Илюстрация Увеличаване Смаляване Нова книга – Призрачната гондолаПревод от италиански

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Нова книга – Призрачната гондолаПревод от италиански
Коментари Харесай

Книга: Джани Родари - "Призрачната гондола"

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Нова книга – " Призрачната гондола "
Превод от италиански Иво Йонков
Издателство " Сиела "
Цена 15 лева

" Интелектът се ражда в битка, а не неподвижен " – думите са на постоянно разсмиващия ни италиански публицист Джани Родари. Верен на изказванието си, тoй, както постоянно, сблъсква въображение и логичност и предизвика деца и възрастни в романа " Призрачната гондола ".

Текстът му излезе предходната седмица за първи път на български език в хубаво издание с твърди корици. Романът бързо и без непотребни думи въвлича в пиратски истории – без да дава на читателите нито минута покой, той ги среща с избягал неаполитански пандизчия, венециански търговец сребролюбец, с бедняка Арлекино и багдадски принц. Всичко стартира и свършва във Венеция.

Носителят на най-престижната премия за детска литература " Андерсен " и в тази книга е правилен на личните си похвати за потапяне в света на фантазията (смесване на приказки, римувани глупости и доста, доста смешни истории), които е описал в " Граматика на фантазиите ". Още през 70-те години на XX в. той открива това, което сегашният цифров и освен маркетинг повтаря като мантра – значими са историите и положителното разказвачество, то прави чудеса.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Но до момента в който семинарите за storytelling целят посредством увлекателни истории да продават повече артикули, Джани Родари разкрил, че децата учат доста по-добре, когато го вършат с въображение и до момента в който слушат и измислят истории. Методите, които споделя в " Граматика на фантазиите ", след това са заимствани от педагози в Съединени американски щати.

В същия текст Джани Родари предизвестява: " да бъдем деликатни във връзка с една специфичност на " смеха на превъзходството " - той може да одобри консервативна функционалност, да се свърже с най-плоския и най-грубия консерватизъм. Превръща се в източник на консервативен " хумор ", който се надсмива над невероятното, над индивида, който желае да лети като птиците, над дамите, които желаят да се занимават с политика, над този, който не мисли като другите, не приказва като другите, както го изискват традицията и разпоредбите Този смях, с цел да има положителна функционалност, би трябвало стрелата му да засегне по-скоро старите хрумвания, страха от смяната, лицемерието на нормата.

И в преди малко излязлата на български " Призрачната гондола " " сбърканите герои " имат триумф и всичко свършва с огромна порция смях – " вследствие на този смях спокойствието в душите им се завърна ".
Оригиналната книга на италиански излиза през 1980 – годината, в която Джани Родари умира след тежко боледуване. На италиански тя е илюстрирана от дъщерята на писателя Паола Родари. За илюстрациите на българското издание се е погрижил Дамян Дамянов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР