Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Къде ми са детските

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Къде ми са детските
Коментари Харесай

Детската литература - все повече за всички

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Още по тематиката
Къде ми са детските книжки

Софийски книжовен фестивал за деца и юноши
19 апр 2018
След утрешния ден

Три погледа към протичащото се по света
28 окт 2016 " - Ставай, Тумба, стига си спал! - Аз не дремя, Лупи, просто слухтя възглавницата. "

Така стартира новата детска книга на Петя Кокудева и подсказва какво може да очаквате като комизъм и въодушевление. Главни герои на историята са кучето Лупо и енотът Тумба, а илюстрациите са на италианската художничка Ромина Беневенти.

Историята е въодушевена от честите пътувания на Кокудева. " Различните ми действителни завършения, срещи с персонажи и пространства се преливаха в диалозите сред Лупо и Тумба ", споделя Петя Кокудева, създател също по този начин на книгите " Питанки ", " Малки същества " и " Лулу. Детски стихотворения за възрастни ".

" Има да вземем за пример епизод, въодушевен от Нова Зеландия, и подобен, отдаден на норвежка поляна. Герой е даже мъглата в родопското село Стикъл. Лупо и Тумба са писани на раздрънкан, дребен таблет, с прикачена клавиатура, най-вече в придвижване – нощен трен във Виетнам, ферибот към Естония, аероплан за Индонезия, палатка във финландска гора... "

" Лупо и Тумба " е формирана от най-вече къси разговори. " Текстовете наподобяват лъжливо лесни, тъй като диалозите сред героите са сбити и спестовни. Всъщност са писани интензивно, съвсем ежедневно в границите на към две години (близо една от които – на път по света). Накрая се оказа, че имам над 150 диалога и с редактора ми Надежда Радулова подбрахме единствено най-хубавите четирсетина. "

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Втората част на " Лупо и Тумба " e подготвена и се чака през есента, още веднъж под знака на " Жанет 45 ". С Ромина Беневенти Кокудева си сътрудничи от към този момент седем години и възнамеряват историята да приключи в трилогия.

Като четец Петя Кокудева последно е впечатлена от " Книгата на всички неща " на Хюс Кайер, както и " Книга за финландските джуджета " на Маури Кунас. Описва се като огромна почитателка на полската илюстраторка Емилия Джубак, а неотдавна е попаднала на друга находка - Mrs Biddlebox на Linda Smith.

Вижда в наклонността детската литература да визира все по-всеобхватни тематики и да печели все по-възрастни читатели като представителна за развиването на обществото. " Интересът на възрастните към детското не е наклонност единствено в литературата за деца – виждаме го действително в киното (повечето анимации от дълго време не са единствено за деца), в театъра също – и по света, и в България се прави куклен спектакъл за възрастни. Или погледнете kawaii културата в Япония. Тази посока е плод на огромната независимост, която имаме и отвоюваме в днешни дни във връзка с стройните етикети. Вече не сме длъжни да се закотвим единствено в една обществена роля доживот. Не се боим да сме баби, които стават студенти на 65; да сме татковци, излизащи в майчинство. Хората към този момент не се усещат неловко да кажат: " Аз съм мъж на 37, но от време на време си чета " Емил от Льонеберя " и се хиля като тиква. "

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Според Петя Кокудева коренно се е трансформирало усещането за детето през последното столетие. " То от дълго време не е безгласна писмен знак, която яде пердах и нищо не схваща. Тъкмо противоположното – през днешния ден има самобитен фетиш към децата и, разумно, с тях възрастните поддържат връзка по нов, равнопоставен, оправдателен метод. "

Детската литература реагира на това, като става все по-неподценяваща читателите си, даже и съгласно нея това да дава резултат в неяснота и самоцелност. " Вярвам, че висшият пилотаж при детските писатели е да съумеят дa напишат книга, която е по разнообразни способи, само че в сходна степен вълнуваща и за огромни, и за дребни. Трудно ми е да се сетя за удържала през времето детска книга, която не е точно такава: като почнем от Момо, минем през Карлсон, Хари Потър, Лиско и стигнем до Мечо Пух, Малкия мъж, Крокодила Гена... " Първоюнски рекомендации

На българския хартиен пазар се появиха няколко нови забавни заглавия за деца и родители:

" Приказки за непослушни деца " от 1947 година на познатия най-много като стихотворец Жак Превер (издателство " Колибри " ).

" Рибка " преиздава с нови илюстрации (от Мира Мирославова) и на твърди корици " Принцесешки истории и други невероятни случки " на Катя Антонова. Същото издателство неотдавна пусна и " Букви с меки лапки, шапки и чорапки " на Нели Маргаритова и художничката Мила Лозанова.

Междувременно издателство " Таралеж " дебютира с две преводни заглавия за деца сред 3- и 6-годишна възраст - " Лошата семка " на писателя Джори Джон и илюстратора Пийт Осуалд, и " Татко е постоянно до мен " на украинската художничка SOOSH.

В началото на годината издателство " Точица " предложи следващо забавно заглавие - " Меча република " на латвийския публицист Юрис Звиргздинш, който споделя история за " един град, чиито министри не умеели да ръководят. И по тази причина решили да плашат хората с мечките... " Илюстрациите са на Кирил Златков.

" Критика и хуманизъм " пускат на книжния пазар " Драмата на надареното дете и търсенето на същинския аз " на швейцарската психоложка Алис Милер (автор и на " В началото бе възпитанието ", издадена от " Изток-Запад " ). Трудът й е ориентиран освен към родителите, само че е и за всички, които са били подложени на мъчителни прекарвания.

До 2 юни имате опция да посетите изложбата " Разлисти класиката ", която събира илюстрации от детската поредност на издателство " Лист ". Изложбата в " Арт алея " на ул. " Гладстон " 51А включва Любен Зидаров, Чавдар Николов, Мила Янева-Табакова, Капка Кънева, Дамян Дамянов, Милена Вълнарова, Свобода Цекова, Юлиян Табаков.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР