Илюстрация Увеличаване [Министерският съвет] Смаляване Още по темата Мнения Daily

...
Илюстрация Увеличаване [Министерският съвет] Смаляване Още по темата Мнения Daily
Коментари Харесай

Чайка не птица, a Цацаров не заграница*

Илюстрация
Увеличаване
[Министерският съвет] Смаляване
Още по тематиката
Мнения Daily - Чайка е тук, с цел да благослови олигархичния капитализъм у нас

И още: Орбан е властнически, само че прав за мигрантите; Защо битката с корупцията внезапно стана всенародно дело
19 сеп 2017
Юрий Чайка и Сотир Цацаров се разминаха за това какви съглашения са подписали

Цацаров твърди, че става дума единствено за противопоставяне на тероризма, съветската прокуратура приказва и за куп други сделки
18 сеп 2017

Началото на тази седмица беше маркирано от едно изненадващо, само че височайше посещаване - в България за три дни пристигна мракобесният общоприет прокурор на Русия Юрий Чайка.

За визитата се разбра не от българската, от съветската прокуратура, която се похвали на уеб страницата си. Освен с основния прокурор Чайка се видя с премиера Борисов (с който разискали стопански въпроси), митрополит Неофит (с който разискали православието), правосъдниятминистър Цачева (която показала дебатите по разискването на антикорупционния закон).

На журналистически въпроси за визитата Сотир Цацаров се опита да се измъкне, като изясни, че Чайка е тук поради Борис Велчев, който преди десетина години подписал нещо си. Само дето когато преди четири месеца основният ни прокурор гостува на Чайка в Москва, версията беше друга - двамата се виждат, тъй като през 2015 година Цацаров по този начин се бил договорил. Иначе, увери Цацаров, всяка стъпка от визитата ще бъдат обществени за медиите. Ама различен път. Прокуратурата пусна 12 фотоси от четирите срещи на двамата и толкова - без опция за въпроси.

Според българската прокуратура тематиките на срещите били " противопоставяне на тероризма, битка с радикализацията и насилствения екстремизъм, както и противопоставяне на транснационалната проведена престъпност ". Според съветската прокуратура е било контрактувано образование на български прокурори в Москва и кръгли маси в региона на тероризма, само че и на противодействието на корупцията, а също така били разисквани тематики като екстрадицията и оказването на помощ по следствия.

Това не е първият път, в който Сотир Цацаров се разминава с истината. Или пък в който прокуратурата демонстрира, че не дължи отчетност никому. Не е и първият път, в който основният прокурор се отърква в страни, където човешките права и демокрацията са вражеска демонстрация. Проблемът е, че обезвереният му опит за търсене на интернационална легитимност (все отново медиите на Пеевски, които кърпят неуспехите му, не се четат на запад) може да сложи под въпрос националната сигурност.

*Перифраза на поговорката от времето на Съюз на съветските социалистически републики " Курица не птица, Болгария не заграница " (Кокошката не е птица, а България не е чужбина).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР