Илюстрация Илюстрации: Вадим Лазеркевич, 1945 г. Увеличаване Илюстрации: Вадим Лазеркевич,

...
Илюстрация Илюстрации: Вадим Лазеркевич, 1945 г. Увеличаване Илюстрации: Вадим Лазеркевич,
Коментари Харесай

"Мама ми купи днес..."

Илюстрация
Илюстрации: Вадим Лазеркевич, 1945 година

Увеличаване

Илюстрации: Вадим Лазеркевич, 1945 година

Смаляване
Между двете международни войни в България се отбелязва напредък на издаването на детски книги, а посредством тях огромна част от водещите създатели тогава намират ново поле на изява – този позабравен интервал от историята напомня изложбата " Българската илюстрация за деца през 20-те и 30-те години на XX век " в изложба " Васка Емануилова ".

Изложбата е опция да забележим произведения на художници, познати с друг вид работи. Изключително продуктивни в жанра на детската илюстрация са карикатуристите Александър Божинов и Илия Бешков, в селекцията са и одобрените най-много като живописци Дечко Узунов и Илия Петров, а в случай че някоя от рисунките носи известна потиснатост и минимализъм – допустимо е да сте попаднали на творба от Георги Машев, опитал в готиката и мистичното. Събитието напомня имена като Пенчо Георгиев, едва прочут художник към сегашен миг, само че един от най-изявените илюстратори сред двете международни войни и дълготраен сценограф. Включени и са създатели, за които няма елементарно налична биографична информация – Неда и Никола Тузсузови, Вадим Лазаркевич.

Илюстрация
Илюстрации: Илия Бешков, 1925 година

Увеличаване

Илюстрации: Илия Бешков, 1925 година

Смаляване

Показаните работи са от архива на журналиста, мъдрец и редактор на " Култура " Тони Николов, който разказва колекционирането на остарели книги като дългогодишна пристрастеност.

" В последните две десетилетия започнах да обръщам особено внимание на детските книжки от 20-те и 30-те години на ХХ в. Осъзнах, че това е един на процедура чужд, само че необикновен свят, който подрежда българската илюстрация от оня интервал на международно ниво. И, второ, това са някои от най-силните работи на майсторите ни от това време - Божинов, Бешков, Пенчо Георгиев, Дечко Узунов, Илия Петров, които тънат в давност, споделя Тони Николов. Показаното е може би една трета от детската ми сбирка. "

Илюстрация
Георги Атанасов, 1938 година

Увеличаване

Георги Атанасов, 1938 година

Смаляване

Селекцията е направена дружно с куратора Красимир Илиев, работил по някои от запаметяващите се изложения от последните години като хвърлилата светлина върху репресираните по време на социализма художници " Форми на съпротивата ".

Показаното в галерията идва и в миг, в който има все по-голямо търсене към българските детски книги. На фона на тази вълна Николов и Илиев се надяват, че и тези остарели издания ще намерят нова аудитория - макар огромното разстояние във времето.

" Преиздаването на някои от забравените български шедьоври на илюстрацията е значима културна задача. Мисля, че таман обновеният интерес към детската брошура би направил съпоставката забавна - преди и след това. Внимателно следих някои от най-малките гости още на откриването на изложбата - те с необятно отворени очи следиха екраните с презентациите. Това демонстрира, че тези книжки имат своето място и през днешния ден. Не са зачеркнати от комиксите и анимацията. "

Изложбата " Българската илюстрация за деца през 20-те и 30-те години на XX век " е в изложба " Васка Емануилова " до 31 август.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР