Илюстрация Увеличаване Смаляване Банди – Забранени истории от Северна КореяИздателство:

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Банди – Забранени истории от Северна КореяИздателство:
Коментари Харесай

Забранени истории от Северна Корея

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Банди – Забранени истории от Северна Корея
Издателство: " Изток-Запад "
Цена: 12 лева

Книгата е доста скъпа, защото за разлика от доста други за Северна Корея тя дава лице и душа на хората там, а не просто притеснителна фактология и плашещи сведения за живота им.

Ако севернокорейското общество ви наподобява просто като синхронизирана маса хора с грижи, напълно разнообразни от тези на европейския човек, то сборникът " Забранени истории от Северна Корея " ще ви накара освен да навлезете повече в характерния им метод на живот, само че и той да наподобява доста по-близък.

Автор на разказите, хипотетично основани на същински случаи и с автобиографичен детайл, е публицист, прочут единствено със псевдонима си - Банди ( " светулка " на корейски). Според формалната история той е дал ръкопис от 750 страници на другарка, която съумява на избяга в Южна Корея. Предполага се, че той към момента живее в Северна Корея, а южнокорейските издатели на сборника нямат новина от него от към този момент две години – това на собствен ред поражда догадки, че самоличността му е разкрита, с всички произлизащи от това последици.

Без да изпада в шокиращи елементи, той съумява да очертае суровата действителност в една от най-изолираните страни в света, без да икономисва нищо. " Вътре в нея набъбваше боязън – боязън, който в тази страна би трябвало да ти бъде внушен от самото раждане, в случай че искаш да оцелееш ", написа Банди в един от първите разкази. Историите му са скъпи и тъй като героите са от разнообразни пластове на обществото – елементарни хора, доближени до партията (и от време на време разочаровани от нея), родители, разтревожени от навика на детето им да плаче всякога, когато види портрет на Великия водач, родове, репресирани поради избягали родственици, и такива, които имат право на привилегии поради умряли в Корейската война близки.

Банди съумява да опише и истории, които са самостоятелни от политическия подтекст, макар че той рано или късно надвисва. Част от разказите излизат от атмосферата на Пхенян и се насочват към селата и по-малките обитаеми места.

Освен " Забранени истории от Северна Корея " в книжарниците се намират антологията " Корейски разкази – ХХ век " и " История на корейската класическа литература ", още веднъж издания на " Изток-Запад "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР