Илиана Славова Българският министър на туризма Христо Проданов, който от

...
Илиана Славова Българският министър на туризма Христо Проданов, който от
Коментари Харесай

Ако премиерът Петков е искрен, че повече няма да се навеждаме пред Москва, незабавно да уволни министър Проданов

Илиана Славова

Българският министър на туризма Христо Проданов, който от квотата на Българска социалистическа партия още веднъж се държи като съветски министър. Не бил склонен България да гласоподава за изключването на Русия от Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации – UNWTO. Представителят на българското посолство в Мадрид, където се организира гласуването, се оповестил „ за “ без съгласуваност с министъра, който упорствал страната ни да е с позиция „ въздържал се “. Решението е признато с болшинство от над две трети – т.е.

гласът на България не е с решителен принос

за крайния резултат, само че е от решаващо значение за достойнстното ни като страна. Да не сме още веднъж снишени пред кремълската безпардонност. Но ведомството на Проданов намира за нужно да се разграничава и да се оправдава.

Това е същият Проданов, който преди седмица изиска да се спрат помощите за украинските бежанци от 31 май, не тъй като няма средства, а тъй като трябвало да стартират работа. Никой различен европейски министър не си разреши сходна грубост. Докато Европа се дистанцира от агресора и се солидаризира с жертвите, нашият началник на туризма прави противоположното.
Официалният му мотив е, че браншовите организации – Националният ръб по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация желали България да гласоподава „ въздържал се “, с цел да понесе „ минимум негативи “ във връзка с „ двустранните и многостранните връзки в региона на туризма “. А какви негативи може да донесе изразяването на правилото позиция, която се споделя от две трети от участващите страни? Явно не става дума за „ многостранните връзки “, тъй като те биха потърпевши повече в случай че сме солидарни с малцинството. Следва, че нещата се свеждат до Русия и нейните туристи. Т.е. министерството и браншовиците залагат на карта връзките с партньорските ни страни, с цел да угодят на някакви мислени руснаци, които може без друго да не съумеят да дойдат предвид на глобите и геополитическата обстановка.
При повече предвидливост представителите на сектора биха помислили по какъв начин да привлекат туристи с различен профил – страната ни разполага с благоприятни условия за културен туризъм и екотуризъм, позволяващи да се притеглят гости целогодишно. Биха пробвали да скъсат с алкохолния туризъм, който генерира имиджови вреди и обрича България да бъде евтина и непрестижна дестинация. Да предложат услуги от по-висок клас, по този начин биха могли да печелят и при по-малко клиенти, които са подготвени да платят повече. Разбира се, за това са нужни старания и вложения – най-вече в интелектуален артикул. Сега е моментът, Европа е на вълна възобновяване и промяна на стопанската система. Стига браншът и министерството да са

на една вълна с Европа, а не с Русия

Но очевидно са избрали втората опция, на инат на декларираната публично принадлежност на страната ни.
Още нещо - българският представител на сесията в Мадрид е подходил отговорно и е изразил националната позиция, дал своя вот е от името на България, а не от името на избран отрасъл или министър. Постъпил е както е редно при конгреси на такова равнище. Още повече, че решението е стимулирано от полезности, а не от бизнес изчисления. Затова воплите на министъра са нелепи, служат не на българския, а на съветския интерес. И в случай че министър председателят Петков е откровен в поръчката си, че повече няма да се навеждаме пред Москва, след връщането си от Киев просто би трябвало да уволни министър Проданов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР