Илюстрация Кадър от 3/4 Увеличаване Кадър от 3/4 Смаляване Още

...
Илюстрация Кадър от 3/4 Увеличаване Кадър от 3/4 Смаляване Още
Коментари Харесай

8 кино мига от есента

Илюстрация
Кадър от " 3/4 "

Увеличаване

Кадър от " 3/4 "

Смаляване
Още по тематиката
Кино: " Аз съм ти, Адриана "

Артистична елегия за две мощни дами в две български столетия
21 сеп 2018
Симон Варсано и отводът да си воин
от Дневник,10 мар 2018
Семейна какофония

Награденият в Локарно " 3/4 " е игрален дебют на Илиян Метев, режисьор на неведнъж отличавания документален филм " Последната кола за спешна помощ на София "
25 авг 2017
Илиян Метев, режисьор: Обичам действителността
от Дневник,13 авг 2017 " Къде да го виждам " е чест въпрос, когато стане дума за интернационален триумф на български филм. Отговорът не е толкоз елементарен. До огромна степен, колкото по-успешен е един филм по кино конгреси, толкоз повече се бави по този начин или другояче проблематичното в страната всеобщо разпространяване. Така че заглавията тук влизат в категорията " дълго чакани ", а други имаме рядка опция да забележим в кино салон тази есен.

Вече по кината

" ¾ "

Режисьор: Илиян Метев

Заснет единствено за 54 дни, с непрофесионални артисти и конвенционален сюжет, от дебютант в художественото кино – всичко това би трябвало да ни изпълва със подозрения, само че резултатът е извънредно забавен и то освен в подтекста на българското кино. Илиян Метев, основател на неведнъж награждавания документален филм " Последната кола за спешна помощ в София ", надниква в всекидневието, очакванията и равносметките на едно семейство, а всичко банално, последователно придобива значимост.

Филмът донесе " Златен леопард " в категорията " Режисьори на настоящeто " на фестивала в Локарно предходната година, а след това направи поява на влиятелния кинофестивал в Торонто.

" 3/4 " беше показван също по този начин Хонгконг, Лос Анджелис, Скопие, Шанхай, Тимошоара, Единбург, Ерусалим, Лисабон, а последно премия завоюва в Барселона. Той също по този начин завоюва огромната премия на последния " София филм фест ".

Илюстрация
Кадър от " Христо "

Увеличаване

Кадър от " Христо "

Смаляване

" Христо "
Режисьори: Георги Лефтеров и Тодор Мацанов

Ако сте от хората, които считат, че българското кино е прекомерно трагично и се концентрира само върху най-лошото от нашия живот и общество, то " Христо " няма да скапе предубежденията ви, че източноевропейските ни страдания са по формула.

От друга страна, драмата идва сега, в който бездомствеността, все по-трудната реализация на младите генерации, правата на служащите и трудът на черно са все по-обсъждани тематики.

Филмът споделя за опитите на 18-годишния едноименен воин да се отдели от мизерията и да стартира естествен живот, макар че всичко е срещу него – той няма обучение, нито документи, нито семейство, на което може да разчита.

Може би най-големият плюс на кино лентата е изключителната игра на актьорите Димитър Николов като Христо и Димитър Крумов като спътника му в компликациите на живота без дом Ванчо. Може да видите Николов в напълно друга роля в " Безкрайната градина ".

" Христо " беше показан още през 2016 година, когато завоюва премията на младежкото жури на фестивала във Варшава.

Илюстрация
" Безкрайната градина "

Увеличаване

" Безкрайната градина "

Смаляване

В програмата на CineLibri

" Безкрайната градина "
, дебютът на театралния режисьор Галин Стоев в киното, получи смесени мнения, само че към момента търси всичките си евентуални фенове. След прожекции на " Киномания ", " София филм фест ", " Бургас филм фест ", в този момент образното пояснение в обич към София на Стоев е в програмата на кино-литературния фестивал CineLibri. Той ще бъде показан на 12 септември в " Люмиер-Лидл ".

Фестивалът дава опция да забележим рядко показваният " Аз съм ти, Адриана " (2012) на Петър Попзлатев, основан по едно и също време на " Роман без заглавие " на Димитър Димов и " Адриана " на щерка му Теодора Димова. Той ще има прожекции сред 12-24 октомври.

На 15 октомври в Културния център към СУ ще бъде показан документалния " Симон против страха (Случаят Варсано) " на писателя и драматург Георги Тенев, който в кино дебюта си споделя за репресиите по време на социализма против известния фотограф Симон Варсано. Документалната стратегия на CineLibri включва още " Собствена стая...с аспект към ХХ век " , който е отдаден на активността на дългогодишната преводачка от британски Иглика Василева (16 октомври в Културен център СУ).

Варсано е и в още един филм, само че изненадващо като артист. Дебют в него пред камерата прави и Теодор Ушев. Това е омнибус кино лентата " 8`19 " (на 15 октомври в " Люмиер-Лидл " ), основан на разнообразни разкази на Георги Господинов. Участват също по този начин Ирмена Чичикова, Китодар Тодоров, Светлана Янчева.

Скорошна премиера

" Далеч от брега "

Режисьор: Костадин Бонев
В програмата на " Киномания "

Новият план на режисьора на " Потъването на Созопол " е ирония на социализма в България и нещата, които е нужно да направиш, с цел да спечелиш доверието на мощните на деня. След премиерата си на " Златна роза " във Варна, " Далеч от брега " се чака в програмата на " Киномания " през ноември, а разпространяването му се възнамерява не прекомерно дълго по-късно.

Филмът е основан на фрагменти от романа " Чайки надалеч от брега " на мълчешком цензурирания до 1989 година публицист Евгений Кузманов. Книгата е написана през 1983 година, бързо потулена, само че преиздадена през 2016 година от издателство " Лъчезар Минев ". В екранизацията взе участие различим състав от артисти: Пенко Господинов (който има опит с ироничния взор към тогавашния строй – той игра Тодор Живков във " Виктория " ), Йоана Буковска – Давидова, Луиза Григорова–Макариев, Цветана Манева, Мая Новоселска, Марий Росен. Програмата на " Киномания " се чака през идващите седмици на kinomania.bg
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР