Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Това ли е изкуство?

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Това ли е изкуство?
Коментари Харесай

Защо тъгуват Гилбърт и Джордж

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Още по тематиката
Това ли е изкуство?

Този въпрос и полемиките към него вършат премията за образни изкуства " Търнър " толкоз забавна
9 окт 2015
G-force

Изложба в Мадрид демонстрира най-новите работи на ексцентричните G
20 апр 2011 За присъединяване си в проведения от лондонската изложба " Серпънтайн " Extinction Marathon: Visions of the Future през 2014 година английските актьори Гилбърт и Джордж стоят пред публиката безмълвни в продължение на пет минути с разтворени пред себе си огромни бели плакати, на които авансово са изписали със спрей Burn That Book и Fuck the Planet. Изявата им в огромна степен е визитка на цялото им творчество, особено с ексцентричните им пърформънси като " живи статуи " и провокативния им образен жанр.

Галерия White Cube демонстрира до 28 януари 2018 Gilbert & George: The Beard Pictures and their Fuckosophy. Домакините предизвестяват, че в изложбата има доста хули и нецензурни думи. Сред заглавията на минималистичните послания са Fuck the Teachers, Fuck Him, Decriminalise Sex, Ban Religion.

Според артистите това са мисли, преминаващи през главата на доста хора. " Чрез концепцията за секса искахме да освободим и публиката, и себе си. Религията от дълго време се е настанила в креватите на хората, а законодателството й партнира. И през днешния ден тази тематика продължава да е толкоз комплицирана в доста страни. Още чакаме опрощение от страна на църквата ", споделят Гилбърт и Джордж в изявление за " Капитал " през 2011 година

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

В другия огромен раздел от изложбата Гилбърт и Джордж са комични, съществени и неуместни мутанти на самите себе си в апокалиптичен свят на параноя, експанзия и опустошение. Сюрреалистичните им бради от бирена пяна, цветя или зайци натъртват на брадата като един от най-често употребяваните в разнообразни религии знаци, само че и като емблема на младите хипстъри. Визионери в посоката на всеобщата просвета, Гилбърт и Джордж остават правилни на концепцията си за Art For All. Едновременно провокативни, поетични и шокиращи, те притеглят внимание върху тематики като секса, обичайното изкуство, национализма, концепцията за неустрашимост, конформизма, обществените табута, предразсъдъците. Критиката отбелязва способността на двамата актьори да остават постоянно настоящи и в крайник с значимите тематики.

Гилбърт (1942 г.) и Джордж (1943 г.) се срещат като студенти в Saint Martin’s School of Art в Лондон през септември 1967 година Оттогава са дружно в живота и изкуството. Те целеустремено размиват границите сред арт пърформънса и персоналния си живот. " Ние сме пърформънсът. Пърформънсът е изкуство, което нервира образованите хора. Майките не биха го харесали, само че евентуално биха харесали нас, въпреки и не изцяло ", споделя Джордж. Емблематичен за артистичния дует е точно контрастът сред консервативния им външен тип и образния им жанр с ярки цветове, графични детайли, фотографии, отрязъци от печатни медии и плакати. Любопитно е, че със своята непрестореност и непроменяемо присъстващи и в най-острата им обществена рецензия възприятие за комизъм и самоирония двамата си печелят благосклонностите даже на хора, които не харесват изкуството им.- Нещо, което би ви се желало хората да запомнят от вас?
- Две неща. Първо, забранете религиите. Второ, декриминализирайте секса.
Гилбърт и Джордж са носители на доста награди, измежду които Turner Prize (1986). През 2005 година те съставляват Англия на Биеналето във Венеция. Две години по-късно Tate Modern провежда най-голямата ретроспектива, отдадена на самостоятелен актьор в историята си.

През ноември британският публицист Майкъл Брейсуел, който познава Гилбърт и Джордж от над двадесет години, издаде книгата What Is Gilbert & George? (Heni, цена 10 евро). Според него най-изумителното е, че те сполучливо посвещават целия си живот на креативна формула, която се заражда единствено няколко месеца след запознанството им. Есето е илюстрирано с определени от артистите произведения. Специално за изложбата White Cube издава и азбучник. Няколко изложения по света също включват работи на Гилбърт и Джордж.

А философията им за работата и живота е като извадена от съвършения справочник на актуален нравствен преподавател: " Искаме да генерираме позитивната сила на любовта. Тя е способна да промени морала към по-добро, а в последна сметка моралът трансформира света и метода, по който хората се отнасяме едни към други ", споделя Гилбърт за " Капитал ".

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Gilbert & George: The Beard Pictures and their Fuckosophy в White Cube в Лондон до 28 януари 2018

Leman Maupin в Ню Йорк до 22 декември 2017
Albert Baronian в Брюксел до 23 декември 2017
Thaddaeus Ropac в Париж до 20 януари 2018
The Beard Pictures - Alfonso Artiaco в Неапол 16 декември до 3 февруари 2018
Bernier/Eliades в Атина 11 януари - 22 февруари 2018
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР