Илюстрация Увеличаване Автор: Светослав Тодоров Смаляване Още по темата Снимка

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Светослав Тодоров Смаляване Още по темата Снимка
Коментари Харесай

Улица "Класика"

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Светослав Тодоров Смаляване
Още по тематиката
Снимка на деня: Уличният актьор Жулиен дьо Казабианка в София
от Дневник,23 фев 2018
Обединени градски народи

Urban Nation в Берлин е първият по рода си музей за градско модерно изкуство
23 фев 2018 Една от стените на зала " България " на улица " Аксаков " е измежду най-сниманите местоположения в София през последните дни. Причината е намесата на френския махленски художник и актуален актьор Жулиен дьо Казабианка .

Рисунката е част от почналия през 2014 година в Париж план Outings, в границите на който той рисува върху здания творби, които са част от културното наследството на съответната страна. Така той изкарва скритото в музея на ярко, в общественото пространство и доближава одобреното изкуство до уличното. Към сегашен миг планът обгръща близо 40 града в Европа, Съединени американски щати и Азия.

В началото на самодейността той споделя, че го води не желанието натрапчиво да образова хората за личното им изкуство, а да смекчи дистанцията сред хората и творбите на изкуството.
В случая на работата си до зала " България " той прерисува част от картината на Дечко Мандов (1881-1969) " Глава на дете ", владеене на СГХГ. Негова интервенция може да се види и до входа на самата СГХГ, а скоро и на други места.

Основен помощник в изявите му в София е младата художничка Елена Назърова , която по-рано тази година беше част от груповите изложения " Арт старт: Млади художници, които да следим през 2018 " и " Гонене на зли духове ".

Казабианка е роден през 1970 година на о. Корсика. Освен художник той е и режисьор – сюжетът към дебютния му късометражен филм Night Аfter the Rain е написан от китайския публицист и Нобелов лауреат Гао Синтцян. Казабианка гостува в София по покана на Френския институт.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР