Илюстрация Увеличаване Автор: WeWork Смаляване Още по темата Лекторите на

...
Илюстрация Увеличаване Автор: WeWork Смаляване Още по темата Лекторите на
Коментари Харесай

Работното място трябва да поражда креативност

Илюстрация
Увеличаване
Автор: WeWork Смаляване
Още по тематиката
Лекторите на DigitalK 2018: Момчил Кюркчиев

Българският съосновател и изпълнителен шеф на мултимилионната Leanplum
10 апр 2018
Димитрис Косифас, Гугъл: За да се отличите в интернет, ви трябват дизайн, скорост и лекост на използването

Рекламният началник за туризъм, покупко-продажби и технологии в Гугъл ще бъде преподавател на DigitalK 2018
5 апр 2018
Джоел Хюс: Indiegogo постоянно носи нововъведения

Директор за Европа и Англия в Indiegogo и преподавател на DigitalK 2018
4 апр 2018
Лекторите на DigitalK 2018: Айелет Ноф

Съосновател на PR организацията Blonde 2.0
3 апр 2018
Лекторите на DigitalK 2018: Джесика Джиолио

Автор, стратегически шеф в Sprinklr
2 апр 2018
Лекторите на DigitalK 2018: Иън Уортън

Творчески шеф, AKQA
30 мар 2018
Бъдещето си има име: 5G

Бъдещето на обвързваните технологии и 5G ще бъде измежду главните тематики на тазгодишната конференция Digitalk
23 мар 2018
DigitalK 2018: Човекът против изкуствения разсъдък, обществените мрежи и цифровите нововъведения

На 31 май и 1 юни лектори от Airbnb, Amazon Alexa, IndieGoGo, Pinterest, R/GA, AKQA и доста други ще приказват за бъдещето на цифровия бизнес
20 мар 2018
Не подценявай интелекта ми

Развитието на изкуствения разсъдък ще бъде съществена тематика на тазгодишната конференция DIGITALK
16 мар 2018 Жеко Колев e шеф " Стратегическо развиване " в WeWork - американска започваща компания, оценена на над 20 милиарда $, която предлага на своите членове мрежа от здания с умни работни пространства, които предизвикват съдействието сред компании от всички браншове. WeWork разполага с 242 местоположения в 71 града на 5 континента и е дом на над 20 000 компании. Колев е приключил финанси в университета " Бокони " в Милано, Италия, и е магистър по бизнес aдминистрация от колежа " Бабсън " в Бостън, Съединени американски щати. Говори 6 езика, а през последните 10 години се занимава с световно развиване на компании в разнообразни страни, измежду които Италия, Съединени американски щати и Англия. Колев е измежду лекторите на тазгодишното издание на конференцията DIGITALK, проведена от " Капитал " и фондовете LAUNCHub Ventures и NEVEQ. Тя ще се организира на 31 май и 1 юни в Sofia Event Center. Билети и повече информация за участниците може да откриете на digitalk.bg и fb.com/digitalkcon.

Мрежата на WeWork пораства с все по-бързи темпове. Каква е тактиката на компанията да задържи този напредък?
От една страна, тактиката ни за напредък продължава да бъде привличането на сполучливи започващи компании и дребни и междинни бизнеси посредством даването на все по-добър артикул и все по-широк набор от услуги, които дават отговор на потребностите на този обичаен за нас сегмент. От друга, е сполучливото привличане на компании в два относително нови за WeWork сегмента – компании сред 100 и 1000 чиновници и такива с над 1000 чиновници, което е и част от фокуса на работата ми през последните 18 месеца. Това може да изненада някои хора, само че 23% от корпорациите във Fortune 500 имат офиси в WeWork. Някои от тези огромни компании имат офиси в WeWork с по над хиляда работни места плюс заседателни зали, стаи за срещи, пространства за забавление и почивка и така нататък Не мога да споделя името, само че водеща софтуерна компания има офиси в WeWork с общ потенциал над 10 хиляди работни места на пет континента. Компаниите от тези два сегмента са от всички браншове - от международни водачи в областта на технологиите до водещи европейски и американски банки, и към днешна дата генерират към 45% от продажбите ни, в случай че преди едвам 24 месеца техният принос беше под 5%. Част от бъдещия ни напредък ще се дължи на интервенции по сливания и придобивания. Тук е значимо да отбележа, че напъните ни по това направление са по-скоро свързани с желанието ни да генерираме спомагателна добавена стойност за нашите членове, в сравнение с с разширение на самия бизнес. И въпреки всичко посредством придобиване навлязохме на пазара в Сингапур, като ползата ни беше не просто към придобиване на локациите и на членовете в тях, а в по-голяма степен към присъединението към WeWork на надарения екип, построил този бизнес - екип, който споделя нашите полезности като компания, което за нас е предписание номер едно при сключването на сходна договорка.

Скоро би трябвало да се появи и нова ваша услуга - Powered by We. Какво тъкмо съставлява тя?
Представете си компания, която желае чиновниците й да работят в WeWork пространство, само че наскоро е закупила или е подписала 20-годишен контракт за наем на постройка или даже за наем на цялостен кампус от здания. Чрез Powered By We, вместо компанията да се реалокира в наша локация, ние трансформираме техния неподвижен парцел в WeWork постройка. Ние правим проектирането и построяването на вътрешните пространства по WeWork стандарт и след това отговаряме за ръководството на постройката. Една Powered By We постройка може да получи всичко, което нашите членове биха намерили в общоприетите WeWork местоположения – ръководство на общността, организация на събития, поддръжка на инфраструктурата, платформа за опазване на конферентни зали и стаи за срещи, за банкет и регистрация на посетители, за образуване на входяща и изходяща поща и така нататък Вече имаме няколко приключени Powered By We плана за водещи международни марки и ни предстоят още десетки.

В момента огромни компании местят хиляди свои чиновници към WeWork. Какво кара една банка или водеща софтуерна компания да избере WeWork вместо по-традиционните офис решения на пазара?
Някои от аргументите се припокриват с тези, заради които дребните, междинните и започващите компании се причисляват към WeWork, а други са неповторими за корпорациите. Бих споделил, че една от главните аргументи за всички компании е привличането и задържането на гении. През 2020 година над 50% от работната мощ ще бъде формирана от хората, родени сред 1980 и 2000 година, или поколението, известно като милениал. В съпоставяне с предходните генерации условията на милениалите към работодателите са разнообразни, а доста от обичайните компании закъсняха да видят тази смяна в полезностите на хората, които са на път скоро да преобладават пазара на фрагменти. За доста от тези хора значимите обществени придобивки не се лимитират до кола, жилище, тв приемник - за тях е значимо да имаш работа, която ти разрешава да създаваш стойностни обществени контакти; да изразяваш своята креативност; да участваш в дела, които намираш за важни; да разширяваш хоризонтите си; да придобиваш нови умения и най-много да имаш живот богат на прекарвания. При състояние че множеството от нас прекарват 80-90% от времето си на работното място, е значимо самото работно място да бъде проводник на креативност, познания, споделени дела и ползи, другарства и прекарвания.

Как WeWork може да спомогне за връзката сред фирмите и новото потомство?
Повечето корпорации, въпреки и със забавяне, схванаха за новите упования, които младото потомство има към работната си среда, само че не е елементарно за една компания с над 100 хиляди чиновници да реши, че от на следващия ден офисите й по света ще наподобяват на централата на Гугъл и че прекарването на чиновниците й ще е също по този начин пълноценно като това на чиновниците на фирмите, които са почнали съществуването си през последните две десетилетия и са построили работната си просвета към това потомство. Взимането и реализирането на сходно решение може да отнеме повече от десетилетие, а никоя компания не може да задържи продукта си на международно равнище, в случай че не съумява да притегля топ фрагменти в продължение на толкоз дълъг интервал от време. Поради тази причина доста водещи банки и други компании с по-традиционен профил идват при нас, казвайки, че желаят офиси в WeWork, тъй като губят най-хубавите си млади фрагменти, които отиват да работят за по-малко пари във компании от новото потомство и постоянно даже в стартъпи. Когато една банка или друга обичайната компания се реалокира в WeWork, чувството за работното място се трансформира изцяло - отворен дизайн, в който концепцията за затворени кутийки е неразрешена, мебели и материали, които дават професионален тип, само че в това време припомнят за домакински уют и комфорт, музика във всички общи пространства и цветове, които настройват хората креативен, вместо да се пробват да накарат всички да наподобяват еднообразно и да мислят еднообразно.

Доколко е значим дизайнът на работните места на WeWork?
Дизайнът и пространствените решения са от голяма важност, само че напълно не са най-важното - всеки WeWork екип, който ръководи постройка, би трябвало да провежда сред 7 и 10 събития седмично, като някои от събитията са постоянни и се организират във всяка наша локация по света като тематична закуска всеки понеделник заран, Happy Hour всеки четвъртък вечер, утринни и вечерни спортни тренировки или масаж сесии. Други събития имат за цел чиновниците на една компания да прекарат повече време дружно, оставяйки за миг професионалните тематики настрани. Трети имат за цел хора от разнообразни компании, само че със сходни ползи да обменят опит, а четвърти дават опция на всички WeWork членове в дадена постройка да научат кои са последните нововъведения в дадена промишленост. Целта ни е нашите здания да са хазаин на най-интересните събития, които даден град може да предложи, и международно известни бизнесмени, водачи на промишлености и даже държавници са постоянно посетители на тези събития. Спомням си скорошно събитие с присъединяване на сър Ричард Брансън, а също наскоро кметовете на Лондон и на Чикаго направиха обща конференция, на която беше регистрирано по какъв начин бизнес връзките сред двата града се задълбочават с помощта на наличието на WeWork. Хелоуин и коледните ни празненства са по-внушителни от някои рок концерти, а всеки август организираме WeWork Summer Camp - тридневен палатков фестивал със световноизвестни реализатори, спортни шампионати, TED Talks, където чиновниците на нашите компании могат да прекарат един страховит уикенд дружно.

Прави ли WeWork работеща връзка сред огромните и започващи компании?
Изненадващо или не, огромните компании виждат контакта със започващи компании и специалисти на свободна процедура като неповторима опция за достъп до нововъведения и до съдействия, които могат да им дадат една нова и необременена вероятност. Един капиталов фонд, банка или огромна софтуерна компания не могат да си разрешат преждевременно да решат, че публично ще навлезнат в областта на Блокчейн технологиите да вземем за пример. Едно такова решение изисква сериозен прелиминарен разбор. Как биха реагирали вложителите, по какъв начин биха реагирали клиентите, по какъв начин това би повлияло на други бизнес сфери, в които компанията има интерес или присъединяване? Една осъществима първа стъпка би била взаимен план или различен вид съдействие с хора и дребни екипи, които към този момент работят в тази сфера, а WeWork е дом на множеството сполучливи новаторски започващи компании и на множеството водещи специалисти на свободна процедура в един град. В това отношение WeWork предлага неповторими условия за съдействие на всевъзможни тематики и сред компании от всевъзможен размер. Казвам неповторими условия, тъй като в случай че си визиите един обичаен коуъркинг, там нормално става въпрос за 100-200 работни станции, в най-хубавия случай 500. В същото време междинният размер на една WeWork локация е над 1500 работни станции, постоянно над 2000, а при започване на 2019 година ще отворим най-голямата ни локация в света с над 6000 работни станции плюс десетки конферентни зали, стаи за срещи, хиляди квадратни метри със споделени пространства и така нататък При нас във всяка постройка има задоволително място за компании от всевъзможен размер и с подготвеност по всяка бизнес съответстваща тематика. От друга страна, онлайн платформата ни разрешава на всеки наш член, бързо и дейно да ревизира, кои са фирмите и хората в една постройка или в един град, които са способени по дадена тематика.

Да обърнем фокуса към обичайните ви членове - започващите компании и такива във фаза на бърз начален напредък. Как трансформира WeWork техния метод на работа и какви са най-големите плюсове за тях, с изключение на самото работно място?
Всички преимущества, които се отнасят за огромните компании, като по-лесно привличане на гений, цялостно обслужване на офис потребностите, принадлежност към общественост, обществени контакти, и изключително гъвкавостта на нашите контракти, са от огромно значение и за по-малките компании в WeWork, само че има някои други неповторими за WeWork характерности, с които изцяло променихме набора от благоприятни условия пред започващите компании по света. Тези компании в доста малко страни по света могат да си разрешат да разчитат единствено на домашния си пазар, с цел да бъдат в действителност сполучливи. По този мотив, в случай че мога да си разреша и рекомендация към българските бизнесмени, то тя е още от първия ден на основаването на своята компания да мислят каква ще е тактиката им за интернационално развиване.

Разполага ли WeWork със свои вътрешни обществени канали?
Още преди години WeWork сътвори вътрешна обществена мрежа сходна на LinkedIn или Фейсбук, където всички наши членове по света поддържат връзка и работят дружно. Ако преди години беше едно извънредно скъпо и мъчно начинание за започваща компания от Хонконг да откри надеждни сътрудници и да стартира да продава във Англия, то през днешния ден е задоволително да напише в нашата обществена мрежа " Здравейте WeWork Лондон, ние сме започваща компания от WeWork в Хонконг, която сполучливо създаде новаторски артикул, който оказва помощ на хората с повредено зрение. Търсим сътрудници, които биха помогнали с дистрибуцията на продукта в Обединеното кралство ". Един от най-големите дистрибутори на такива артикули в Англия е също наш член, а това че и двете компании са в WeWork значи доверие и надеждност, което дава опция на това партньорство освен да стъпи на здрава основа, само че и да се реализира бързо и на ниска цена. Ако се замислите, никоя друга платформа не ви дава сходна опция, тъй като единствено в WeWork нашите членове са не просто виртуални профили, а хора които действително работят и развиват своя бизнес в нашите здания. Това е гаранция, че индивидът от другата страна на линията съставлява тествана и надеждна компания с ясна локация и история на активността.

В момента международната стопанска система върви нагоре и климатът наподобява комфортен за развиването на WeWork. В случай, че обстановката се промени, по какъв начин би се трансформирала тактиката на компанията?
Стратегията ни постоянно ще бъде WeWork да е домът на най-щастливите и най-продуктивни хора на планетата. Докато нашите членове имат вяра, че в никакъв случай преди WeWork не са работили в по-стимулираща среда, други компании ще би трябвало да се тормозят от отрицателните етапи на икономическия цикъл. Някой ще каже, че щастието, и изключително щастието на работното място, е малко нереална и спорна категория, само че в действителност и щастието може да бъде измерено. Leesman е компания, чиято цел е да дава задълбочена информация на своите корпоративни клиенти по отношение на това какъв брой задоволени са чиновниците им с офис пространствата, в които работят. Към този миг не мога да разкрия името, само че безусловно предходната седмица водеща международна компания за банкови и финансови услуги с над 80 хиляди чиновници и офиси в над 70 страни ни осведоми, че WeWork офисите им са постигнали резултат от 78.5 по показателя на Leesman, като в категориите работливост, благополучие и дейна ангажираност на чиновниците с пространството, резултатът на WeWork е бил 100%. Общият резултат на WeWork офисите е приблизително с 20 пункта по-висок от резултата на тяхната централа и всички останали офиси от външни снабдители, които те употребяват.

Рискова ли е бизнес тактиката на WeWork в дълготраен проект, поради периода на договорите за здания?
Прилагаме серия от политики и тактики, които доста лимитират пазарния риск. На някои пазари използваме друг бизнес модел спрямо нормалния - вместо като дълготраен наемател на здания, влизаме в съдружничество с локални сътрудници притежатели на здания. Инвестираме дружно, и споделяме приходите. По този метод, в случай че има смяна в ценовите равнища на наемите на дадения пазар, ние имаме опция да се нагодим към новите пазарни условия. Въпреки, че предлагаме гъвкави условия за прилагане на нашите офиси, доста от огромните компании, с които работим, в действителност търсят дълготрайни решения, а както към този момент загатнах, двата сегмента с огромни компании към този момент съставляват към 45% от продажбите на WeWork, което подсигурява дългосрочността на връзките с огромна част от фирмите, с които работим.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР