Илюстрация Увеличаване Автор: Радина Генчева / Under The Line Смаляване

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Радина Генчева / Under The Line Смаляване
Коментари Харесай

Око да види, ръка да пипне

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Радина Генчева / Under The Line Смаляване
Cactus Lab

" Вярваме, че точно растенията са най-красивият, наличен и здравословен метод да подобряваме качеството на живот в затворените градски пространства ", споделя Нуша Спирова. Тя и Биляна Лесидренска са специалистите зад Cactus Lab.

Според тях сега от ден на ден градски хора желаят да отглеждат растения, само че парадоксално от ден на ден не умеят. Именно по тази причина наред с поддържането на онлайн магазин, те провеждат и работилници за отвесно озеленяване, въздушни цветя, пресаждане и развъждане на стайни растения и събития за Botanical Design Events, Botanical Bazaar. Фокусът в магазина е върху кактуси, сукулентни, въздушни растения и артикули, свързани и въодушевени от тях и лимитирани сбирки кашпи, саксии, стойки и други артикули за интериорно озеленяване в колаборация с български продуктови дизайнери. Но им липсват срещите, който вършат връзката с растенията жива, по тази причина през февруари откриват шоурум. Пространството е дребна джунгла в града - симбиоза сред шоурум, офис пространство и работилница.

" Това, което отсъства в България и по тази причина се опитваме да го създадем, е отношение, грижа, новаторски формати за допир с растенията, както и опция хората да се усещат по-уверени и смели да се грижат за тях ", изяснява Нуша Спирова. В момента работят върху реализацията на градски ботанически турове и Jungle Cinema - късометражно кино за двама, както и новаторски план Botanical Room – " дребна джунгла за медитация и антистрес терапия, с мъдро ръководство, предопределена най-много за бизнес здания и огромни офис пространства, където чиновници имат потребност да намерят умерено кътче с природа, където да релаксират пълноценно. " Стъпват върху концепцията на лечебните градини, които имат положителен резултат върху психическото и физическото здраве на хората.

Адрес на шоурума: бул. " Евлоги и Христо Георгиеви " 74 (позвънете, преди да отидете, с цел да сте сигурни, че ще са там и ще е отворено)
www.cactuslab.bg

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Chilli Hills

Chilli Hills Farm, за които ви разказахме, когато преди четири години се заеха да отглеждат редки сортове люти чушки и да разпространяват културата на лютото в България, към този момент отварят и първия си физически магазин за люти артикули и гурме пoдправки. Според Александър Кюркиев и Боряна Божилова, дворните люти чушки, или така наречен шипки, рибки и румънки, са диворастящи. Проблемът е, че една е люта, а друга не и няма идентична степен на лютивост. Затова те отглеждат сортове, които са селектирани по този начин, че постоянно се знае тъкмо какъв брой люта ще е продукцията им най-после, според скалата " сковил ".

През последните години продуктите им добиха известност, предлагани в онлайн магазина, както и в други подбрани магазини. " Сосовете ни са характерни, продаваме цяло прекарване към тях. Има потребност някой да изясни на клиентите по какъв начин се яде люто, разликата сред другите сортове, степента на сковилост, по тази причина беше значимо да имаме личен магазин, с цел да може да преведем клиентите през целия развой на дегустация, нещо като гид в света на лютото ", споделя Александър. На екран в магазина се въртят фрагменти от засяването на чушките във фермата на Chilli hills до приготвянето на сосовете. " Интересно е, че за тези години с очите си следим по какъв начин хората в България си подвигат границите на лютото. "

Новото пространство на ул. " Солунска " 29 е напълно отдадено на всички проявления на лютото, в това число и шоколад. На място може да дегустирате разнообразни артикули и да купите разсад и плодове, непосредствено доставени от градината на Chilli Hills Farm. " Тук ще организираме дегустации и курсове по градско земеделие ", споделя Александър.

Ще работят и по новата си самодейност - " желаеме още веднъж да върнем известността на един български вид, който по време на Студената война е пренесен оттатък желязната завеса и последователно е обработен като сортова люта чушка – Bulgarian carrot ". В има сос от Bulgarian carrot, както и семена от него – едно от най-любимите артикули за чужденците, това е техният сувенир от България.

Адрес: ул. " Солунска " 29, работно време: понеделник е почивен, от вторник до четвъртък - от 11 до 19:30, петък и събота от 11 до 21 ч. и неделя още веднъж от 11 до 19:30 ч.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Jelani é

Повече скандинавски мебели и осветяване, по-големи предмети и повече интериорни решения в колаборация с архитекти и дизайнери дават обещание Кристина Милетиева и Даниела Найденова в новооткрития си магазин Jelanie.

Брандът им се развива като онлайн магазин от 2012 година и към този момент си имат непрекъснати клиенти, фенове на скандинавския дизайн. " Хората в България към този момент имат развъртян усет към красивите аксесоари и мебели от Дания, Швеция и Норвегия. Често клиентите влизат и търсят съответна марка или дизайнер, даже няма потребност да изяснявам и да описвам, добре осведомени са с работата на скандинавските дизайнери от пътуванията си. "

В магазина ще е самостоятелен цялостен ъгъл с минималистични култивиран мебели особено за идващия летен сезон – от Muuto, Normann и Menu.

Това е вторият опит за физически магазин на Jelanié – предходният на ул. " Добруджа " не просъществува повече от година, само че тогава си партнират с различен бранд, който се отхвърля. " Много държахме да сме позиционирани на ул. " Ангел Кънчев " и от близо две години чакаме да се освободи подобаващото помещение тук ", споделя Кристина Милетиева.

Адрес: ул. " Ангел Кънчев " 24, работно време: от 11 до 19 ч., всеки ден без неделя
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР