Илюстрация УикипедияНай-малката армия в света, ватиканската Швейцарска гвардия се сдоби

...
Илюстрация УикипедияНай-малката армия в света, ватиканската Швейцарска гвардия се сдоби
Коментари Харесай

Ватиканската Швейцарска гвардия се сдоби с 33 нови попълнения и с нов шлем

Илюстрация Уикипедия

Най-малката войска в света, ватиканската Швейцарска армия се снабди с нови попълнения и с нов високотехнологичен шлем, съобщи ДПА.

Тази година 33 новобранци постъпват в редиците на гвардейците и те към този момент наброяват 135 души. По този мотив през днешния ден бе показан и високотехнологичният шлем, който ще е новото допълнение към униформите на гвардейците. Той е изработен с 3D принтер. В съпоставяне със старите железни шлемове той е по-лек, резистентен на ултравиолетови лъчи и коства към 880 евро, което е на половина по-евтино от старите модели.

Шлемът е украсен с щраусови пера и върху него е подложен гербът на папа Юлий Втори, прочут с прозвището Папата войник, основал корпуса на швейцарските гвардейци през 1506 година

Папа Франциск се срещна с новобранците в Швейцарската армия в петък, съобщи Българска телеграфна агенция.

Гвардейците, носещи униформи в ренесансов жанр, в сини, червени и жълти цветове, считани за въодушевени от фреските на Рафаел, би трябвало да обещаят, че ще са подготвени да дадат живота си за папата. В корпуса могат да постъпват единствено швейцарски жители, неженени, практикуващи католици, на възраст сред 19 и 30 години и високи най-малко 1,74 метра. Новобранците могат да изоставен след минимум две години и половина на работа.

Днес е церемонията по полагане на клетва от новобранците. Тя се организира в Кортиле Сан Дамазо - вътрешен двор във Ватикана. По традиция всяка година на 6 май новобранците във ватиканската Швейцарска армия поставят клетва. На тази дата през 1527 година 147 швейцарски гвардейци са починали в отбрана на папа Климент Седми по време на разграбването на Рим.

 

 

 

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР