“Илинденско - Преображенското въстание надхвърля далеч рамките на епохата. То

...
“Илинденско - Преображенското въстание надхвърля далеч рамките на епохата. То
Коментари Харесай

Радев: От нас зависи Илинденско - Преображенското въстание да бъде фактор към решаване на проблемите с РСМ

“Илинденско - Преображенското въстание надвишава надалеч рамките на епохата. То се трансформира в знак на непослушен български дух и една битка за човешки права, достолепие и независимост ”. Това съобщи президентът Румен Радев, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Днес се навършват 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

“От нас зависи то да бъде измежду значимите фактори, които да водят към решение на проблемите, основани на историческата истина, и към доближаването ни с РСМ, в името на нашето общо европейско бъдеще ”, съобщи още президентът.


“Това въстание въплъщава и фантазиите на българите в Македония да трансфорат земите там в пълноправие. Тези идеали са в цялостна естетика с полезностите, върху които се гради и Европейски Съюз. Затова имам вяра, че държавното управление на РСМ ще се води от тези правила и идеали за реализиране на конституционно и всеобхватно пълноправие за българите в РСМ ”, сподели още президентът. “Аз имам вяра че там, където има обща история, блян към разговор, съгласие и доверие, ще има непроменяемо и общо европейско бъдеще ”, сподели още президентът Радев.

“Българската история има редица значими събития, а Илинденско- Преображенското въстание е една връхна точка в битката за национално избавление. То е знак на героизма, жертвоготовността и жаждата за независимост ”. Това съобщи и проф. доктор Мария Стойчева, заместник-ректор на СУ, която прочете приветствено слово от името на ректора проф. дпн. Анастас Герджиков. “Днес честваме 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Радвам се, че СУ е хазаин на подобен интернационален конгрес с такова огромно значение. Вярвам, че такива начинания поддържат жива паметта за въстанието, за героизма и откровеното родолюбие на нашите герои ”, сподели още проф. Стойчева.


Проф. доктор Георги Н. Николов, ръководител на Македонския теоретичен институт, акцентира, че историята за Илинденско-Преображенското въстание е добре проучена. “Вече 120 години българските историци пишат за него и неговите герои. Днес ни събира паметта, тъй като историята е артикул на паметта, ще продължим да отстояваме истината за Илинденско- Преображенското въстание ”, сподели още проф. Николов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР