Илияна Йотова беше гост на откриването на обновената къща музей

...
Илияна Йотова беше гост на откриването на обновената къща музей
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Светлият и справедлив свят, за който се бореше Смирненски, е блян и днес

Илияна Йотова беше посетител на откриването на обновената къща музей на създателя

Чрез творбите си Христо Смирненски се трансформира в герой за свят без болежка и тъга, без беднотия и неправда, а стиховете му – в кей за безправните. Този ярък, обективен и сигурен свят е идеал и на нашето съвремие. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването след 18 години застой на обновената къща музей на създателя в София.

„ Впечатлителен и бдителен, забелязващ неща, на които другите на обръщаха внимание “, споделя за Смирненски сестра му Надежда Измирлиева. С огромната си сензитивност, с невероятния си гений, даден му свише, той съумя да нарисува облиците на цветарката, на остарелия музикант, на Гаврош, съумя да ни потопи в сложния свят без светлина, а в същото време жадуваше „ светлина, светлина, светлина “. Тези облици ги виждаме и през днешния ден около нас. Дали ги виждаме? “, акцентира вицепрезидентът.

Йотова цитира стихове от „ Приказка за достойнството “ и „ Приказка за тинята “ и посочи, че „ най-слънчевото дете на българската лирика Смирненски “ ни остави страшни приказки, които са толкоз настоящи и през днешния ден. „ Най-тежкото човешко проваляне е, когато направиш компромис със себе си и съвестта си в името на персонални благини. Звучи познато, нали?! “, уточни вицепрезидентът. Приветствието си приключи с веруюто на Смирненски „ Два свята, единият е непотребен “. „ Всеки от нас самичък да избере света, към който желае да принадлежи и да остави на поколенията след него “, посочи Йотова.

Вицепрезидентът благодари на Националния книжовен музей за неговата активност, толкоз нужна в днешното прозаично и обезпокоително време. „ Вие пазите паметта за българските писатели, за всички, които градят духовната българска империя “, сподели тя.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР