Илюстрация Ейбъл Ферара Увеличаване Ейбъл Ферара Автор: Aude Guerruci Смаляване

...
Илюстрация Ейбъл Ферара Увеличаване Ейбъл Ферара Автор: Aude Guerruci Смаляване
Коментари Харесай

Ейбъл, безстрашният

Илюстрация
Ейбъл Ферара

Увеличаване

Ейбъл Ферара

Автор: Aude Guerruci Смаляване
Още по тематиката
Истината и единствено истината

Режисьорът на " Проектът Флорида " и " Мандарина " Шон Бейкър за потребността от това да уловиш духа на времето и гласовете на страдащите
28 мар 2018
София гледа кино

По-интересните заглавия и значимите посетители на " София филм фест 22 "
9 мар 2018 Ейбъл Ферара е роден през 1951 година в италианско-ирландско семейство в Ню Йорк, град, чиято тъмна страна е дълготрайно ентусиазъм за киното му. Дебютира като режисьор на порнофилм, а по-късно името му се свързва с " Кралят на Ню Йорк " (1990) с Кристофър Уокън, " Лошият лейтенант " (1992) с Харви Кайтел, филм, който стои напълно на място в днешните полемики за полицейското принуждение в Съединени американски щати, " Пазолини " (2014) с Уилям Дефо като провокативния италиански режисьор. Създател на клипа на California, един от огромните шлагери на Милен Фармер през 90-те. Работата му като документалист включва и филм за мафията в Неапол, а сега живее в Рим.Според филмовата търсачка IMDb заглавията, на които американецът с италианско-ирландски корени Ейбъл Ферара е бил режисьор през годините, са 44. Той се съмнява дали това е точната цифра. Широката аудитория го познава най-много от " Кралят на Ню Йорк " и " Лошият лейтенант ", филми, неотлъчно свързани с мрачната страна на родния му Ню Йорк.

Криминалният мрак обгръща доста от филмите му и е толкоз компактен, че не можем да кажем дали струи от сърцето на персонажите му или от канализационните шахти на града. Един от най-продуктивните му интервали е този на 90-те години.

Сега Ферара е на 66 годиши и понастоящем живее в Рим. С него разговаряхме през март, когато той гостува на София Филм Фест.

Относно политическата обстановка в Италия е сбит, само че си личи, че тематиката за него е мъчителна. Обобщава с отчаян звук, че на всички места по света историята се повтаря. " Сякаш " международните водачи " не са си взели никаква поука от ужасите, на които беше подложен светът през XX в. Те са необразовани по отношение на историята. Имахме стена. Бутнахме я. Сега какво, отново ли би трябвало да я вдигнем? " Според Ферара огромна част от политиците се държат като тригодишни деца, жадни за непрестанно внимание. " Когато някой показва експанзия и се прави на мощен, това държание е сигурна демонстрация на дълбока уязвимост. "

Илюстрация
Кристофър Уокън в " Кралят на Ню Йорк "

Увеличаване

Кристофър Уокън в " Кралят на Ню Йорк "

Смаляване

Впечатление прави естественото му държание. Косата му е рошава, с черни маратонки е. У него има отмалялост, само че и неспокойствие. Разказва, че сега работи по плана " Сибир " (Siberia), който през последните години търпи финансови компликации (през 2015 година режисьорът стартира Kickstarter акция, с цел да събере пари за кино лентата, само че не съумява да реализира задачата, която си е поставил). Изглежда, че финансирането е към този момент обезпечено, тъй като Ферара решително декларира, че филмовият план ще бъде осъществен. В него ще вземат участие Уилям Дефо (това е петият им филм заедно) и Изабел Юпер в ролята на дамата, от която героят на Дефо има дете.

" Интересното при този план е, че Уилям играе себе си, не е фиктивен воин. Това е история за несъзнаваното – за най-дълбоките ни стремежи и мечти, за същинските неща, които за множеството хора са мъчителни и неназовими. В него има хорър детайли и не е по никакъв начин политически правилен. "

Засяга внезапно въпроса за експанзията. Ферара израства с католическо образование. През 2007 година става будист. " Емпатия. Когато човек стартира да мисли за другите с грижата, с която мисли за себе си, проблемите завършват. " В свят, обхванат от принуждение, за него изкуството е единствената обетована земя, която не би трябвало да позволява експанзията да влезе и да унищожи всичко. " Навсякъде е кърваво съревнование. Футболните игрища са арени. Разделението е навсякъде. "

Илюстрация
Харви Кайтел в " Лошият лейтенант "

Увеличаване

Харви Кайтел в " Лошият лейтенант "

Смаляване

Работил е с артисти като Кристофър Уокън, Уилям Дефо, Жерар Депардийо. Последният взе участие в " Добре пристигнали в Ню Йорк " (2014), филм, в който персонажът на Депардийо е въодушевен от френския политик Доминик Строс-Кан и секс свадите към него през 2011 година

И въпреки множеството му филми ( " Пазолини ", " Лошият лейтенант " ) да са по-скоро мъжки (от позиция на основни герои), то Ферара не може да се дефинира като по-вдъхновен креативен от мъжете в живота си, в сравнение с от дамите. Спомня си с удивление за актрисите, с които е работил и за тяхната персонална и креативна храброст.

Зои Лунд (която е съсценарист на " Лошият лейтенант " ), Азиа Ардженто и Жулиет Бинош са някои от имената, които загатва. " Това са радикално разнообразни сили, мъжката и женската. И въпреки всичко аз не считам, че жена не може да бъде в контакт с мъжката си страна, и противоположното. Например и Крис (Уокън), и Уилям (Дефо) са мъже, при които женският инстинкт е мощно развъртян. " Разказва занимателен образец от препродукцията на The Addiction (1995), когато се случило по този начин, че Уокън, четейки сюжета, в началото пожелава да изиграе женската роля. " Разбира се, той нямаше никакво разбиране, че избира дамата. После пък Анабела Шиора изигра роля, която беше планувана за мъж. "

Илюстрация
Въпреки че по-късните филми на Ферара не се радват на необикновен триумф измежду рецензията, той счита последните два ( " Пазолини " и " Добре пристигнали в Ню Йорк " ) за най-хубавите си.

Увеличаване

Въпреки че по-късните филми на Ферара не се радват на необикновен триумф измежду рецензията, той счита последните два ( " Пазолини " и " Добре пристигнали в Ню Йорк " ) за най-хубавите си.

Смаляване

Ферара се стреми да бъде свободен човек. " Страхът е най-големият зложелател на създателя. Когато си на снимачната площадка и избираш къде да позиционираш камерата, няма верен или неверен вид. Всичко зависи от създателя. Всеки човек е характерност и тази различност би трябвало да се отстоява. В момента, в който човек проумее, че може да направи всичко, той е свободен. И край със страданието ", споделя режисьорът, който в това време не се стреми към съвършенност.
" Филмът самичък диктува по какъв начин да бъде основан – в случай че му останете правилен, всичко ще бъде наред. Аз даже не знам какво значи съвършенството. Това са преходни неща. Един филм може да е съвършен през днешния ден, само че актуалността му след 20 години към този момент да се изгуби. "

Питам го какво би правил, в случай че се умори креативен. " За мен е по-добре да се повторя, в сравнение с да се откажа. " Подхожда към правенето на кино със същата пристрастеност, която е имал, когато започвал на 16-годишна възраст. Въпреки че късните му филми не се радват на необикновен триумф измежду рецензията, той счита последните два за най-хубавите си. " Все по този начин жаден съм да хвана камерата си и да стартира да фотографирам, когато нещо ме впечатли. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР