Илиана СлавоваМного е удобно да се представи като фейк информацията,

...
Илиана СлавоваМного е удобно да се представи като фейк информацията,
Коментари Харесай

Ехото от „Пентагон лийкс“ – поредно снишаване на българските властници пред Кремъл

Илиана Славова

Много е комфортно да се показа като фалшив информацията, че България е разговаряла със съдружниците от НАТО за даването на своите МиГ-29 на Украйна. Научаваме го от изтекли американски документи, само че пък можело да са подправени. Само че нашето Министерство на защитата в публично известие по случая признава, че са водени диалози за „ триъгълни покупко-продажби “, въпреки и да отхвърля да е ставало дума за безплатно даване на български изтребители. Същевременно служебният боен министър, патронът му Румен Радев и гравитиращите към тях обществени представители не стопират да изясняват, че „ триъгълните покупко-продажби “ са „ сливи за боклук “, не са преференциални, към този момент е късно за тях, опциите са изчерпани… Последното несъмнено не е правилно, в случай че се съди по казаното от военни и политически източници, представени от „ Свободна Европа “. А и в случай че сходни покупко-продажби в действителност бяха неизгодни, по какъв начин по този начин десетина европейски страни прибегнаха до тях? Да подсещаме ли, че примерно

Чехия получава от Съединени американски щати 200 млн. $ за рационализация на армията си

в подмяна на предоставената военна помощ на Украйна?
Ясно е, че Радев и подопечните му заблуждават обществото. Мълчат за предложенията на сътрудниците, а когато тематиката не може да бъде избегната, пускат димни пердета. В сгода на Кремъл армията ни би трябвало да остане подвластна от старите руски оръжия.
В изтеклите американски документи прави усещане, че за Съединени американски щати е „ предизвикателство “ опцията България да остане без изтребители, с които да извършва задачите си по Air Policing, до момента в който не бъдат създадени поръчаните от страната ни самолети F-16. Що за предизвикателство е, откакто Съединени американски щати са в положение да дават заместващи самолети? Трудно е да се гадае по фрагменти от документи с непотвърдена достоверност, само че няма по какъв начин да не си зададем въпроса: Ами в случай че

съдружниците ни се притесняват да дават на нашата войска F-16

поради държанието ни на обезсърчителен съдружник? Американската администрация има задоволително аргументи да не има вяра на настоящето ръководство на страната.
Да не забравяме и изявленията в нидерландската преса, че при разполагането на самолети F-35 у нас за взаимните задачи по еър полисинг, нидерландски водач е получил оферта да показа информация за тези изтребители.
Изтеклите документи на Пентагона са единствено следващият мотив за сериозна оценка на държанието на страната ни като част от системата за групова сигурност.
В момента обществото съзнателно е държано в незнание по витално значими тематики. И не става дума за издаване на секрети, а за предложенията, които се разискват със съдружниците и опциите, които се отварят. След като за балтийските страни, Гърция, Полша, Чехия, Словения и Хърватия не е проблем да дават гласност на предложенията и на контрактуваното по триъгълните покупко-продажби, не би трябвало и за нас да е проблем. Дори воюваща Украйна огласява съществени моменти от диалозите на срещите в Рамщайн, само че за радевото ръководство тематиката е табу. По тематики от сериозна значимост за България нерядко научаваме новините от задгранични източници вместо от личните си институции.
Днешната власт тласка страната ни към
стратегически неуспех.
При откриването на 49-ото Народно заседание Радев изсъска от парламентарната естрада, че за армията ни не е рационализация „ едни остарели танкове да заменят други остарели танкове “. Явно другите източноевропейски страни не споделят проникновенията му. Полската войска не се тормози да размени с " Чалънджър 2 " старите руски танкове, предоставени на Украйна. Нашата още дълго ще бъде пленник на завещаната от българо-съветската дружба анахронична техника, в случай че не се промени управническият метод.
Но най-тежката вреда от ръководството на Радев е, че с отхвърли да окажем действителна военна помощ на Украйна

България пропуща опцията да бъде на страната на човечността

Победата на украинския народ в тази война ще сложи началото на нов международен ред и от днешната ни позиция ще зависи мястото на страната ни в новия свят. Управление като настоящето ни отрежда нежеланата роля на снишени пред Кремъл, макар че номинално сме от вярната страна на историята.

Ако не желаеме генерации българи да носят този позор, решението е явно: България има незабавна потребност от евроатлантическо държавно управление!

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР