Илюстрация Picasso in La Californie making Bullfight and Fish (verso:

...
Илюстрация Picasso in La Californie making Bullfight and Fish (verso:
Коментари Харесай

Кухнята на Пикасо

Илюстрация
Picasso in La Californie making Bullfight and Fish (verso: Faces) Cannes, April 1957, Succesión Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2018David Douglas Duncan’s Archive, Photo Arxiu Museu Picasso, Barcelona

Увеличаване

Picasso in La Californie making Bullfight and Fish (verso: Faces) Cannes, April 1957, Succesión Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2018David Douglas Duncan’s Archive, Photo Arxiu Museu Picasso, Barcelona

[Succesión Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2018] Смаляване
Дългоочакваната галерия " Кухнята на Пикасо " в музея " Пикасо " в Барселона към този момент е отворена за гости. Паралелна стратегия със събития ще залее града - поетични четения, вечéри, ателиета за деца.

Кухнята и храната непроменяемо участват в творчеството на Пабло Пикасо, само че за пръв път виждаме тематиката, прегледана по този метод. Близо 200 са включените произведения, събрани от музеи, институции и частни сбирки от целия свят. Изложбата е подредена в девет зали, които хронологично наблюдават креативния и виталния път на Пикасо през ключа " храна ".

Първата зала е отдадена на интервала 4 Gats – кафенето, в което са се събирали модернистите в Барселона. Останалите осем зали са главно творби на Пикасо - графика, масло, опити с молив върху масло, също по този начин статуи, направени от домашна посуда, няколко керамики. Повечето зали са подредени напълно типичен, други са по-раздвижени с цитати на художника по стените и черно-бели фотографии.

Илюстрация
Menu for the Quatre Gats, Dish of the Day, c. 1900, The Hunt Museum, Limerick

Увеличаване

Menu for the Quatre Gats, Dish of the Day, c. 1900, The Hunt Museum, Limerick

Автор: Pablo Picasso Смаляване

Тук ще открием заведенията за хранене, значими за художника - от средището на каталанския авангард Els Quatre Gats в Барселона, през Le Catalan, ситуиран близо до ателието му на улица " Гран Агустин ", в който Пикасо постоянно се е срещал с приятелите си по време на немската окупация, до Lapin Agile в Монмартр, който събира бохемите на епохата и групата съидейници на Пикасо.

Кухненската посуда и продуктите за готвене са в основата на доста негови натюрморти. Виждаме доматената яхния на масата на ателието му в Барселона и задушените морски блага, които Жаклин е приготвила за него.

От радостно и пъстро показване до метафора на нищетата и страха по време на окупацията, тези картини следват импулса на Пикасо и го слагат в исторически подтекст.

" Той постоянно рисува на кухненската маса, сглобява статуи от посудата, вихри въображението си без ограничавания, опитва в разнообразни жанрове. Ароматите в кухнята го придвижват в Испания и му припомнят за родината в интервала, в който той е надалеч от нея, те имат характерна носталгична стойност за Пикасо ", сподели на специфичната обиколка за публицисти Клостре Планас, един от кураторите на изложбата.

Изложбата е част от огромния план Picasso-Méditerranée, самодейност на Музея " Пикасо " в Париж, който включва поредност от интернационалните културни събития, почнали напролет на 2017 година, които ще продължат до пролетта 2019 година Над 60 институции работят по програмата, а всички събития, включени в нея, са част от едно невиждано културно прекарване.

Young Boy with Lobster, 21 June 1941, Jean-Gilles Berizzi

Фотограф: Pablo Picasso

Със особено присъединяване в изложбата в Барселона се включва и основателят на молекулярната кухня Феран Адриа , който показва историята на " сапиенса " в илюстровано издание на Bullipedia. Илюстрациите са персонално негови, а музеят му отделя новата зала за модерно изкуство " Маури ", в която Адриа провокира размисъл за смисъла на готвенето като изобретателен развой, задава въпроси и оставя отговорите за посетителите. " Не, не желаеме да съпоставяме Феран Адриа с Пикасо, а да предизвикваме разговор сред двама създатели ", изяснява Еманюел Гигон, шеф на музея " Пикасо " в Барселона.

Каталогът на изложбата е илюстровано издание от 300 страници, в което са оповестени текстове на кураторите, както и на хората, работили по изложбата. Той ще бъде пуснат в продажба в книжарницата на музея.

До 30 септември в музея " Пикасо ", Барселона
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР