Илюстрация ... и още интересни истории от новия брой на

...
Илюстрация ... и още интересни истории от новия брой на
Коментари Харесай

Защо закъсняват полетите на "България ер", как съдебната реформа пое курс към Путин, а средната класа в Източна Европа се пробуди в битка за градовете

Илюстрация

... и още забавни истории от новия брой на " Капитал "

... и още забавни истории от новия брой на " Капитал "

№1 Заради неприятното време ли закъсняват полетите на " България ер " през последните седмици или от нещо по-сериозно

1.5 млн. лв. загуби грозят компанията " България ер " поради рекламации и тъжби от пасажери. Причината е, че от към седмица насам полетите на авиопревозвача се бавят с часове, а хората висят по разнообразни летища из Европа без информация по кое време ще могат да стигнат до мечтаната дестинация. Заради това и Министерството на превоза разгласи, че ще направи цялостна инспекция на " България ер ". На 5 юли компанията оправдава закъсненията с неприятното време в Москва, само че в същия ден и полетът им за Ереван се върна назад във Варна при ясно време. Според представители на сектора част от закъсненията се дължат на това, че компанията се е фокусирала в по-голяма степен в чартърните полети и външния " влажен лизинг ", при който самолетите се наемат от други самолетни компании дружно с екипажите, като опит да компенсира провалите от тежката конкуренция на двете огромни лоукост компании на летище София - Wizz Air и Ryanair.

№2 Съдебна промяна по Путиновска рецепта

Странен консенсус сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Обединени патриоти " се заформи тази седмица по въпросите на правосъдната власт. В парламентарната правна комисия трите партии се сплотиха към противоречиви промени в Закона за правосъдната власт, въодушевени от инструментариума, с който властнически водачи като Орбан и Путин заглушават съперниците си от неправителствения бранш. Според вносителите от ГЕРБ (Данаил Кирилов, Анна Александрова и Иглика Събева) и патриотите (Емил Димитров-Ревизоро и Христиан Митев) главният проблем пред независимостта на правосъдната власт е външното финансиране на съсловните организации, до момента в който съгласно мониторинговите отчети на Европейска комисия и редица други непознати специалисти казусът е в политическото и друго лобистко въздействие и непрозрачно кадруване.

№3 Как междинната класа в Централна и Източна Европа поведе борба да си върне градовете назад от лапите на корумпираните управници

Никушор Дан е математик, който през 2006 година основава " Спаси Букурещ ", с цел да се бори с разрушаването на историческите здания в румънската столица, а през днешния ден партията му е трета политическа мощ в Народното събрание.
Добрица Веселинович е политолог и деятел, който през 2014 година е в сърцето на митинга на белградчани против мегапроекта " Белград на вода ", а през днешния ден придвижването му се готви за присъединяване в идните локални избори следващата година.
Какво е общото сред двамата? От Варшава, през Букурещ до София в района се появяват нов вид цивилен придвижвания, захранвани от устрема към по-високо качество на живот и от опциите, които дават обществените мрежи. Най-често тези придвижвания потеглят като опозиция против неприятното обмисляне и ръководство на кварталите и градовете. Някои порастват до действителна политическа опция, други остават в гражданското поле, само че същинският им триумф е, че локалната власт към този момент не може да пренебрегва разговора с хората.

№ 4 Благоевградската компания, която покри света с фотоволтаици

Съединени американски щати, Йордания, Япония, Чили, Мексико, Нигерия и Абу Даби. Това са част от дестинациите, на които българската " Хидроенергийна компания " е построила или възнамерява да построи фотоволтаични паркове. Започнала преди 10 години като дребен строител на Водноелектрическа централа, през днешния ден компанията работи по слънчеви планове на четири континента. Компанията наема към 300 души и реинвестира част от облагите си в България в екотуризъм и спортни бази.

№5 Четиримата българи се готвят за 30 хиляди километра панамериканско премеждие

ипътешествие по панамериканската автомагистрала с начална точка Аляска в края на юли и с последна - Аржентина през януари. Те ще прекосят Северна и Южна Америка в търсене на ексцентрични места и лица, които нормално остават в сянка, и ще снимат филм за приключенията си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР