филмът за Крис.

Австралия е осмата страна, в която живее Пламена, и третият континент. Говори седем езика, два от които не чак толкоз добре, ще посочи в диалога ни. За характерен представител на цифровите бохеми ми се коства извънредно скромна и доста заинтригувана от всичко към себе си. Говори ужасно бързо. Нищо чудно, мисля си. Как другояче ще успее да свърши всичко това единствено за 33 години - дипломира се като бакалавър по реклама и връзки в Аликанте, прави магистратура по европейски науки в Билбао и Гронинген, работи в интернационален културен институт в Швеция, в Европейската комисия в Люксембург, в азиатско-европейската Фондация AЗЕФ в Сингапур. И през това време се занимава с най-различни планове - от проучване на " световните хипстъри " до организация на съревнование по снимка с последвала галерия в 14 страни. Когато ми споделя за тях, постоянно приказва за това по какъв начин са повлияли на хората, по какъв начин са създали живота им малко по-добър.

Така е и с приложението на Крис: " Благодарна самичък, че мога да работя с него. Апликацията му не е основана, с цел да прави пари, а тъй като е значимо да я има. " И в този момент продължава да работи по втората версия от България.

Обиколката й на света завършва на 29 септември 2017 година, когато от през днешния ден за на следващия ден Пламена се реалокира от Сидни назад в Търговище. Три дни по-рано татко й претърпява тежка автомобилна злополука. Закарват го в болница, само че два часа по-късно умира едвам на 57 години. До през днешния ден тя се пробва да разбере какво се е случило в съдбоносните два часа. От болничното заведение получава единствено три листа, необразовано и повърхностно напечатани на пишеща машина, на която съвсем й е свършило мастилото. Разследването на случая я потапя в обезверената действителност на дребния град.

" Тези три листа са написани от хора, които не обичат живота ", споделя Пламена. " Те се намират непрекъснато в режим на оцеляване и това ги прави доста жестоки. На това би трябвало да се даде публичност, да се стартира разговор. " Това е в основата на кино лентата, който желае да направи. И може би това я отличава от другите млади кинаджии на масите към нас: Пламена е пристигнала в Кан не с цел да успее във филмовата си кариера. Тя е просто едно момиче, което желае да каже нещо значимо на света. С филм.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР