Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Още по темата Юнкер: Шенген

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Още по темата Юнкер: Шенген
Коментари Харесай

5 добри новини от броя на "Капитал"

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Юнкер: Шенген и еврозоната да се отворят за България
14 сеп 2017

№1
Заплатите в България се усилват и то бързо


За последните 10 години заплатите в ниския и междинния сегмент, по публични данни, са се удвоили. Само през 2016 година те са се нараснали с към 10% и по всичко наподобява, че растежът ще се резервира през тази, и идната година. Причината за това е, че стопанската система върви нагоре, производството се усилва, а хората - най-много квалифицираните, към този момент не доближават. Това е несъмнено добра вест за работещите, само че не толкоз за работодателите от най-бързо разрастващите се браншове (IT, аутсорсинг, индустрията..), които би трябвало да плануват доста по-високи разноски за труд.

№2
Съдебната система не е чак толкоз лесна за завладяване


Около няколко основни назначения в правосъдната система сега се води тиха, само че доста значима война. Изборът за нов началник на Върховният административен съд е значим за властта, тъй като оттова се управляват публичните поръчки и дейностите на държавната администрация. Сегашният Висш правосъден съвет, в последните дни от мандата си, избра нов ръководител на Върховен административен съд, само че президентът Румен Радев загатна, че може и да не подпише декрет за назначението му, тъй като счита, че шефът на съда би трябвало да бъде определен от новия съвет. Бъдещите кадровици на правосъдната система също се избират сега, само че процесът беше спрян от Българска социалистическа партия, без чиито гласове в Народното събрание процедурата не може да бъде продължена. Така двете основни дейности за преодоляването на магистратите през идната година не протичат толкоз безпрепятствено, колкото евентуално се желае на ГЕРБ, Движение за права и свободи и патриотите. Хубавото в тази ситуация е, че, най-малко за малко, страната не наподобява напълно пленена от настоящето тъмно статукво.

№3
Държавата се пробва да вкара повече деца в учебно заведение


В момента, евентуално към 200 хиляди деца в България в никакъв случай не са стъпвали в учебно заведение. И не, това не са единствено ромите от гетата, само че и децата на родителите, които са отишли да работят в чужбина. Извън персоналната драма на тези фамилии, това се връща до всички, тъй като тези деца след това мъчно си намират работа, усилват разноските на всички за издръжката им, пропущат се изгоди за стопанската система и се генерира повече престъпност.
Добрата вест в тази ситуация е, че тази година просветителното министерство, дружно с още няколко държавни институции наподобява решено да върне допустимо най-вече от тях в класните стаи. Усилията на страната няма да не реализиран цялостен триумф, само че в случай че бъдат непрекъснати, през идващите години ще се изплатят неведнъж.

№4
Председателят на Европейската комисия обществено изиска явен небосвод за влизане на България в еврозоната


В годишната си тирада за " положението на съюза " Жан-Клод Юнкер обори едно от най-големите терзания на България за идните промени в Европейски Съюз - че той ще се раздели на ядро и външна страна. В обръщението си пред Европейския парламент Юнкер категорично сподели, че Източна Европа е извънредно значима за съюза и изиска бързото приемане на България и Румъния в Шенген. Заедно с това той сподели, че би трябвало да има механизъм, който да оказва помощ на страните, изразили предпочитание да влязат в еврозоната, да го създадат. В момента България е единствената, декларирала публично, че желае. Това, несъмнено, не значи, че скоро левът ще отиде в историята, само че отворената опция е голям късмет за това и идващите държавни управления.

№5
Инфраструктурата за електрически коли в България пораства


Това, на стадия, е добра вест за тъкмо 0.001 % от притежателите на коли в България (по данни на КАТ - 280). Увеличаването на мрежата от зарядни обаче е причина повече хора да се заинтересуват от коли, задвижвани от ток. В новия брой на " Капитал " може да видите карта с всички места, на които те могат да се зареждат, както и изложение на мрежата
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР