Илюстрация Конгресът се проведе във Великата народна зала в Пекин,

...
Илюстрация Конгресът се проведе във Великата народна зала в Пекин,
Коментари Харесай

Китайският президент вижда тежки икономически предизвикателства пред страната

Илюстрация
Конгресът се организира във Великата национална зала в Пекин, която побира над 10 хиляди души

Увеличаване

Конгресът се организира във Великата национална зала в Пекин, която побира над 10 хиляди души

[Reuters] Смаляване
Още по тематиката
Състоянието на най-богатите в Китай е колкото Брутният вътрешен продукт на Англия

Председателят на строителната Evergrande Group Сю Дзяин е новият най-заможен човек в азиатската страна
17 окт 2017
Англия възнамерява стягане на регулациите за задгранични вложения

Промяната се дължи на съображения за национална сигурност и подхожда на концепциите на Брюксел за по-голям надзор при покупко-продажбите
17 окт 2017
Новите ограничения за непознати вложения на Брюксел - риск за " комерсиална война "

Финландия е измежду главните опозиционери на предлагането на Юнкер
18 сеп 2017
Тези подозрителни китайски вложения

Брюксел желае по-строги инспекции на непознатите придобивания на европейски компании
8 сеп 2017
Китай завладява международния пазар, само че оставя заключени вратите към себе си

Ръстът на вложенията от Китай заплашва салдото на международната стопанска система
24 авг 2017
Европейската комисия приготвя по-строги правила за отбрана на основни европейски бизнеси

Целта на Брюксел е да ограничи придобиванията от китайски компании
14 авг 2017 Бъдещето пред Китай е ярко, само че провокациите, в частност икономическите, са тежки. Това разгласи президентът на страната Си Дзинпин в приветствената си тирада на откриването на 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП). Сред сериозните провокации, които той открои като нерешени в задоволителна степен, са разширяваща се разлика в приходите, както и проблеми в сферите на заетостта, образованието и опазването на здравето.

Конгресът маркира началото на втория петгодишен мандат на Си Дзинпин. В обичайно богатата на възхвали, само че много повърхностна тирада президентът единствено загатна за концепциите си за развиване на страната, които се чака да бъдат показани и признати до края на форума, продължаващ една седмица.

От централно значение

Продължилото над три часа послание на Дзинпин пред присъстващите 2300 делегати даде малко изясненост за проектите му. " Бъдещето е доста ярко, само че предизивикателства са доста съществени ", съобщи той. Сред " провокациите " са опазването на чистотата на въздуха и продължаването на битката с корупцията, която маркира основна част от първия мандат на Дзинпин. След следствия до момента над 150 висши чиновници завършиха кариерите си, в това число 18 члена на Централен комитет. По думите на Дзинпин проверяващите ще преборят корупцията по всички етажи на властта.

Директни стопански тактики също липсваха от формалното послание на президента. " Това ще бъде епоха, в която Китай ще се приближи към централната сцена и ще направи по-значим принос към човечеството. " Според Дзинпин реализирането на " Китайската фантазия " няма да е като " разходка в парка ". От речта му се подразбира, че Китай ще се опита да ускори позициите си на централен състезател в международната стопанска система, отваряйки пазара си за повече задгранични вложения, само че това е напълно предстоящ ход.

Той акцентира, че през всяка от миналите пет години са създавани приблизително 13 млн. нови работни места, а 60 млн. души към този момент са оттатък прага на бедността. Все отново неразрешени съгласно президента остават проблемите с разликата в приходите на популацията, която продължава да пораства, в образованието, опазването на здравето и заетостта. Китай е страната с най-голяма разлика в приходите. Според излеседване на Универстиета в Пекин от 2016 година, 25% от най-бедното население разполага с едвам 1% от благосъстоянието в страната. Според друго приходът на човек от популацията във вътрешните провинции се равнява на 60% от този в огромните. Причините за това са точно другата степен на обучение и неналичието на имуществената благосъстоятелност в дребните провинции.

Идеологът Си

Нивото на сигурност в китайската столица е нараснало поради събралите се участници

Фотограф: Ahmad Masood Другото значение на конгреса обаче е опцията да даде началото на " ерата Си ", която съгласно мнозина може да продължи оттатък края на мандата на Дзинпин през 2022 година, в случай че бъде отстранено десетгодишното ограничаване за заемането на поста. Очакванията са президентът да вкара свои съдружници в двестачленния централен комитет, както и в действителния ръководещ орган - Политбюрото, в чийто състав влизат седем души.

Според китайския политолог Чен Даоин, представен в Guardian, тазгодишният конгрес дава началото на третата велика политическа ера от 1949 година насам. Първата е маркирана от ненадминатият до момента водач съгласно китайска нация Мао Дзъдун, а втората - от наследника му Дън Сяопин. " Сега идва редът на Си Дзинпин въведете ерата " Си Дзинпин ", счита Даоин.

Според Елизабет Еконъми от института Council on Foreign Relations Дзинпин е трансформираща фигура, който вижда себе като Мао и Дън. " Той има вяра, че с цел да върне историческа значителност на Китай и централното му място в света, страната има потребност от мощен водач и той е индивидът за тази работа ", разяснява Еконъми.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР