Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Отвън и отвъд Иран

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Отвън и отвъд Иран
Коментари Харесай

Книга: Паринуш Сании - "Бащата на другия"

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Още по тематиката
Отвън и оттатък Иран

Иранската писателка Паринуш Сании пред Light за излезлия на български разказ " Моята участ "
3 юли 2014
Кадер Абдола, публицист: В Иран има доста младежи, които ще се опълчат против аятоласите
от Дневник,28 апр 2012 Паринуш Сании пред Light, 2014: " Все още пребивавам в Иран. Понякога човек се отчайва, само че би трябвало да се има поради, че цензурата напълно не е най-тежкото. " Паринуш Сании - " Бащата на другия "
Издателство: Жанет 45
Цена: 16 лева

" Бащата на другия " на известната с комплексните си и достоверни истории иранска писателка Паринуш Сании е от тези книги, които са директен път към просвета и всекидневие, които наподобяват прекомерно далечни. Те са такива единствено на пръв взор. Главите в романът показват история, предадена от два разнообразни гласа – отдадена на фамилията си майка и мислите на най-малкия й наследник, който в продължение на години не желае да проговори.

Разликата сред поколенията, връзките сред децата в фамилията, по какъв начин те поясняват дейностите на родителите си и по какъв начин иранските дами оцеляват в едно мощно патриархално и религиозно общество, са измежду тематиките в романа. Част от рецензията разчита насъбрания яд и отвод от връзка в основния воин като метафора за иранското общество. Романът се появява в България на фона на следващата вълна на антиправителствени митинги в Иран, като демонстрациите имат и мощно феминистичен темперамент.

Това е вторият разказ на родената през 1949 година в Техеран писателка, която отвън литературата е психолог и социолог.

Преводът от персийски е дело на отдадената към този момент над 30 години на иранската просвета Людмила Янева, работила и по другата издадена в България книга на Сании - " Моята участ ", също подобаващ разказ, посредством който може да надникнете в метода на живот в Иран. Сании гостува в България през 2014 година

В каталога на " Жанет 45 " попада и емигриралият в Холандия ирански публицист Кадер Абдола, създател на също изследващия човешките връзки на фона на напрегнатата политическа обстановка в страната " Къщата на джамията ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР