Илюстрация Санкциите на САЩ най-вероятно ще са насочени срещу петролния

...
Илюстрация Санкциите на САЩ най-вероятно ще са насочени срещу петролния
Коментари Харесай

Тръмп и иранската ядрена сделка: Какъв ще е ефектът върху икономиката

Илюстрация
Санкциите на Съединени американски щати най-вероятно ще са ориентирани против петролния бранш на Иран

Увеличаване

Санкциите на Съединени американски щати най-вероятно ще са ориентирани против петролния бранш на Иран

Автор: Jonathan Ernst [Reuters] Смаляване
Още по тематиката
Европейски Съюз с упоритост да резервира нуклеарната договорка с Иран

Европейските водачи приканиха Съединени американски щати да не подхваща дейности, които ще попречат на други страни да съблюдават съглашението
9 май 2018
Тръмп изтегля Съединени американски щати от иранското нуклеарно съглашение

Вашингтон ще възвърне глобите против Техеран
8 май 2018
Решението на Тръмп за Иран: Какви са вариантите пред президента на Съединени американски щати

Европейските съдружници се съмняват, че Вашингтон ще остане в нуклеарното съглашение
8 май 2018
Срещата Меркел-Тръмп: Различията по отношение на търговията и Иран остават

Двамата водачи демонстрираха по-топли връзки спрямо преди, само че не реализираха необикновен прогрес
28 апр 2018 След месеци закани американският президент Доналд Тръмп извърши обещанието си и през вчерашния ден разгласи, че Съединени американски щати ще изоставен нуклеарното съглашение с Иран. Сделката беше подписана преди три години по време на мандата на Барак Обама и беше определяна като " историческа ", само че съгласно Тръмп е " засегнатост " за него като жител, защото условията към Иран са прекомерно леки.

По думите на американския президент Съединени американски щати ще наложат " най-високото равнище стопански наказания " и всяка страна, която оказва помощ на Иран във връзка с нуклеарните оръжия, ще бъде глобена. Днес от американското министерство на финансите оповестиха, че глобите против Иран влизат в действие неотложно за нови контракти, до момента в който към този момент работещите със страната компании ще имат сред три и шест месеца, с цел да прекратят комерсиалните си връзки. Случилото се предстоящо докара до повишаване на петрола – Иран е трета мощ в Организацията на страните - производителки на нефт (ОПЕК), и съгласно анализатори ще има отрицателен резултат върху международната стопанска система, в това число върху американската.

Незабавен резултат за всички

Изтеглянето на Съединени американски щати от нуклеарната договорка с Иран неотложно докара до растеж в цените. Сорт брент се търгува за 76.75 $ за барел, което е покачване с 2.5% и най-висока стойност от три години и половина насам.

При предходните наказания иранските доставки паднаха до 1 млн. барела дневно, само че след съглашението от 2015 година страната съумя да възвърне позициите си. През март Иран е произвеждал над 3.8 млн. барела дневно, от които 2 млн. са били изнасяни.

Според шефа на консултантската компания Trifecta Сукрит Виджейкар износът на нефт на Иран към Азия и Европа съвсем сигурно ще се намали през тази и идната година. Пред Reuters той изясни, че някои страни ще потърсят различни снабдители, с цел да избегнат спор със Съединени американски щати.

" Русия, Китай, Турция и Индия най-вероятно ще е опълчват на глобите, с цел да запазят сегашните равнища на доставки ", разяснява Ехсан Кхоман, началник на изследователския отдел на японската Mitsubishi UFJ Financial Group за Близкия изток и Северна Африка. Според Кхоман Япония и Южна Корея може да поддържат глобите, с цел да не изгубят американската поддръжка по въпроса със Северна Корея. Според данни на Reuters към този момент е регистриран спад в доставките към двете страни – източници на организацията са удостоверили, че рафинериите към този момент търсят нови снабдители.

Фотограф: Reuters Tv Освен резултат върху иранската стопанска система в няколко американски медии към този момент се появиха изказвания, че решението на Тръмп ще се отрази отрицателно и на Съединени американски щати. Bloomberg цитира основния стопански анализатор към Oxford Economics Грегъри Дако, съгласно който глобите ще провокират по-ниско произвеждане на нефт и по-високи цени в международен мащаб.

Пред Time изпълнителният вицепрезидент на сдружението за капиталово банкиране PIMCO Грег Шеърнау разяснява, че от растежа на цените ще пострадат главно потребителите. Според прогноза на щатската Energy Information Administration от април цената на бензина на дребно ще е на най-висока стойност от 2014 година, достигайки 2.74 $ на галон.

Европа търси отбрана за бизнеса Според данни на Европейска комисия размерът на търговията сред Европейски Съюз и Иран е достигнал 25 милиарда $ през 2017 година
След анулацията на глобите против Иран при започване на 2016 година страната подписа поредност от покупко-продажби с европейски компании, които в този момент са под опасност. BBC отбелязва, че комерсиалният оборот на Европейски Съюз с Иран се е утроил след нуклеарното съглашение и през предходната година е достигнал 24.7 милиарда евро.

В изказване през вчерашния ден Франция, Германия и Англия, които са измежду подписалите документа през 2015 година, порицаха решението на Тръмп. Освен политически обещания от през днешния ден страните търсят и отбрана за бизнеса си на иранска територия.

Според източник на Reuters от френското президентство Франция и европейските ѝ съдружници ще създадат всичко по силите си, с цел да предпазят ползите на бизнеса. През 2016 година френската Total стана първата огромна петролна компания, сключила договорка с Техеран от завръщането на страната на международните енергийни пазари. Френският авто производител Groupe PSA - притежател на Opel, Peugeout и Citroën, към този момент прикани Европейския съюз (ЕС) да заеме обща позиция по отношение на съглашението. Групата също има бизнес в страната от 2016 година, когато основа дружество взаимно с автомобилния производител Iran Khodro. Renault също взе участие в сходно сдружение, което би трябвало да създава 150 хиляди коли годишно. Volkswagen разгласи през юли предходната година, че възобновява износа за Иран след 17-годишна пауза, а Mercedes-Benz Trucks има контракт за дистрибуция с Khodro.

Интереси има и в авиацията. Германско-френската AirBus би трябвало да достави 100 самолета на Иран в договорка за милиарди, само че досега са доставени единствено три. Миналата година иранската Aseman Airlines контракти 30 броя Boeing 737 MAX, а Zagros Airlines, която обслужва вътрешни полети, има кардинално съглашение за 20 броя Airbus A320neo и осем A330neo. Според финансовия министър на Съединени американски щати Стивън Мнучин решението на Тръмп да изтегли Съединени американски щати от иранското нуклеарно съглашение анулира покупко-продажбите на Boeing и Airbus за продажби на пътнически самолети на Иран.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР