Илюстрация Увеличаване Автор: Reuters Смаляване Още по темата Ще може

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Reuters Смаляване Още по темата Ще може
Коментари Харесай

Срещата на G-7 в една снимка

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Reuters Смаляване
Още по тематиката
Ще може ли Тръмп да реализира договорка и с Ким на историческата среща в Сингапур

Фокусът на срещата се чака да бъде прекратяването на севернокорейските стратегии за нуклеарно оръжие и балистични ракети в подмяна на дипломатически и стопански отстъпки
10 юни 2018
Европа с единна позиция на срещата на Г-7
8 юни 2018 Около Доналд Тръмп в никакъв случай не е скучно и в случай че има някакъв принос за международната политика, това е, че на тях към този момент е доста по-интересно за публиката и с напрежение за участниците. Официалният акаунт на немския канцлер Ангела Меркел в Instagram популяризира фотография от финалните моменти на срещата на G-7 в Канада, която бързо се трансформира в една от най-споделяните през днешния ден. Тя е направена по време на финалните разисквания за заключителната декларация на най-развитите стопански страни. Каквото и да са си говорили във въпросния миг обаче, в последна сметка нямаше значение. След като Доналд Тръмп се качи в самолета си и на път да се срещне с Ким Чен Ун, изпрати няколко огнени туита, с които отдръпна подписа на Съединени американски щати от декларацията, тъй като се обиди от имитация на канадския министър председател Трюдо, казана на конференция.
Снимката обаче е извънредно забавна освен поради момента, само че и поради участниците в нея - това са хората, от които значително зависи едрата картина на международната стопанска система сега.

1. Доналд Тръмп - " Няма да ви дам "

Американският президент неотдавна нанесе на най-близките си съдружници - Европейски Съюз, Канада и Мексико същински удар в гърба като разгласи шоково нарастване на митата за импорт в Съединени американски щати на алуминии и стомана. Това изправи основните фигури в Западния свят пред началото на комерсиална война. Европейски Съюз към този момент разгласи какви контра-мита ще вкара и по време на срещата (както се вижда и от снимката) Тръмп изглеждаше изолиран. Въпреки това американският президент съобщи, че отношеният му с другите страни от G-7 са " 10 от 10 ", само че по-късно си потегли по-рано, афектиран, че всички се отнасят към Съединени американски щати като към " прасе-касичка, което може единствено да бъде обрано ". После отдръпна подписа си под декларацията, която се опитваше да работи против комерсиалните войни и заплаши, че ще вкара още мита - за вноса на коли. Ход, който беше директна опасност против Германия.

2. Ангела Меркел - лидерката на (остатъците от) демократичния свят

Веднага откакто Тръмп завоюва изборите в Съединени американски щати, стана ясно, че Меркел ще остане последният огромен и авторитетен демократичен политик. След отдръпването на Обама доста анализатори я натовариха с упованията, че тя ще би трябвало да стане " водачът на Запада ". За Меркел тази роля е много сложна, изключително след съставянето на спорната коалиция, която стои зад нея в Германия. Въпреки това, както си проличава и на фотографията, тя е поела водещата роля най-малко в опитите за вразумяването на Тръмп. Проблемът е, че нейната неотложност в този момент, може да й донесе мита върху вноса на коли от Германия в Съединени американски щати. Логиката зад това е евентуално като на пет годишно дете, само че вероятностт да се случи изрично има.

3. Еманюел Макрон - " Искам и аз "

Опитите на Франция да бъде световна мощ, постоянно са приличали малко на комедия с Луи дьо Фюнес - доста приятни са за гледане, само че провокират повече усмивки. През последните месеци младият френски президент си е сложил за цел да се трансформира в водач на Европейския съюз и дружно с Германия да поеме контрола върху промените в Брюксел, които ще спрат отрицателните трендове. В връзките с Доналд Тръмп до неотдавна Макрон изглеждаше като " положителното ченге " (другото беше Меркел). Двамата си размениха визити, дарове и доста похвали. Този сантиментален интервал свърши, или най-малко беше засенчен преди срещата на G-7, когато двамата си размениха остри реплики в twitter във връзка митата.

4. Шиндзо Абе - сред Тръмп и останалите

Японският министър председател беше подложен през последните седмици на все по-голям напън да се причисли към ответните ограничения откакто Съединени американски щати вкара митата върху стоманата и алуминия. Това не е изключително прелестно състояние за Абе. През последната година откакто Тръмп беше определен за президент, японският министър председател се пробва да развива близки връзки с него. Част от аргументите за това е общият им зложелател в Азия - Северна Корея. Нейните нуклеарни ракети непосредствено заплашват Япония, а война сред двете Кореи ще има унищожителни резултати за целия район. Сега Тръмп се пробва да понижи напрежението и остра позиция на Абе за митата преди срещата с Ким Чен Ун тази седмица може да насочи нестабилния американски президент в непредвидена и неприятна посока.

5. Джон Болтън - по този начин ги разбираме нещата

Той е консултант по националната сигурност на Доналд Тръмп - една от най-високите позиции в президентската администрация, единствено от три месеца. Въпреки това концепциите му се радват на поддръжка от страна на президента. Болтън да вземем за пример е безапелационен последовател на новите мита и счита, че за тях има учредения, свързани с " националната сигурност. Този негов мотив изцяло се споделя от Доналд Тръмп.

6. Лари Къдлоу - шеф на американския " Национален стопански съвет "

Това е може би най-високопоставения стопански консултант на президента, който също мощно поддържа увеличението на митата. Неговата твърда позиция също е, че това пази американските ползи, а в случай че има комерсиална война, за нея ще са отговорни страните, които дават отговор на американския ход. Къдлоу е на мнение, че най-хубавият излаз от тази обстановка и за стимулирането на стопански растеж е премахването на всички мита. Това беше повторено и от Доналд Тръмп в неделя, откакто той отдръпна подписа си под декларацията, която се разисква на фотографията

7. Тереза Мей - " Помните ли ме? "

На тази фотография се вижда единствено дребна част от нея - в благозвучие с пониженото въздействие на Англия откакто тя разгласи, че ще излезе от Европейски Съюз. Тереза Мей наподобява като да е видяла по какъв начин Макрон е видял, че Меркел е застанала в комфортна за снимане поза пред Тръмп и е побързала също да се включи в политическата " А група ", с цел да не наподобява изолирана. Една от главните цели на Англия през последната година е да потвърди, че излизането й от Европейски Съюз няма да понижи въздействието на Лондон на международната сцена. Задача, която мъчно може да бъде реализирана.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР