Илиана СлавоваНаскоро посланикът на Русия Елеонора Митрофанова беше наградена –

...
Илиана СлавоваНаскоро посланикът на Русия Елеонора Митрофанова беше наградена –
Коментари Харесай

Орден за Митрофанова или как Путин се подигра с българските държавници, политици и специални служби

Илиана Славова

Наскоро посланикът на Русия Елеонора Митрофанова беше наградена – персонално от Путин – с медал „ Александър Невски “ за „ огромен принос в реализирането на външнополитическия курс на Руската федерация и многогодишна добросъвестна дипломатическа работа “.
Ама несъмнено. Митрофанова освен организира у нас съветската външна политика, само че и интензивно работи за превръщането ѝ в българска вътрешна политика. Поучава ни по какъв начин да се отнасяме към историята си, споделя ни какво можем и какво не можем да вършим с паметниците в личната ни страна, разрешава си да дава оценки за решения на Народното събрание, за българските избори, за българските партии… Ако създадем нещо, което не се вписва в проектите на Кремъл, на мига ставаме

„ русофоби “ и „ евроатлантически подлоги “

Разбира се, че Митрофанова не си е заслужила ордена с „ добросъвестна дипломатическа работа “, тъй като никой безкористен посланик не може да си разреши сходно отношение към страната-домакин. Тук въобще не става дума за дипломация, а за практикуване на хибридно въздействие в България и ерозиране на българската държавност.
И Митрофанова, и кремълският й стопанин, има защо да потриват ръце. За двете години от началото на мандата й българската политическа система изпадна в парализа. Разбира се, „ заслугата “ за това надалеч не е единствено нейна (процесът стартира още с митингите през 2020 година, с готовност на всички вероятни кремълски проксита отпред с Румен Радев), само че усърдието й като

лост в хибридната машина на Кремъл

е повече от осезаемо.
Преди месец Митрофанова съобщи, че в случай че беше българска гражданка, би гласувала за „ Възраждане “ на Костадин Костадинов. И по какъв начин не? Костадинов услужливо раздухва съветските пропагандни постановки – било то против еврото, Европейски Съюз и НАТО, или повтаряйки циничния фалшив, че украинците са нацисти. „ Окрилен “ от комплимента, даже заплаши да изгони всички украински бежанци от страната ни, а хората му – с развени съветски флагове, изпоцапаха с алена багра представителството на Европейска комисия в София под предлог, че желаят „ мир “ и „ неутралитет “. Разбира се, кремълоугодната визия за мир и неутралитет значи офанзива против Европейски Съюз и Запада въобще.

И от Българска социалистическа партия не остават по обратно. Не се впечатляват от алената багра против Дома на Европа, само че пък чистят старателно паметника на окупаторската руска войска всякога, когато бъде изрисуван с графити. За да угодят на Митрофанова, деятели на БСП-София даже взеха решение да възстановят нелегално счупената плоча на паметника в нейно наличие. В редицата покланящи се на Москва е и някогашният монарх Симеон Сакскобургготски, почетен с височайша аудиенция от Митрофанова през декември, след която Национална движение „Симеон Втори" ненадейно реши да се върне на политическата сцена. Е, не съумя, само че пък Москва обича да залага на няколко коня по едно и също време, та все някой да стигне до набелязаната цел. И като цяло политическият инженеринг с щемпел „ Произведено в Русия “ много сполучливо дезорганизира политическата ни система.
От две години страната ни не може да излъчи съответна изпълнителна власт и е под едноличното ръководство на президент, повдигнат с съветска благословия. Благодарение на него и служебните му държавни управления България се компрометира като член на евроатлантическата общественост и служи като

проводник на съветски тези и съветски ползи

в нея. Бяха взети поредност от политически решения в ущърб на личните ни национални ползи, само че пък угодни на Кремъл: модернизацията на армията ни продължава да буксува, предстоящата военна помощ за Украйна беше сведена до обидно нищожен размер, работи се по обновяване на плана АЕЦ „ Белене “ и построяването на петролопровода Бургас-Александруполис…
На фона на положението, до което е доведена българската държавност по никакъв начин не е необичайно, че съветската посланичка си разрешава безпардонен звук, демонстративни поклонения пред паметниците на армията-окупатор в София и Пловдив или цинично-лицемерен жест с подарения скулптурен портрет на Христо Ботев в Калофер.

Такава е концепцията – да бъде омърсено всичко свято,

с цел да бъде лишено обществото ни от морални ориентири. Не инцидентно и светлият облик на възрожденците беше осквернен със основаването на преклонената пред Кремъл партия „ Възраждане “. Впрочем, гаврата с паметта на Ботев е сътворена със съдействието на кмета на Калофер Румен Стоянов.
Бедата е, че съветските хибридни интервенции се организират със съдействието на българските институции на локално и национално равнище. Дори църквата, която в предишното е била стожер на националния дух, през днешния ден е проводник на съветското въздействие. Да не забравяме, че през предходната година Старозагорският митрополит Киприан награди Митрофанова с плакет и грамота до момента в който съветската войска избива дами и деца в Украйна. Под опеката на съветската посланичка през декември беше проведено посещаване у нас на митрополит Антоний – втория човек в Московската патриаршия и дясна ръка на путиновия патриарх Кирил. Български духовници участваха в скандално съслужение в съветската църква „ Св. Николай ” в София с благословията на патриарх Неофит. В центъра на столицата ни от устата на Антоний прозвуча молитва за победа на съветския окупатор над народа на Украйна. В този проблем няма по какъв начин да не е забъркана и държавна институция, защото той е пътувал с дипломатическия паспорт.
Аналогична е обстановката с полицията. На 9 май противозаконната акция на Митрофанова и така наречен „ Безсмъртен полк “ пред окупаторския монумент в София се ползваше с полицейска протекция. Служителите на реда изтикаха законния цивилен митинг против съветското въздействие, с цел да обезпечат комфорт за поклонението пред капището на руския диктат. Година по-рано, на същото място, по сходен метод беше толерирана от полицията русофилска акция на „ Възраждане “ (също незаконна) и беше осуетен легален протест в поддръжка на Украйна. На кого служи в действителност българската полиция?

Ами Министерството на образованието? Преди месец то се оказа съизвършител в начинание на Руския културно-информационен център, въвличащо български деца в популяризирането на съветски пропагандни тези. Става дума за ученическия конкурс „ Заедно в ХХІ век ”, отдаден на две от обичаните манипулативни тактики на Москва – тази за „ мира “ и за „ освобождението “ на България като резултат от руско-турската война през 1877-1878 година И не става дума за изключение. През февруари във Варна беше проведена „ научна “ конференция с присъединяване дипломат Митрофанова и проруски лектори, на която се планираше да бъдат заведени варненски възпитаници. Отново отдадена на мира. С тематики като " Прибалтика - невъзможният мир " или " СМЕРШ " * във войната с нацизма за мир ". Слава Богу, след остра социална реакция в обществените мрежи, най-малко присъединяване на учениците беше анулирано. Организатор на конференцията беше Съюзът на учените. В галерията на националния срам се подреждат и Съюзът на българските учители, Съюзът на българските писатели, Съюзът на българските публицисти – и трите организации поддържаха състезанието на Руския културно-информационен център.
С това описът сигурно не е привършен, само че е изключително шокиращо, че в сходни хибридни инициативи вземат участие организациите на учители и на публицисти – хората, които разполагат с власт над съзнанието на хората. Междувременно в националните медии гладко се тиражира пропагандата на Москва. Емблематичен рупор на съветската дезинформация като Петър Волгин към момента работи в БНР, макар поредицата от митинги и констатациите на Съвет за електронни медии и управлението на самото национално радио, че той нарушава стандартите. Нещо повече, друга национална медия – Българска национална телевизия, неведнъж му дава своя ефир. Излиза, че

с налозите на българските жители се заплаща за пропагандата на страна, която публично разгласи България за вражеска страна

Собствените ни институции улесняват зловредното въздействие на Кремъл върху България. Както в миналото е споделила Елинор Рузвелт, никой не може да те унижи, в случай че не му позволиш да го направи. Ние го разрешаваме. Другата страна на ордена, присъден от Путин на Митрофанова, е националното изменничество на българи, български партии, български медии, български институции към страната, пред която би трябвало всички да сме виновни.

* СМЕРШ е общото название на няколко контраразузнавателни организации в Съветския съюз през Втората международна война. Те са образувани в края на 1942 година, само че са оповестени публично на 14 април 1943 година Името СМЕРШ е измислено от руския деспот Йосиф Сталин.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР