Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Още по темата Образование Инвестиции в

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Още по темата Образование Инвестиции в
Коментари Харесай

Мамо, откъде идват бебетата

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
Още по тематиката
Образование

Инвестиции в познание
2 май 2018
Образователни app-чета

Преглед на някои от най-достъпните мобилни приложения за познания и умения в разнообразни сфери
27 апр 2018
С взор на изток

Или за какво е потребно да учим редки езици като китайския и японския и къде можем да го създадем
27 апр 2018
Нужно е цяло село...

Истинската смяна в образованието ще пристигна тогава, когато родителите и цялото общество работят дружно с учебното заведение
27 апр 2018
Как IT браншът рестартира междинното професионално обучение

Програмата " Професия програмист ", основана от БАСКОМ и финансирана от просветителното министерство, към този момент е в над 20 професионални гимназии
27 апр 2018
За по-добра възвръщаемост
20 апр 2018 " Как се раждат бебетата? " ; " Тате, за какво Жоро целуна Мариета в междучасието? " ; " А за какво Мишо има пишка? "... Ако сте родители, бъдете подготвени за някои от тези въпроси. Защото, в случай че не друго, едно е несъмнено – някой ден, когато минимум подозирате, те ще се стоварят върху главата ви като гръм от ясно небе. Родителите оказват основно въздействие върху отношението на потомците си към секса, любовта и взаимоотношенията. И това въздействие е доста по-голямо, в сравнение с в реалност осъзнават.

Мит е, че всички младежи избират да избегнат непременно оня толкоз неуместен диалог за секса и запознанствата. Напротив, в свръхсексуализираната среда, в която порастват, и затрупани от невиждани купища информация, фотоси и видеа от интернет, филми, телевизия и прочие, през днешния ден повече от всеки път младежите имат потребност от сигурни упътвания и препоръки, които да им оказват помощ да се ориентират в лабиринта от спорни послания, които ги обкръжават, с цел да създадат подобаващия за тях избор, без да се усещат стигматизирани, унизени, осмени или още по-лошо – притиснати или насилени да вършат неща, които не желаят.

От редица скорошни изследвания, едно от които е на откриватели от Харвардския университет, излиза, че актуалните младежи са все по-объркани във връзка с секса и се тормозят или даже умишлено заобикалят да стартират и построяват сантиментални връзки, тъй като не знаят по какъв начин или се опасяват, че това би попречило на образованието и кариерата им. Още по-притеснителна е констатацията, че половият тормоз, мизогинията (омраза или пренебрежение към дами или девойки, женомразство - бел. ред.) и нетолерантността към връстниците, които излизат отвън възприетите патриархални правила за полова принадлежност и/или полова ориентировка, стават все по-разпространени държания измежду подрастващите – и в домовете, и в учебните заведения, и в университетите.

Затова ролята на родителите в тази толкоз значима житейска сфера е от извънредно значение и в описания подтекст става даже още по-съществена. Често пъти обаче възрастните се усещат несигурни или пък изпитват дискомфорт по кое време и по какъв начин да отворят тематиката за секса и всичко останало, което я съпътства (виж карето), било тъй като самите те не са разговаряли намерено със своите лични родители или чисто и просто разчитат, че децата им сами ще открият отговорите, които ги вълнуват, и бурята ще отшуми от единствено себе си.

Според специалистите обаче тематиката би трябвало да стартира да се разисква още преди настъпване на пубертета, несъмнено, на език и по метод, съответен за съответния стадий на развиване. А да се приказва за секс с детето не значи да се приказва просто за секс, само че и за всички други нюанси към него като умения за другарство, флирт, сантиментално обвързване, полови функции, обществен vs. биологичен пол, както и много по-болезнените - полов тормоз и принуждение. Добрата вест е, че с подобаващата настройка, предварителна подготовка и деликатно чуване, освободено от стигма, разстройване и укорителност, секс диалогът може да е освен осведомителен и потребен за детето ви, само че и да ви помогне да се сближите и да го опознаете още по-добре. Готови формули, несъмнено, не съществуват, само че въпреки всичко ето няколко елементарни правилото, които ще ви оказват помощ да навигирате по-лесно диалога.

За пчеличките и цветенцата

Сексът не е просто биология. Около него гравитират купища въпроси, които са свързани с това по какъв начин се отнасяме един към различен, какво ни притегля или отблъсква в един човек, по какъв начин показваме желанието си за физическа непосредственост, до каква степен почитаме и разбираме потребностите на индивида насреща, по какъв начин реагираме, когато някой ни харесва, само че какво вършим, когато усещаме, че някой ни подтиква към дейности, които не припознаваме, и прочие Основните обстоятелства за физиологията на репродуктивния уред могат да се усвоят за няколко часа, до момента в който за упоменатите тематики е нужно много повече време.

Експертите предлагат да започнете диалога освен в ранна детска възраст преди пубертета, само че и да не го ограничавате в един изолиран епизод, а да го вършиме постоянно и поредно, тъй че той да се трансформира в естествена част от общуването ви с детето. Целта е по този метод да възстановявате половото образование, като премахнете онази коричка от позор и боязън, която последователно се образува с напредването на възрастта. Разбира се, в другите стадии от развиването събеседването ще е друго, въпросите, които ще ви се задават, както и предстоящите отговори ще се трансформират, само че въпреки всичко атмосферата, в която ще се случват те, няма да е наситена с отрицателни и парализиращи страсти, а ще е по-скоро отпусната и открита.

Много родители се тормозят, че сходни полемики ще убият прекомерно рано детската непорочност. Напротив, невинността я убиват неналичието на информация и неправилните схващания, които се натрупват вследствие от нея. За никого не е загадка, че живеем, заобиколени от подправени вести и лъжовни престижи. В интернет пространството от ден на ден марки се борят за вниманието и парите на младежите, като дават пресилени или искрено погрешни известия единствено и единствено с цел да продадат продуктите си. Форумите, в които всеки дава мнение и се изявява като специалист, също могат да бъдат много подвеждащи.

За сметка на това, когато са съответно и пълноценно осведомени с тематиката, болшинството от младежите даже са склонни да отсрочват първия сексуален акт, тъй като са доста по-осъзнати за следствията от него и могат да взимат по-съзнателни решения, споделя Николета Попкостадинова, основател на платформата за здравно и полово обучение на младежи Loveguide. " Идеалният вид е да има редовно, качествено и наложително полово и здравно обучение в учебно заведение като част от наложителната образователна стратегия, както е на доста места по света, което да добавя функционалността на родителите в тази област ", добавя Попкостадинова. У нас все още този сюжет е по-скоро нереалистичен, като всяко учебно заведение независимо взема решение дали и по какъв брой часа да посвети на половото образование на учениците. Отделеното време нормално напълно не е задоволително или пък информацията е поднесена прекомерно изсъхнало и накратко, с цел да притегли интереса на подрастващите.

Назови го с името му

Когато пристигна времето да говорите за частите на тялото, най-хубавият метод е да употребявате същинските им названия, а не евфемизми или жаргонни изрази, поучават специалистите. Това оказва помощ да се редуцира стигмата, която стартира да обкръжава секса от ранно детство, а и дава опция на децата да се показват по-точно и намерено, когато имат някакъв физиологичен проблем.

Във всички случаи на помощ на родителите се притичва естественото любознание на малчуганите. При заложен въпрос отговаряйте простичко, без преиначаване и извъртане. Изключително значимо при повдигането на тематиката е възрастните да не изпадат в суматоха, а да запазят успокоение. Нервният отговор, изпълнен с дискомфорт, единствено ще обърка и разстрои детето и незабавно ще го сигнализира, че става въпрос за тематика табу. А ако осезателно чувствате някакъв позор или стеснение да разчоплите тематиката, може би е добре да се замислите какво това чувство демонстрира за личните ви настройки към секса и/или любовта и по какъв метод те биха се отразили върху половото и психическото израстване на детето ви.

Освен телесната анатомия в никакъв случай не е прекомерно рано да започнете да обсъждате и понятието за единодушие, което е основополагащо за всеки полов акт. Децата са малко или повече наясно с него от играчките – те знаят, че не могат да получат камиончето или барбито на приятелите си без тяхното разрешение. Разяснете им, че докосването, целуването, а по-късно и сексът се основават на същия принцип. " Играта с другия " е допустима, когато той или тя ни даде единодушието си, по тази причина е извънредно значимо да научите детето си от малко да съблюдава границите и да почита телесната цялост на връстниците си. От друга страна, тези умения ще му оказват помощ да разбере по кое време някой връстник или възрастен се пробва да прескочи тези граници и да го накара да прави нежелани неща, споделя още Попкостадинова.

Внимание, младеж!

И въпреки всичко, колкото и да добре да живее, един родител неведнъж стига до преломния миг, в който всеки опит за диалог на секс тематика се посреща с думите " Стига де, не желая да приказвам за това! " или " Да бе, майко, знам! ". Юношеските години от време на време могат да бъдат най-трудният интервал за възпитанието на детето и да подложат на тестване търпението даже и на най-самоуверения родител. Специалистите предлагат на първо място да не се заблуждавате от изказванията на децата ви, че знаят всичко. Това е предпазен механизъм, посредством който се пробват да избегнат дискомфорта от тематиката, който можете да преодолеете, като просто ги помолите да ви изслушат. Колкото и да стачкуват, вярвайте, че надълбоко в себе си любознанието им е погъделичкано и ушите им са необятно отворени. " В момента, в който заговориш намерено, другарски и доброжелателно по тези тематики, младежите отвръщат по безусловно същия метод ", акцентира Николета Попкостадинова.

Важно е да имате поради, че говоренето за секс през юношеството не се изчерпва единствено с попречване на рисковете от нежелана бременност. Безопасният секс е не по-малко значима тематика с всички съпътстващи въпроси, свързани с така наречен полово излъчени инфекции (ППИ) – от сифилис и гонорея до хепатит и ХИВ/СПИН. Не използвайте обаче тази информация, с цел да сплашите детето и да му втълпите какъв брой в действителност е рисков сексът. Този метод може повече да му навреди, в сравнение с да му помогне, създавайки у него освен непотребни уплахи към половия акт, само че и към постоянното проучване за такива заболявания. Запазете открития и положителен звук на другарство. По-ефективно е да говорите за ППИ като за всемирен здравословни проблеми, които, несъмнено, би трябвало да се вземат насериозно, само че без да ги товарите със стигма и позор, като ги представяте като пагубни изключения. В последна сметка не живеем в стерилна среда и стига да се изследваме постоянно, няма нелечими неточности. Това важи и за ХИВ/СПИН – с помощта на нововъведенията в лекуването от няколко години насам това заболяване към този момент не е смъртна присъда, а се третира като хронично положение, което не пречи на воденето на естествен и пълностоен метод на живот.

Посланието, което би трябвало да изпращате при всеки диалог, е, че сексът е нещо напълно естествено и прелестно при спазването на избрани защитни ограничения. Във възраст, в която тялото се развива по-бързо от мозъка, децата имат потребност да знаят какво е обикновено да им се случва и какво е редно да усещат, както и какво следва оттук насетне. Никое от тях не е предусещало през какви промени ще премине и това основава неустановеност и боязън. Родителите би трябвало да бъдат задоволително смели да ги успокоят, като намерено им дадат отговорите, от които се нуждаят. Мисията ви ще е изпълнена сполучливо тогава, когато ги научите да обичат, а не да се опасяват от тялото си. Време е да поговорим
Ежедневието ни дава хиляди благоприятни условия да отворим дума за секса и взаимоотношенията пред децата си. Ето няколко мотива, от които можете доста елементарно да се възползвате, с цел да проведете сходни диалози:
- когато вие, различен член на фамилията, другар или комшия разгласи, че чака бебе;
- когато тематиките за пубертета, флиртуването, любовта, секса или такива, свързани с половата еднаквост и половата ориентировка, се разискват по малкия екран или се загатват в ария по радиото;
- когато полови стандарти се появяват в реклами, видеоигри, филми, книги и др.;
- когато с детето ви попаднете на нереалистично снимани голи тела или свръхсексуализирани облици в интернет, от екрана или на улицата (например фотошопнати фотоси на звезди или модели);
- когато гледате реклами за тампони, противозачатъчни или презервативи;
- когато се натъкнете на вести, истории или реклами, които приказват или изобразяват полов акт.
А ако ви се показа някой от тези мотиви, ето няколко хрумвания по какъв начин да подхванете диалога:
- Какво знаеш за бебетата и от кое място идват те?
- Какво мислиш за това, че тази актриса от списанието е снимана или е се държи по метод, който не дава отговор на действителния живот?
- Как се чувстваш, като гледаш тази реклама за кукли, които са облечени в розово и с които си играят единствено девойки?
- Какво би направил, в случай че някой, с който си се срещнал неотдавна, стартира да се държи с теб като героя в този сериал или видеоигра? Най-честите неточности
Говоренето за секс може да сътвори стеснение както на вас, по този начин и на детето ви. А и да си го кажем намерено, доста родители просто не знаят по какъв начин да подходят, тъй като самите те не са разговаряли с техните родители по тематиката и възприемат тематиката като срамна. Ето четирите неточности, които се позволяват най-често в тази обстановка.

- Инициирате диалога прекомерно късно
Много родители изчакват, до момента в който не намерят мотив за паника, като да вземем за пример порно списание в раницата или кондом под леглото. Истината е, че най-хубавото време да проговорите за секс с детето си е доста преди то да е почнало да се замисля или вълнува по тематиката.

- Раздавате неоправдателни оценки
Децата попиват всичко, което споделят и вършат родителите им. Ако единственото, което споделяте за секса, е показано в отрицателни, фаталистични или укорителни краски, рискувате да насадите у детето ви боязън и даже омерзение към него и да го научите да се срами от тялото и себе си.

- Отбягвате да отговаряте на въпросите, които ви се задават
Децата задават въпроси, когато са подготвени да чуят отговорите. Ако говорите по тематиката с очевидно стеснение или се пробвате всякога да я отложите " за по-натам ", в един миг детето освен ще спре да ви търси за информация и ще отиде да я търси другаде, само че и ще го оставите с усещането, че сексът е нещо мръсно и неприятно.

- Не сте напълно почтени и открити
Важно е да бъдете почтени пред себе си за възприятията и страстите, които поражда у вас сексуалността на детето ви. Още по-важно е да бъдете почтени за това пред детето си. Ако някоя тематика, която ги вълнува, ви кара да се чувствате неловко или просто не знаете отговорите, бъдете открити и просто му го споделете. Само тогава може да се надявате да проведете открит диалог. А и по въпросите, които не са във вашата компетентност, постоянно можете да се обърнете към експерт или да потърсите осведомително видео или материали от меродавен източник както онлайн, по този начин и офлайн.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР