Илюстрация Спектакълът Caged Увеличаване Спектакълът Caged Автор: Лина Кривошиева Смаляване

...
Илюстрация Спектакълът Caged Увеличаване Спектакълът Caged Автор: Лина Кривошиева Смаляване
Коментари Харесай

Tанци и революции

Илюстрация
Спектакълът Caged

Увеличаване

Спектакълът Caged

Автор: Лина Кривошиева Смаляване
В Пловдив корейският хореограф Пансън Ким ще изследва тематиката за страха и битката с вътрешните демони посредством Caged , театър, в който актуалният танц, музиката и кукленият спектакъл стават едно. Представлението, копродуцирано от фондация " ЕДНО ", ще направи международната си премиера на 7 септември от 19:30 ч. в Дом на културата " Борис Христов " и ще означи началото на основаната в града Gaya Dance Company .

Ким дефинира спектакъла като " огледало на личните ни увреждания ", а с цел да стигне този резултат той работи с много разнороден екип от създатели: в него са познатият от групата Clavexperience и голям брой други планове Павел Терзийски (музикално изпълнение), Стефан Димитров и Полина Христова (кукловоди), Никола Тороманов, едно от най-известните имена в сценографията ни, дизайнерката на кукли и маски Мариета Голомехова и Емилиян Гацов (композитор и озвучител). Сцената е поверена на корейските танцьори Бонг Су Ким, Йонгджун Шин и Джийон Янг, а светлинният дизайн - на Каролин Вандам, част от някои от най-амбициозните театрални представления във Франция през последните 15 години.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики

Caged е въведения към главната стратегия на One Dance Week (20 септември – 19 октомври) , в границите на която ще бъдат показани 17 танцови компании с общо 22 спектакъла в Пловдив. Един от най-очакваните спектакли в програмата е " Дете " на световноизвестната белгийска танцова компания Peeping Tom (20 и 21 септември). Акцент е и присъединяване на израелската компания L-E-V с " Глава трета " (5 октомври), заключителна част от трилогия на хореографката Шарон Еял и мултимедийния дизайнер Гай Бехар по тематиката за любовта в днешно време. Неотдавна Шарон Еял взе участие в клипа към Hairpin Turns на американската група The National.

Азиатското наличие в програмата е мощно и фокусирано върху предизвикателство на всеобщите разбирания и границите, сложени от обществото. Вече гостувалият в страната провокативен малайзийски танцьор и хореограф Рианто се завръща с " Медиум " на 22 септември. Хореографката Каори Ито и татко й Хироши Ито ще показват " Танцувам, тъй като нямам доверие на думи " (28 септември), нехарактерен взор към фамилните връзки и опит да се разбие японската консервативност в разискването на персоналния живот. За Каори Ито, също по този начин с богат опит в сценографията, това ще бъде първа изява на Балканите. Фестивалът е опция за районна премиера и от страна на " Свободни стъпки " на тайванската компания Horse (3 октомври).

Илюстрация
" Свободни стъпки "

Увеличаване

" Свободни стъпки "

Автор: Chang Ching Cheh Смаляване

Тази година програмата предлага и фокус към протичащото се в Полша – в спектакъла си " Втора природа " (19 октомври) дуото Агата Синиарска и Каролина Гживнович описват за живота на миналата през холокоста Пола Ниренска (1910 – 1992), едно от огромните имена в актуалния танц. В рамките на същата вечер публиката може да види и соло осъществяването " Добре пристигнали " от Аурора Лубос, която изследва тематиката за миграцията през днешния ден и реакциите на безразличност към човешките нещастия.

One Dance Week се провежда от платформата " ЕДНО " от 2008 година, а от 2014 година събитията се организират в Пловдив. Цялата стратегия и другите варианти за пазаруване на билети - на onedanceweek.com.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР