Илюстрация Скрийншот от Open pandemic с примерна, недействителна информация Увеличаване

...
Илюстрация Скрийншот от Open pandemic с примерна, недействителна информация Увеличаване
Коментари Харесай

Български екип разработи платформа за проследяване на пандемии

Илюстрация
Скрийншот от Open pandemic с примерна, недействителна информация

Увеличаване

Скрийншот от Open pandemic с примерна, недействителна информация

Смаляване
Български бизнесмени и разработчици се сплотяват в основаването на платформа за следене на епидемии. Тя ще дава информация в действително време на държавните управления, здравните институции и жителите, като по този метод ще спомогне за предотвратяване от разпространяването на вируси.

В създаването на платформата Open pandemic вземат участие Росен Генчев, създател на биотехнологичната копания Bioseek, и целият й екип, Медина Недина, Head of data science в Twitter, и създателят на платформата за асортимент Noble Hire Георги Иванов. Идеята им е подбудена от пандемията от ковид, само че екипът има вяра, че продуктът им може да бъде потребен за следенето и на други епидемии.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как работи

Системата се състои от централна платформа, до която имат достъп само институциите и мобилно приложение, в което информация попълнят потребителите, като остават изцяло анонимни.

Open pandemic се състои от 14 модула, благодарение на които епидемията може да бъде проследена на няколко равнища. Това включва топлинни карти за следене на разпространяването на вируса и прогнозиране на бъдещи огнища, ръководство на позволения за пътешестване, електронни паспорти и стопански прогнози по браншове и специалности. " Системата ще спомага за ръководството на ресурсите на здравните институции посредством прогнозиране на заетостта на лечебни заведения и лаборатории, пациенти, които ще се нуждаят от респиратори, обмисляне на проби и други ", изясняват за " Капитал " основателите на платформата.

Скрийншот от Open pandemic с примерна, недействителна информация

За потребителите

Потребителите на приложението ще могат да попълнят информация за положението им, което ще се случва, без да е нужна регистрация, и не се обвързва с номер на устройство или друга персонална информация. " Всички данни могат елементарно да бъдат изтрити, когато потребителят реши, а цялата информация се изтрива след привършване на епидемията ", споделят още разработчиците.

На база събраните данни потребителите получават спомагателна информация за места, където има огромно скупчване на хора, с цел да могат да ги заобикалят, като събирането на данните се случва на правилото на независимото докладване. През приложението ще бъде допустимо и опазване на час за тестване за съответния вирус или при нужда домашно посещаване. При негативен тест ще се генерира QR код, който може да бъде показван на граничен надзор на страни, които изискват такава информация.

Според създателите точно тези спомагателни функционалности биха подтикнали потребителите да употребяват мобилното приложение и да вкарват информация в него.

От екипа разясняват, че към този момент са предложили системата за потребление в България, като планът е изпратен към оперативния щаб, вицепремиера Томислав Дончев и европейския комисар по нововъведенията Мария Габриел. По думите на създателите мобилното приложение за потребителите може да бъде пуснато единствено след утвърждение на платформата.

Фокус на екипа ще бъдат още страните от Европейския съюз, като все още интерес демонстрират от ирландското и канадското държавно управление. Бизнес моделът на платформата се основава на годишен абонамент. " Цената ще зависи от броя лекари, лаборанти и други чиновници, които употребяват системата, както и от популацията на страната ", споделят от екипа. Все отново до преодоляването на първата вълна на пандемията от ковид или най-малко до края на 2020 година системата ще бъде предоставяна гратис.

Другите решения

В началото на април колосите Apple и Гугъл започнаха работа по сходна платформа за следене на разпространяването на ковид. В основата й е потреблението на Bluetooth сигнали за следене на контакти. Информацията за околните контакти на всеки консуматор ще бъде запазвани в телефона му и ако бъде диагностициран с ковид, системата ще уведоми контактните лица за това. Така те ще могат да се слагат сами под карантина, в случай че е належащо. Всичко това ще се случва анонимно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР