Илюстрация Начин да решим проблема с недостига на хора е

...
Илюстрация Начин да решим проблема с недостига на хора е
Коментари Харесай

Десет години в инженерния свят на Siemens

Илюстрация
" Начин да решим казуса с дефицита на хора е да разширяваме географския си обсег, откривайки нови офиси в България. Такива към този момент имаме в Пловдив, неотдавна открихме и офиси във Варна и Русе ", споделя Боряна Манолова

Увеличаване

" Начин да решим казуса с дефицита на хора е да разширяваме географския си обсег, откривайки нови офиси в България. Такива към този момент имаме в Пловдив, неотдавна открихме и офиси във Варна и Русе ", споделя Боряна Манолова

Автор: Анелия Николова Смаляване
Визитка

Д-р инж. Боряна Манолова оглавява от 10 години Siemens България, която е част от Siemens AG – световна компания за артикули, технологии и решения в областта на електрификацията, автоматизацията и дигитализацията за енергийния и индустриалния бранш.

В началото на кариерата си Манолова работи в Националната организация по заетостта в Русе, а по-късно и като районен управител на Агенцията за задгранични вложения. От 1998 година до 2007 година е изпълнителен шеф на шведската компания за пътно-строително съоръжение " Атлас Копко Лифтън ". От 2007 до 2009 година основава и ръководи лична компания в областта на енергетиката. Магистър е по електроника в Русенския университет и по корпоративни финанси в Стопанската академия в Свищов. Има докторска степен по електроснабдяване и електрообзавеждане от Русенския университет. Завършила е курсове за приедприемачество и водачество в университетите Bocconi и INSEAD.

Компанията

В България Siemens участва към този момент над 140 години. Част от структурата на компанията са два способени центъра – в областта на сградните технологии и енергетиката, както и индустриално дружество за измервателна инсталация високо напрежение в гр. Правец. През 2018 година компанията откри два нови хъба в България – за обработка на потребителски поръчки за Централна и Източна Европа (София) и за създаване и внедряване на програмен продукт за автомобилната промишленост (Варна). Приходите от продажби на компанията в България през финансовата 2019 година, която завърши на 30 септември, са 41.4 млн. евро. В България концернът има 464 чиновници. Защо избрахте да следвате мъжка компетентност като инженерството?

Не мисля, че има мъжки и женски специалности. Винаги съм се интересувала от техника и точни науки, а и имах образеца на майка ми, която е машинен инженер. Родителите ми също ме подкрепяха и насърчаваха да се развъртвам в тази тенденция, тъй че моят избор да се насоча към инженерна компетентност бе напълно логически. В моята компетентност имаше и доста други девойки като мен.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Завършила съм Техническия университет в родния ми град Русе със компетентност " Електроника и микроелектроника ". По-късно продължих образованието си в Стопанската академия " Димитър Ценов " в Свищов, компетентност Корпоративни финанси. През 2014 година получих докторска степен по специалността " Електроснабдяване и електрообзавеждане ", още веднъж в районно управление (на МВР) " Ангел Кънчев ". Така че цялото ми обучение е в областта на инженерните науки. Мисля, че то доста ми оказва помощ за моята позиция като основен изпълнителен шеф на Siemens за България.

Какъв опит придобихте от личния си бизнес и от работата в държавната администрация, преди да приемете предлагането на Siemens?

Наистина, преди да оглавя Siemens България, към този момент бях натрупала опит както в държавния бранш, по този начин и в частния, в това число личен бизнес. Първото ми работно място бе в Националната организация по заетостта в Русе, а по-късно станах районен управител на Агенцията за задгранични вложения. През 1998 година бях поканена за изпълнителен шеф на шведската компания за пътно-строително съоръжение " Атлас Копко ". След близо 9 години на тази позиция реших, че е време да се опитам да развия личен бизнес. Насочих се към сферата на енергетиката - нещо, което беше ново за българския пазар. Създадох компанията, развих я сполучливо и след към две години получих предлагането да стана основен изпълнителен шеф на Siemens за България.

Спомняте ли си първия си чиновник, по какъв начин понесохте отговорността, че единствено от вас зависи това той да получава заплата и да работи?

Да, несъмнено. Колегите, които назначих, бяха хора, които познавах в друго амплоа, тъй че си ги припомням доста добре. Този бизнес продължава да съществува и да се развива и до през днешния ден, а и множеството от сътрудниците, които започнаха с мен, към момента са част от компанията.

Възприемам всеки един от тези стадии в кариерата ми като значима част от моя професионален път. Работата в държавни институции като Агенцията по заетостта и Агенцията за задгранични вложения ми даде скъпи знания за двата съществени мотора на бизнеса – хората и парите. След това в огромната корпорация " Атлас Копко " имах опция да схвана по какъв начин се работи в интернационална компания и по какъв начин се прави интернационален бизнес, а опитът ми в частния бизнес ми даде спомагателна убеденост, че мога да се оправя с всевъзможни провокации.

Трудно ли взехте решението да изоставите личния си бизнес и да поемете поста на основен изпълнителен шеф на Siemens за България, който заемате към този момент 10 години?

Siemens ме притегли с това, че е компания, която работи във всички кътчета на света. В България тя участва към този момент 140 години и от дълго време се е трансформирала в знак на качество, надеждност и иновативност.

Реших, че това е компанията, в която мога още по-добре да осъществявам своите благоприятни условия и капацитет. Привлече ме и това, че Siemens влага в зелени технологии, както и че с моята работа и тази на моя екип можем да допринесем за развиването на стопанската система на България като цяло. Така че решението не беше толкоз мъчно.

Разбира се, първите дни, първите месеци не бяха леки – Siemens е огромна, сложна организация и би трябвало време, с цел да можеш добре да я схванеш, да се ориентираш във всички механизми и процеси в нея. Допълнително трябваше да навляза по-дълбоко и в другите бизнеси, в които Siemens развива активност.

Кой беше най-трудният от тях?

Като че ли няма лесни бизнеси, тъй като всички сфери, в които работим, са сложни. Става дума за промишленост, енергетика, инфраструктура, опазване на здравето, все сектори, които не можем да назовем лесни. Но аз съм доста удовлетворена от това, че имаме отлична връзка с нашите клиенти и сътрудници, които развиват бизнес в тези сфери.

Кои са най-любимите ви планове?

Честно казано, всички планове по някакъв метод са ми обичани. Трудно ми е да избера единствено няколко от другояче доста дългия лист. Все отново в световен мащаб бих показала един изключително емблематичен план на компанията, осъществен напълно неотдавна на Галапагоските острови, които са оповестени от ЮНЕСКО за биосферен резерват поради неповторимата им природа.

На най-големия от островите – Изабела, Siemens построи хибридна електроцентрала, която е изцяло въглеродно неутрална и се зарежда от фотоволтаици и биогориво въз основата на локален орех. Тя размени предходната остаряла електроцентрала с дизелово гориво с доста високи равнища на нездравословни излъчвания и звук, като по този метод въведохме една новаторска зелена технология.

В България всички планове са ми обичани - като стартираме от модернизацията на индустриални компании, да вземем за пример от минната промишленост, с която работим доста тясно, минем през консолидираното на съвременни сградни технологии в най-емблематичните търговски центрове и офис здания в София и в страната, модернизацията на Топлоелектрическа централа " София – изток ", и,разбира се, стигнем до столичното метро, което е наша горделивост. Това е план, който оказва помощ за превръщането на София в съвременна столица по сходство на Лондон или Париж, където също се движат наши метровлакове.

Ние доставяме освен влакове за трети метродиаметър, само че и системи за тяхното ръководство. Очакваме с неспокойствие стартирането им в придвижване, като те ще бъдат най-модерните сега – с опция за безпилотно ръководство и системи от най-ново потомство.

Кой беше най-големият проблем, с който сте се сблъсквали през кариерата си?

Струва ми се, че в сегашния миг най-големият проблем за Siemens, а, допускам, и за други компании, е неналичието на фрагменти. Недостигът на работна ръка се явява сериозна пречка за разрастването и даже за съществуването на доста бизнеси у нас.

Един от методите, по който се опитваме да се оправим с него, е посредством засилена работа с техническите университети в страната, на които разчитаме за фрагменти. Другият метод е да разширяваме географския си обсег, откривайки нови офиси в България, тъй че да се възползваме от локалния учебен и кадрови капацитет. Такива към този момент имаме в Пловдив, неотдавна открихме и офиси във Варна и Русе. От опита ни мога да кажа, че това е печеливша тактика, която ни разрешава освен да открием нужните фрагменти, само че и да работим в интерес на локалните общности и стопанска система.

Как успяхте да убедите централата да разширите наличието си в тези градове?

Уверявам ви, че не беше по никакъв начин елементарно, защото се състезавахме като локация с няколко страни от района.

Siemens България се употребява с доста положително добро име в границите на световната корпорация Siemens. Тази известност, както и причините, които посочихме - че можем да се оправим със дилемите и да намерим подобаващите хора за два нови хъба, способстваха за нашия триумф.

Единият от двата хъба, които открихме предходната година, е в София. Той се занимава с култивиране на потребителски поръчки в областта на промишлеността и обслужва Централна и Източна Европа. Трябваха ни хора, които владеят разнообразни централно- и източноевропейски езици, намерихме ги тук, в София. В момента в него работят 23 души, като проектите са да се разраснат до 40 чиновници.

Другият ни хъб във Варна е обвързван с създаване и внедряване на програмен продукт в автомобилната промишленост. Колегите работят с най-големите автопроизводители в Европа, там знанията и уменията са доста характерни. Освен че намерихме подобаващи фрагменти, ние ги образоваме и развиваме. В момента в центъра работят 17 души, като се чака екипът да продължи да се разраства.

Офисът в Русе е част от структурата на нашия Център за нововъведения в сградни технологии. В София в него към този момент работят над 120 инженери, по тази причина потърсихме други местоположения. В офиса на центъра в Пловдив имаме 20 души, а в Русе - още 11, с проекти да стигнем до 20 чиновници там.

Изключително сме удовлетворени от това развиване и считаме, че в бъдеще можем да отворим офиси и в други градове в България. Освен връзката с локалната стопанска система и университети това ни дава достъп до квалифицирани хора, които можем да намерим на място и които да останат да работят по родните си места.

Как чертаете плановете на компанията?

В това отношение можем да стъпим върху една световна пазарна тактика на Siemens, годна за целия свят. Нашият бизнес фокус е ориентиран в сфери като електрификация, автоматизация, цифровизация. Основните цели се задават от централата, само че ние можем да ги приспособяваме по отношение на задачите, изискванията, спецификите или плановете, които чакаме за нашия пазар.

Трудно или елементарно се работи с страната?

Всяка огромна компания като нашата желае да работи в условия на политическа и икономическа непоклатимост, по тази причина доста интензивно работим посредством бизнес организациите, в които членуваме – КРИБ, Германо-българската търговско-индустриална камара, Българския конгрес на бизнес водачите, с цел да установим и поддържаме добър контакт и разговор с държавното управление и институциите. България се употребява с доста положително добро име в средите на Siemens и се надяваме да продължава да е по този начин.

Вие сте един от уважаваните членове на бизнес общността, членувате и участвате в ръководството на доста сдружения на бизнеса. Как решихте да създадете дамска бизнес организация?

Аз съм ръководител на Съвета на дамите в бизнеса в България, само че самата организация беше основана от група запалянковци - както дами, по този начин и мъже, през 2012 година Създадохме я за да споделим положителни образци от нашите кариери и да подпомогнем млади дами, които са в средата на своята кариера, да получат по-голяма убеденост в това, че могат да създадат идващите стъпки и да се развиват сполучливо в сферите, в които работят. В нашата Лидерска академия, която има към този момент своето шесто издание и в която дамите се образоват на меки умения, имаме доста сполучливи образци за кариерно развиване на участниците. Това ни кара да сме извънредно задоволени от работата, която вършим.

Вие сте извънредно екипен състезател. Никога не чух да кажете " аз направих ", нормално казвате " ние "

Един началник е толкоз добър, колкото е добър екипът му. Аз имах шанс в това отношение. Когато се причислих към Siemens през 2009 година, там към този момент имаше добър, построен екип, с който започнахме незабавно работа. Повечето от хората, с които стартирах, към момента са част от екипа. Междувременно към него се причислиха нови чиновници, обогатявайки пъстрата амалгама от качества, профили и качества.

Моята роля като управител най-много е да дам опция на всеки един от екипа да покаже най-хубавото от себе си, да му основа условия за това. За задачата се изисква доста положително познаване на хората, с които работя, какво ги стимулира и какво още мога да направя, с цел да бъдат спокойни, удовлетворени и да могат да реализират задачите, които си слагаме дружно. Имаме един dream team и самите резултати на компанията го демонстрират.

Какъв човек не бихте назначили в екипа, да вземем за пример, в случай че е безпределно надарен, само че пък конфликтен, бихте ли го взели?

Колкото по-различни са хората в един екип, толкоз по-добре. Ако хората са идентични, мислят по идентичен метод, бихме изпуснали забавни благоприятни условия, които идват с другата позиция. Затова в никакъв случай не диря в екипа хора, които да са унифицирани. В Siemens България има огромно многообразие във връзка с характери, опит, възраст, само че те се допълват доста добре.

Не бих взела в екипа човек, който не споделя нашите полезности за почтен бизнес, за бизнес, който оказва помощ на обществото, нашите полезности, свързани със обществената отговорност. Q&A

Как си разпределяте времето?

Старая се да направя по този начин, че да имам време както за компанията, по този начин и за бизнес организациите, в които членуваме, за публичните ми задължения и, несъмнено, не на последно място - за фамилията ми.

Съпругът ми също е доста зает, щерка ми към този момент е огромна и се осъществя като бизнесмен. И тримата сме с доста натоварена стратегия, по тази причина се опитваме да синхронизираме времето си, с цел да имаме опция най-малко вечер или през уикенда да сме дружно. Това, което ни сплотява, е и домашният ни любим - кокер шпаньол, който чака да бъде разходен, тъй че постоянно намираме време за него.

Какво четете в последно време?

За мое голямо страдание нямам толкоз време за четене, колкото би ми се желало. Освен документи и професионална литература се пробвам да намеря време и за художествена литература, най-много през уикендите или когато съм в отмора или на път. В момента чета автобиографията на Хилъри Клинтън " Какво се случи ". Харесвам да чета автобиографии, тъй като те ми демонстрират по какъв начин разнообразни бизнес и политически водачи са станали това, което са.

Обичам хубава художествена литература, като постоянно прелиствам някои класики. " Гордост и предубеждения " е една от обичаните ми книги, които одобрявам още от ученическите си години. В разнообразни интервали от живота си човек намира разнообразни детайли в нея, които го впечатляват и му влияят.
Интервюто взе Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР