Илюстрация Увеличаване [decameron2020.eu] Смаляване През последните дни установих, че най-доброто

...
Илюстрация Увеличаване [decameron2020.eu] Смаляване През последните дни установих, че най-доброто
Коментари Харесай

Родна е-реч

Илюстрация
Увеличаване
[decameron2020.eu] Смаляване
" През последните дни открих, че най-хубавото лекуване на депресията е безпричинният смях ", написа Людмил Станев в описа " Без меланхолия ". " Значи, сядате на един стол и почвате да се смеете. Много е здравословно. Малко е неуместно, ще възразят някои невежи. И ето тук е гениалното. Ако доста дълго се смеете неоснователно, рано или късно повода сама ще се появи. И това е самата истина - единствено пробвайте. "

Това е една от историите, включени в електронния алманах с разкази " Декамерон 2020 ", план на Сдружение за градски читални, чиято цел е да предложи нещо по-различно на фона на изключителното състояние и времето у дома.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Съставител е писателят и създател на пространството " читАлнЯта " Александър Шпатов, който участва в наличието и с описа " Принцесите на Славейков ".

Сборникът стартира с откъс от класиката " Декамерон " на Джовани Бокачо, в който за първи път се загатва чумната зараза във Флоренция през 1348 година: " Против нея бяха безсилни и мъдростта, и предвидливостта човешка "

Селекцията може да се схване и като самобитен best of на някои от най-коментираните сборници, най-вече издавани през последното десетилетие. Тук са известният и с акомодацията му като късометражен филм " Сладко и солено " на Деян Енев, намерилите отклик на непознати езици " На Изток от Запада " на Мирослав Пенков и " Кръв от къртица " на Здравка Евтимова, " Сляпата Вайша " на Георги Господинов, която се трансформира в номиниран за " Оскар " анимационен филм на Теодор Ушев, " Има ли кой да ви обича " от отличения с Европейска премия за литература едноименен алманах на Калин Терзийски, " За петата ракия, или какъв брой е прекрасен животът " на Георги Бърдаров и " Тоя от " Продиджи " на Радослав Парушев, едни от дребното разкази, за които можем да кажем, че са били споделяни " вирално " в обществените мрежи. Други истории приканват въображаемо да посетим места, които в този момент не можем: Оля Стоянова взе участие с " Добре пристигнали в Тирана ", разказите на Васил Георгиев и Емил Андреев наблюдават герои, които разрешават и придвижване в разнообразни столетия.

Ангел Игов улавя духа на параноята в актуалния свят: " Ще се случи. Знам, че ще се случи. Просто няма метод. Вижте какво става по света: Ню Йорк, Истанбул, Мадрид, Беслан, Милано, Краков... Все в миналото бомбата ще избухне. Може да е в метрото, може да е пред английското посолство, може да е в Ректората. Може - по подигравка на ориста - да е в " Света Неделя``. "

В " Декамерон 2020 " попадат и създатели, които са по-непознати на необятната аудитория, само че значими с ексцентричните тематики, които засягат: Николай Грозни, Иванка Могилска, Йорданка Белева, както и създатели, свързвани повече с изявите им в поезията, като Мирела Иванова и Кристин Димитрова. Други познаваме повече като новелисти, в сравнение с свързани с късата форма: Алек Попов, Захари Карабашлиев, Елена Алексиева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР