Илюстрация Проф. Клаус Шваб, основател и изпълнителен директор на Световния

...
Илюстрация Проф. Клаус Шваб, основател и изпълнителен директор на Световния
Коментари Харесай

Ред е на бизнеса да се ангажира със социалната криза

Илюстрация
Проф. Клаус Шваб, създател и изпълнителен шеф на Световния стопански конгрес в Женева, при откриването на тазгодишната среща на световните водачи

Увеличаване

Проф. Клаус Шваб, създател и изпълнителен шеф на Световния стопански конгрес в Женева, при откриването на тазгодишната среща на световните водачи

Автор: DENIS BALIBOUSE [Reuters] Смаляване
След края на международната финансова рецесия се нуждаем от нов публичен контракт за " качествено облекчение ". Още по тематиката
Давос: Франция прикани за промени в Европейски Съюз, с цел да е конкурентен на Съединени американски щати и Китай

Според Еманюел Макрон разпоредбите на международната стопанска система би трябвало да се премислят
25 яну 2018
Давос: Съединени американски щати предизвестиха, че комерсиалната война занапред стартира

Китай даде обещание да отвори пазарите си, Меркел прикани за данъчни промени в Европа в отговор на тези в Съединени американски щати
24 яну 2018
Давос: Криптовалутите и блокчейн не могат повече да бъдат пренебрегнати

Финансовите институции са изправени пред сериозна опасност
24 яну 2018
Началото на форума в Давос: Индийският министър председател видя заплаха пред глобализацията

Климатичните промени са главната опасност за планетата, съобщи при откриването Нарендра Моди
23 яну 2018
Форумът в Давос: Код алено за планетата

Глобалното стопляне и рискът от естествени бедствия ще преобладават пред тематики като терористични закани и миграция на Световния стопански конгрес
21 яну 2018

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Преди 10 години, когато световните водачи се събраха в Давос, бяхме при започване на международната финансова рецесия. Тогава предсказах, че тя ще бъде последвана от икономическа и в последна сметка от обществена рецесия.

Днед, 10 години по-късно, още веднъж гледаме с оптимизъм към бъдещето, откакто успяхме да се оправим с финансовата рецесия и се върнахме към мощен стопански напредък. Но продължаваме да бъдем в обществена рецесия и няма подозрение, че живеем в един фрагментиран, раздробен свят. Проблемът е, че нашият оптимизъм ни разрешава да забравим, че икономическият напредък няма да е резистентен без възобновен публичен контракт.

От 2008 година насам съгласуваната и координирана стратегия за количествено облекчаване* оказа помощ на затруднените стопански системи да се приспособят и да се възстановят. Днес считам, че се нуждаем от обществения еквивалент на количественото облекчение - нов публичен контракт, който дава това, което бихме могли да назовем качествено облекчение, за общества, които се борят с действителностите на един трансформиращ свят се. Точно както държавните управления и органите за финансов контрол одобриха решителни избавителни ограничения преди десетилетие, по този начин днешната рецесия изисква решителни старания за възобновяване на основите на обществото.

В следвоенните десетилетия страните, които реализираха разцвет на необятна основа, се облягаха на мощен и позитивен публичен контракт - той поддържаше сполучливото развиване, обединявайки растежа със общественото включване. Това допуска взаимна отговорност за бъдещето, шерване на просперитета сред капитала и труда. Днес е необятно публикувано схващането, че съотношението в това систематизиране е мощно накриво в интерес на капитала. В такава среда публичният контракт, който би трябвало да служи еднообразно добре на всички, е нарушен и развален по дифолт. Според мнозина той се е трансформирал в противообществен контракт, под чието деяние бизнесът е спечелилият, който взема всичко.

Подобно на финансовата рецесия, в която фундаментът на световната система е заплашен, основата на нашите обществени взаимоотношения е подложена на мощен напън. Тази обществена рецесия е опасност за здравето на нашето бъдеще и изисква съгласувани дейности, с цел да се предотврати бедствието. Заради финансовата рецесия, избухнала преди десетилетие, държавните управления трябваше да одобряват избавителни ограничения, работейки между тях в интернационален мащаб дружно с централните банки, органите за финансов контрол и банковия бранш. Кой в този момент ще поеме самодейността за излизане и от обществената рецесия?

Смятам, че този път бизнесът с световен обсег и въздействие би трябвало да поеме водещата роля. Бизнесът е главен акционер в здравето на международната икономическа и обществена система. Ако системата е нарушена и публичният контракт е несполучлив, бизнес водачите в Давос и по целия свят би трябвало да поемат водеща роля за поправянето им.

В този смисъл качественото облекчение значи повече от кратковременен напредък. Напротив, би трябвало да работим за фундаментално възстановяване на системата за тези, които са изостанали, като се съсредоточим върху качеството на икономическия напредък толкоз, колкото и върху количеството му, обичайно измервано с Брутният вътрешен продукт. За да улесним това, Световният стопански конгрес създаде показател за развиването, основан на общественото включване - като различен индикатор за националните стопански резултати.

В същността си системата би трябвало да стане по-екологична, по-справедлива, по-уважаваща разнообразието и изключително равенството сред половете. Трябва да подсигуряваме, че в центъра на Четвъртата индустриална гражданска война ще бъдат хората, а не технологиите.

През последните 48 години Световният стопански конгрес се трансформира в световна платформа за бизнеса, държавните управления и гражданското общество, които да се събират, с цел да оформят общия дневен ред. Тази среща е вашата опция да се възползвате от платформата, която сме построили освен с цел да ви съберем, само че и да катализираме дейностите за реализиране на вашите хрумвания.

Световният стопански конгрес може да способства за подобряването на положението на света до степента на вашата ангажираност към тази идея. Този път, в отговор на рисковата обществена рецесия, пред която сме изправени, бизнесът би трябвало да поеме водещата роля. Да цитираме папа Франциск: " Предприемаческият свят има голям капацитет да реализира забележителна смяна посредством повишение на качеството на продуктивността, основаване на нови работни места, ценене на трудовото законодателство, битка против обществената и частната корупция, поощряване на обществената правдивост, както и заслужено шерване на облагите. " Но не може да направи това самичък. Ясно е, че държавните управления и гражданското общество би трябвало да бъдат напълно ангажирани сътрудници в изискваните многостранни старания за реализиране на тази смяна.

През последното десетилетие съгласуваните интернационалните старания за количествено облекчение на стопанските системи съумяха да ни спасят от най-лошите крайности. Този път, с цел да създадем общо бъдеще в настоящия раздробен свят, би трябвало да се съсредоточим върху качествените резултати от нашите решения. Ето за какво се нуждаем, действително и незабавно, от нов публичен контракт, който да обезпечи " качествено облекчение " на тези, които са изостанали. В нашите благоприятни условия е да се оправим с рисковете на разпокъсания свят, само че ще успеем единствено в случай че работим дружно - като членове на нашето световно общество, представляващи разнообразни култури и нации, в дух на съдействие и взаимно почитание.

*Количественото облекчение, постоянно определяно и като " отпечатване на пари ", е държавна политика на увеличение на паричната маса посредством изкупуване на държавни и други скъпи бумаги от централните банки. Това обезпечава спомагателен капитал на финансовите институции, с който те усилват ликвидността и кредитирането.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР