Илюстрация Увеличаване Смаляване Когато известният испански готвач Джорди Рока (най-малкият

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Когато известният испански готвач Джорди Рока (най-малкият
Коментари Харесай

Джорди и шоколадовата фабрика

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Когато известният испански готвач Джорди Рока (най-малкият от тримата братя Рока зад El Celler de Can Roca в Джирона, най-хубав ресторант в света за 2013 и 201 5г.) споделя със собствен другар и сътрудник, готвача Ориол Бланес, че е изгубил гласа си, той от своя страна му признава, че от известно време е изгубил усета и обонянието си.

" Никога не ми беше хрумвало, че може да изгубя гласа си, не беше част от моите страхове. Не мога даже и да си показва какво е да загубиш усета. Затова изпитвам огромно състрадание от хората, които страдат от това ", споделя Джорди Рока в показания неотдавна в Мадрид документален филм " Усещане за какао: В търсене на изгубения усет (El sentido del cacao, качен е в YouTube на испански и с британски субтитри). Филмът (сътрудничество сред El Celler de Can Roca и подкрепящата плановете им през последните години банка BBVA) наблюдава новаторския план, в който Джорди взаимно с мултидисциплинарен екип от учени се пробва да " върне " чувството към шоколада на пациенти, които по разнообразни аргументи са изгубили усета или обонянието си. Проектът цели и реализиране на по-голяма обществена видимост на проблем, от който страда съвсем всеки пети човек в света.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Около два-три % от популацията страда от цялостна загуба на подушване, а седемнадесет % - от някакво нарушаване в друга степен ", споделя доктор Джозеп де Аро Лисер, УНГ експерт и експерт по сетивата. Сред болесттите са дисгеузия (нарушение или смяна на вкусовите възприятия) и аносмия (загуба на обонянието). Всеки знае по какъв начин се назовават хората, които са изгубили гласа, слуха или зрението си. Но съвсем никой не може да дефинира тези, които са изгубили усета си ", споделят създателите на документалния филм.

В търсене на артикул, посредством който да се опита да върне чувството към съответен усет, Джорди Рока се стопира на какаото поради огромните му благоприятни условия за индивидуализиране с друга текстура, плътност, наличие на масло, ароматни, вкусови и цветови нюанси. Друго от огромните преимущества на какаото е, че съвсем всички го свързваме с щастливи моменти в живота си. Екипът учени изследва няколкото участващи в плана пациенти, измежду които и Ориол Бланес, с цел да открие най-дълбоките им и интимни мемоари, свързани с шоколада. След това Джорди подготвя специфичен десерт за всеки от тях въз основата на всички останали сетива като се изключи усета. Сред самостоятелните му творения са мус с формата на кръгло шоколадово блокче с високо наличие на какао и напълно малко захар, както и огромен шоколадов кулан, цялостен със сладолед от жасминов чай. След това всеки пациент е изолиран в куб, в който са съсредоточени прекарванията и спомените му, желанията му за цветове, звуци, температура. Джорди самичък сервира десерта, а след това целият екип следи реакциите на видеоекран.

" От доста време не бях изпитвала сходна приятност ", споделя една от пациентките, до момента в който избърсва сълзите си. Друга споделя, че е усетила усета на шоколада подобен, какъвто си го спомня преди болестта.

" Фактът, че на Джорди му хрумва да се опита да усъвършенства живота на хора, които страдат и които са забравени, тъй като се вършат доста малко проучвания в тази област, по едно и също време ни изненада и разсъни удивление у нас ", споделя ръководителят на научния екип доктор Хесус Порта-Етесам, невролог, шеф на " Фондация за мозъка ".

Самият Джорди Рока от 2010 година страда от рядката болест дистония, в резултат на която не може да движи добре врата си, а от три години е изгубил и гласа си. Въпреки това паралелно с новите лечения, на които се подлага, той продължава да работи в ресторанта, а през 2014 година е определен за най-хубав сладкар в света в класацията The World`s 50 Best.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР