Илюстрация Кадър от Перфектно чувство Увеличаване Кадър от Перфектно чувство

...
Илюстрация Кадър от Перфектно чувство Увеличаване Кадър от Перфектно чувство
Коментари Харесай

В началото бе поп културата

Илюстрация
Кадър от " Перфектно възприятие "

Увеличаване

Кадър от " Перфектно възприятие "

Смаляване
" Филмът загатва, че човечеството е способно да се приспособява, и в историята сме виждали по какъв начин става това. Дори и когато ни бъдат отнети избрани неща по време на рецесия, стремежът към креативност и любов не угасва ", споделя английският режисьор Дейвид Маккензи по време на посещение на " София филм фест " през 2012 година Филмът, за който приказва, е неговият " Перфектно възприятие " с Ева Грийн и Юън Макгрегър, сложени в сюжет, в който човечеството последователно губи сетивата си. Снимки, фрагменти и фрагменти от него са постоянно забележими из обществените мрежи и уеб страниците за кино на фона на непрестанните вести към разпространяването на ковид (COVID-19).

В изявлението си за " Дневник " тогава Маккензи споделя още: " Може би губим човешкото у себе си даже по-бързо от сетивата си, само че мисля, че сигурно шумът към нас е по-голям и това също е определящо за времето, в което живеем. Филмът е метафора и за живота самичък по себе си, нещата, които ни карат да сме хора. "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Не са единствено меметата с ген.-майор Венцислав Мутафчийски - през последния месец разнообразни филми, сериали, книги и песни станаха още веднъж настоящи, даже повече спрямо времето, когато са създавани. Любопитен подробност в цялата обстановка е, че общата памет възвръща заглавия, които не са нито комерсиално най-успешните, нито критически най-одобряваните.

Подобен на ``Перфектно възприятие " филм, който стартира да намира ново потомство фенове, е " Зараза " от 1995 година на Волфганг Питърсън с Дъстин Хофман, Рене Русо, Куба Гудинг-младши, Морган Фрийман, Кевин Спейси, чиито герои би трябвало да предотвратят пандемия на вирус, появил се в Заир. В рядка обстановка, в която животът имитира изкуството, по същото време, когато филмът излиза, първите случаи на ебола стартират да набират скорост в същата африканска страна.

Сред сериалите, които получиха даже по-голяма новост, в сравнение с се очакваше, е и Contagion на Стивън Содърбърг от 2011 година с Джъд Лоу, Марион Котияр, Гуинет Полтроу, Мат Деймън, Кейт Уинслет, Лорънс Фишбърн (изглежда, че когато светът би трябвало да се избави, актьорският състав е постоянно звезден). Сюжетът е за екип, борещ се с вирус, който с изключение на гибел сее и безпорядък в обществото и измежду политиците, сблъсква радикалния индивидуализъм с грижата за другия. В седмиците след първите случаи на ковид в Европа международното внимание се върна към него. В началото на март сериалът изненадващо изчезна без пояснение от Netflix, само че интерпретациите клонят към това, че наличието му в стрийминг платформата би предизвикало суматоха. Содърбърг към този момент не е коментирал свалянето на продукцията. Според рецензия от The Guardian Чарлз Брамеско тези трендове значат, че публиката се изправя пред риска да се болести с тематиката, вместо да бяга от нея.

Илюстрация
Джъд Лоу в кадър от сериала Contagion

Увеличаване

Джъд Лоу в кадър от сериала Contagion

Смаляване

Консултант на сюжета на Contagion е Лари Брилиант, един от учените, които оказват помощ против епидемията от дребна шарка (1973 - 1976) и чието скорошно изявление в Wired беше измежду постоянно споделяните в обществените мрежи текстове по тематиката за развиването и ограничението на заболяването. Подобно на присъединяване на Бил Гейтс в TEDx преди пет години, в което той предизвестява от заплахата от пандемия, Брилиант също се пробва да предизвести света, че би трябвало по-добра подготовка против сходни събития - неговото присъединяване в TED е от 2006 година

Едно от новите заглавия на Netflix също предизвика ненадейно огромно внимание: по-рано тази година излезе документалният сериал Pandemic: How To Prevent an Outbreak , който споделя за тестванията на лекарите при ебола, полемиките към имунизациите и по какъв начин проучвания върху животни подсказват какво може да се случи с хората в близко бъдеще.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Сред литературните произведения, които се напомнят и отначало проучват, са два романа, които приказват за последния път, в който исторически светът е бил по едно и също време под въздействие на едно и също събитие - Втората международна война. Мемоарът " Светът от през вчерашния ден " на Стефан Цвайг и най-много (потенциално алегоричния) разказ " Чумата " на Албер Камю, постоянно интерпретиран като рецензия към фашизма, само че също по този начин основана на действителна чумна зараза в Алжир в средата на XIX в.

Песента Imagine на Джон Ленън от 1971 година също стана част от този културен пейзаж: артисти, актриси и реализатори като Гал Гадот, Sia, Нора Джоунс, Уил Феръл, Марк Ръфало направиха кавъри в домашни условия, само че огромна част от тях бяха признати отрицателно - до момента в който песента приканва за отвод от притежания, огромна част от известностите са въпреки всичко подложени на критика точно поради консуматорството им.

Илюстрация
Обложка на албума на And I Feel Fine... The Best of the I.R.S. Years 1982–1987 на R.E.M.

Увеличаване

Обложка на албума на And I Feel Fine... The Best of the I.R.S. Years 1982–1987 на R.E.M.

Смаляване

В дните, откакто Световната здравна организация дефинира разпространяването на ковид като пандемия, песента на R.E.M. от 1987 година It`s The End of the World As We Know It се върна в класациите и означи 48% повече стрийминг от нормално и 184% повече цифрови продажби. Песента даже не е най-големият шлагер на американската група, намерила необятна известност през 90-те години с песни като Losing My Religion, Everybody Hurts, Man on the Moon.

Песента, чийто безреден текст е написан от вокалиста Майкъл Стайп в стила " поток на мисълта " след сън, към този момент е имала сходен смисъл за обществото. Тогава води до друг инстикт - през 2001 година тя е измежду първите 165, които са избрани като несъответствуващи за стартиране от американските радиостанции след терористичните офанзиви в Ню Йорк. Изглежда, през 2020 година по-добре споделяме мислите си посредством музиката.
В България се появиха първи песни, които засягат тематиката - " Песен за ковид " на Angelica Summer (алтер его на музиканта и пърформънс актьор Иван Стоянов), Corona Cush Cush на Иво Димчев и " Стой си у дома " на Папи Ханс.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР