Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Изложба и дискусия за

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Изложба и дискусия за
Коментари Харесай

Издай си сам

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Още по тематиката
Изложба и полемика за самиздат литература ще има през днешния ден на Литературния фестивал
от Дневник,14 дек 2017
Започват панаирът на книгата и литературният фестивал (програма)
от Дневник,12 дек 2017
Нова книга: Вацлав Хавел – " Властта на безвластните "
1 дек 2017
Режисьорът Душан Ханак за достойнството да си цензуриран и " хартиените глави " на комунизма
от Дневник,10 мар 2014 Колекцията от самиздат книги на чешкия отстъпник и някогашен дипломат в България Петър Поспихал, която включва творби на Вацлав Хавел, Елиас Канети, концептуални поредици от стихосбирки и други от Чехия, ще бъде показана персонално от него по време на Софийския книжовен фестивал.

Изложбата в НДК " Самиздат: креативната мощност на дисидентската литература от ХХ век " на неповторими издания пресъздава нецензурирано обществено-политическата обстановка по времето на комунизма в тогавашна Чехословакия и в Полша.

Целта е да се схванат подтекстът и епохата от хора, които не са били очевидци на този интервал от историята и даже не могат да си показват какво е осведомително затъмнение и държавна цензура.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Петър Поспихал взе участие в придвижването " Харта 77 " още седемнадесетгодишен и лежи няколко пъти в пандиза. През 1987 година е преследван и задържан за образуване на погранични срещи с полски дисиденти, само че е освободен с помощта на многочислени прояви в негова отбрана. Той е един от създателите на революционното придвижване " Граждански конгрес " и работи дружно с Вацлав Хавел. Петър Поспихал е бил дълготраен дипломат на Република Чехия в България.

Изложбата ще бъде допълнена от самиздат книги от България, предоставени от Владимир Левчев, който през януари 1989 година дружно с Едвин Сугарев стартира да издава дисидентските вестници " Глас " и " Мост ". Във витрините ще бъдат изложени и елементи от печатарски машини.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Събитието не е за изпускане, тъй като тези издания рядко пътуват отвън рамките на личните си страни, в тази ситуация Чехия и Полша. В Прага съществува непрекъсната експозиция на самиздат издания, само че тя в никакъв случай не напуща постройката, в която се съхранява – " книгите са прекомерно скъпи да бъдат изнасяни и да рискуват да им се случи нещо. Застраховката за тях е скъпа. Тези, които ще видите тук, са мои и на другари, които са ми ги поверили с доста обещания да се грижа за тях ", споделя Поспихал.

Изложбата " Самиздат: креативната мощност на дисидентската литература от ХХ век " продължава до 17 декември, среща се на 4-ия етаж в НДК. Най-вероятно ще видите господин Поспихал и ще имате опция да разговаряте с него, тъй като той не изпуска сбирката си от око.

Q&A: Петър Поспихал

Защо е значимо да се демонстрират предмети от интервала на комунизма като самиздат книгите на тази галерия?
Защото хората доста бързо не помнят какво е да нямаш обикновена независимост и да живееш в изискванията на тоталитаризъм. Имат селективна памет и избират да си спомнят единствено хубавите неща, тъй като са надживели неприятните и избират да ги не помнят, това е част от човешката логика на психиката – да забравим униженията, с цел да имаме самочувствие. А на тези, които споделят " едно време ни беше по-добре ", бих споделил, че да нямаш опция да издадеш книга и да попаднеш в пандиза поради издаване на лирика няма нищо общо с положителното живеене. А, ето, през днешния ден тук се открива панаир на книгата и НДК е цялостна с издания за всеки усет.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Означава ли това, че и в Чехия, сходно на България съществува такава наклонност да се гледа на тоталитарното минало с носталгия?
Да, и евроскептицизмът се ускорява. Просто хората се усещат излъгани – чакаха доста от демокрацията, само че се оказва, че е доста по-трудно да се построи работещо общество. И в Чехия има доста небогати хора, които споделят: какво, като можем на доктрина да пътуваме, само че нямаме пари, с които да го вършим. Това дружно с обстоятелството, че политиците не престават да упрекват комунизма 28 години за всички неудачи, стартира да омръзва на елементарните хора. И затормозени от битовизми, не схващат за какво свободата е толкоз значима.

Как се случваше на процедура издаването на неразрешени книги?
В началото имахме единствено пишеща машина и преписвахме всичко на ръка, последователно си взехме по-голяма печатна машина. Трябваше да бъдем изобретателни – да вземем за пример тези илюстрации, които виждате, са страници от календар, изрязани и добавени към книгата. Криехме се, всичко беше незаконно. Превеждахме и пишехме по изби, само че имаше и дизайнери.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Кои са най-ценните самиздат книги, включени в изложбата?
Това есе – " Силата на безсилните " на Вацлав Хавел, което имам в няколко екземпляра, въпреки и единият наръфан от мишки. Бяхме се събрали на загадка среща в края на 70-те години в Кърконоши с полските дисиденти. Адам Михник помоли Вацлав да напише текст, който да разказва обстановка в Чехословакия и феномени, които му вършат усещане за полско самиздатско списание. И по този начин се роди този текст на Хавел, който е знак на дисидентството в Централна Европа, преведен на доста езици. Всички бяха очаровани от концепцията му, че по този начин наречените безвластни хора имат в действителност особена власт, когато отстояват концепциите, в които имат вяра.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Виждам, че даже самиздатните книги в Чехия имат дизайн, качествено оформление, някои са с хубави корици. Някои наподобяват по-добре от всеобщите модерни книги в България. Как съумяват до ден сегашен да поддържат такова високо равнище на щемпел?
Имаме дълга традиция още от ХVII век, която по този начин и не беше прекършена, която се дължи на разделянето в Чехия на хуситска черква, католическата и евангелистка. Хуситите постоянно доста са държали на образованието и книгата и тя е била издигната на респект, само че католиците не е трябвало да изостават и също са издавали красиви и качествени книги и по този начин в конкуренцията през вековете се е развил висок стандарт на печатните издания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР