Илхан Кючюк: Председателят Доган е класик в анализа на политиката!

...
Илхан Кючюк - ЕП - ДПС, съпрезидент на партия Алианс
Коментари Харесай

Илхан Кючюк - ЕП - ДПС, съпрезидент на партия Алианс на либералите и демократите за Европа, “Обнови Европа“ - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 3.02.2024 г.

Предстоящата национална конференция на ДПС.

Илхан Кючюк обясни, че в момента се намира в Белица на събрание на местни структури на ДПС. Националната конференция на ДПС ще бъде на 24 февруари. „Ще присъства ли почетния председател Ахмед Доган? На предишната сбирка на Централния съвет го нямаше, беше болен!“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че не знае дали ще присъства, Ахмед Доган сам определя дневния си ред.

Северна Македония.

„Вчера бяхте в Македония, Вие сте докладчик на ЕП за Македония. Имаме албанец министър-председател Талат Джафери!“, попита Беновска. Кючюк отвърна, че наистина за първи път имаме албанец министър-председател на Северна Македония – Талат Джафери. Той доскоро е бил председател на парламента, а преди това е бил първия албанец министър на отбраната. „Облика на партията на Джафери е ясен, от една страна утвърждаване на етническия облик, но от друга и търсене на по-широка рамка, а именно изграждането на позициите на ДУИ като държавотворни. Това включва влизане в ЕС и НАТО. Това е партия, която винаги се е уповавала на евроатлантическите стремежи на Северна Македония и е била един от най-големите изразители на тази позиция!“, обясни Кючюк.

„Талат Джафери е добре познат в България и добре приет. Подчертах неговата етническа принадлежност не за да го откроя като някакъв белег, различен от уважението към него, а за да спомена, че Вие също сте представител на българска етническа партия ДПС. Във вашето прессъобщение има едно знаково изречение – „По време на срещата Кючюк предаде поздрави от председателя на ПГ Делян Пеевски“!“, продължи Беновска. Кючюк отвърна: „Така е, но с една съществена корекция. Аз не съм представител на етническа партия! ДПС е мултиетническа и мултирелигиозна партия! Двата модела са много различни! Моделът, изграден от Ахмед Доган е на съвместно съжителство. И това го е направил с ясното съзнание, че съвместното съжителство на първо място трябва да се осъществи в рамките на партия ДПС, която да бъде българска, либерална и насочена към ЕС и НАТО. Това е видно в нашите позиции. Съвсем различен е модела на македонските партия, с изключение на социалдемократическата, всички останали са изградени и се развиват като строго етнически. Много малко и на ниски нива биха се намерили различни от етническите македонци във ВМРО-ДПМНЕ. И почти не съм забелязвал, да не кажа, че не съм забелязал етнически македонци в албанските партии. Тоест традиционната капсула на затварянето в рамките на етническото съществува в Северна Македония. Това създава проблем в 21 век, когато трябва да се търсят повече допирни точки извън рамките на етническото и често извън комфорта на политическото!“.

Ролята на ДПС за отстояването на българските национални интереси.

„Благодаря Ви за този отговор, пространен и зрял политически, извинявайте, че Ви давам оценка, за да припомня, че през 1997 г. аз бях първата, която си позволи да нарече ДПС национаноотговорна българска партия! Защото знаете, че винаги определени кръгове в България по една или друга причина са спорили за етническия произход на ДПС, етнически вот. Успява ли сега почетният председател на ДПС Ахмед Доган с активното експониране на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски да ги тушира и след толкова дългогодишна борба и интелектуални, политически и бих казала и научни аргументи ДПС наистина да се наложи като равностоен националноотговорен партньор?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че за това каква партия е ДПС може да се съди от политическите документи и от действията ѝ, а те винаги са били в посока запазване на единството, целостта на България в рамките на нейните територии. Никога този въпрос не е бил поставян под съмнение. Той продължи: „Точно обратното, винаги сме били много остри към хора, които в първите години от учредяването на партията са показвали и най-малко съмнение, че могат да имат позиция, различна от това, а именно целостта на България в рамките на защитата на човешките права и свободи, които са за всички български граждани. И тук е особеността на българския етнически модел. Ако погледнете само на Балканите ще видите, че проблемите са основно етнически. Проблемите между Белград и Прищина не се решават поради сблъсъците между албанци и сърби, неразбирането на уроците от историята и липса на визия за бъдещето!“.

Илхан Кючюк обясни, че утвърждаването и развитието на една партия е сложен процес. Той минава през утвърждаване на различни образи за всяко едно време. Образът на ДПС в момента е национален, но проевропейски и проатлантически и цели да налага дневен ред не само в българското общество, но и в организациите в които членува. „Ние си позволихме да издигнем членството на България в Шенген в държавотворна цел! И това не беше просто един разказ в рамките на националния контекст, а с позициите успяхме да го направим. И в много позиции ЕП, но преди това и АЛДЕ настоява за пълноправното членство на България в Шенген!“, добави той.

Изборите за ЕП.

Илхан Кючюк заяви, че на Европа ѝ предстои важен избор. Той продължи: „ЕП е учреден през 1979 г., но през 2024 г. ни предстои много важен избор, който ще предопредели икономиката, инвестициите, геополитическото позициониране в следващите 15-20 години! Трябва да изпращаме хора с гръбнак, аз се придържам към тази теза, но зад тези хора трябва да има и политическа партия, която знае накъде води и как защитава националния интерес!“.

Предложението на Ахмед Доган да бъдат избрани двама съпредедатели на ДПС – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров.

„На този ваш очакван с огромен интерес не само в България, но и в Европа процес, който се развива в ДПС, очаква се да бъдат избрани двама съпредседатели, предложени от почетния председател Ахмед Доган. Това са един от създателите и жалони на ДПС д-р Джевдет Чакъров и енергичния и много ефективен, както се изрази д-н Ахмед Доган, Делян Пеевски. Има ли интрига тук?“, попита Беновска. Кючюк отговори, че няма никаква интрига, защото двамата ще работят заедно, както се казва и в словото на Доган. Идеята е ДПС да отговори на очакванията в българското общество и в света. „Ние винаги сме се съобразявали с темпоритъма на световните дела и в този смисъл виждаме потенциала на това да имаме силно лидерство, което ще ни преведе през кризите! Силно ДПС означава стабилна политическа организация, която поглежда с уважение към миналото! Впрочем ние сме единствената партия, която не се срамува от миналото си. Точно обратното, гордеем се с достиженията си и гледаме с уважение на всичко, което се е случило в миналото. Но заедно с това имаме вярата, че новите поколения, модернизираната политика ще ни отведе към бъдещето! И всичко това е важно за стабилността на България и дори за националната сигурност без да преувеличавам. Защото силните, последователни, държавотворни позиции на ДПС създават условия за тежки реформи. Освен че са изигравали важна роля за тежките избори, които е правила България, то и тежките реформи изискват подкрепата на ДПС. Не е излишно да се припомни конституционната реформа, ясната ни позиция за Шенген и еврозоната, интеграцията на страните от Балканите!“, категоричен бе Кючюк.

„През последните 6 месеца Делян Пеевски, независимо, че е осенчен от историята Магнитски, която няма да коментирам, защото тя не може да се развие на юрисдикцията на България и на Европа, като и Лаура Кьовеши подчерта и ние знаем много добре вследствие решенията на ВАС. Но този млад човек със здрав гръбнак се налага силно. Прави впечатление след нова година на 22 и 23 януари Ахмед Доган и Делян Пеевски инициираха социална кухня към БПЦ. Проектът ще се реализира с лични средства и дарения. На следващата дата Доган и Пеевски правят социална кухня и към Главно Мюфтийство. Целта на инициативата е да обединява хората, независимо от тяхната вяра и етнос. До Ахмед Доган засега Чакъров не се появява публично, нито в НС е експонирал своята роля на депутат и човек, който е свързан с налагането на България в Европа и ред други ценности!“, продължи Беновска. Кючюк отговори, че ролята на Пеевски е значима и това се признава и от политическите партии, които работят с него. Той бе категоричен, че е институционален успех през последните месеци това, че разговорът за политика се е върнал в НС, където му е мястото! Винаги е имало съмнения, че има някакви задкулисни уговорки в президентството или МС и е било крайно време да си припомним, че България е парламентарна република и да изпълним това със съдържание! И тук е много важна ролята на Пеевски, който е върнал дебата в Българския парламент! И тук е мястото да започнем разговора за това как да модернизираме политиката, гражданите да я виждат и да вярват, че тя работи за тях. Това минава през правов ред и здрави институции!

Искането на Пеевски за прозрачност в президентската институция.

„Но защо Делян Пеевски започна и обяви тази война с президента Радев? Искам да Ви пусна прессъобщението, което излезе в понеделник в 7.20 сутринта. Какво инициира Пеевски в понеделник сутринта?“, продължи Беновска и пусна прессъобщението на ДПС от 29.01.2024 г.

Беновска: Бойко, Делян, Кирчо, Радев, Гном - в Политиката? Как сте в Личния живот, че да ни управлявате?

България още не знаеше, че КЗК ще разреши на Виваком да прибави и Булсатком към Нова ТВ…

29.01.2024 07:30 ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС с питания към Главния прокурор, Главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията за Кешгейт - пътят на Копринката и “касиерите” на Президента

Защо прокуратурата и службите не предприемат или не оповестяват данните за проверки и дела по случаи с висока обществена чувствителност, свързани с президентската администрация, въпреки многобройните медийни публикации и публично оповестени сигнали.

Скандалните разкрития, заради които Пеевски определи президентството като “тъмна институция, пълна с много кеш” станаха известни като Кешгейт - пътят на Копринката на името на президентския съветник Николай Копринков.

Преди седмица Делян Пеевски обяви, че ще търси информация за “пътя на Копринката” и т.нар. “Касиери” на президента, както и за ролята на Николай Копринков и Сотир Ушев по време на служебните правителства на Румен Радев.

Обществото има въпроси, а ние сме избрани от хората и аз задавам тези въпроси. Къде са тези дела и защо нищо не е съобщено, запита председателят на ПГ на ДПС. Започваме да питаме по всички въпроси. Всичко трябва да е пред очите на хората. Тъмнината ще свърши, категоричен е Делян Пеевски.

Беновска: Бойко, Делян, Кирчо, Радев, Гном - в Политиката? Как сте в Личния живот, че да ни управлявате?

29 януари 24-та, 17 часа

Делян Пеевски, ДПС: Има много неща в медиите, но никой от органите не реагира. Затова ги питам. Вие виждате ли някакви разследвани данни?

Не само за президента! Аз искам институциите да започнат да работят, да има ново начало! Хората да получат правосъдие за всеки, всички да са равни, всичко да се проверява. Чудесно е всичко, което казва „мистър Кеш“ да бъде проверено!

Медия: Президентът определи думите Ви като слухове и манипулация, как ще коментирате това нещо?

Делян Пеевски: Той как решава това „мистър Кеш“? Като последна инстанция в държавата? Диктатурата му свърши, няма да се повтори! Единственото, което е чудесно, изкарах от удобния комфорт на уютния му кабинет! Той излезе, каза, че ще прави партия! Чакам го на терена! Ръкавицата е хвърлена! Аз я приемам! Искаме битка на политическия терен. Не може да седи в уютното кресло на президент и да злоупотребява с институцията! И в това кресло да се крие зад пълния си имунитет. Интересното, което прокуратурата каза днес, че не могат да предприемат действия, защото той имал имунитет. Значи има дела, които искам да разбера какви са, които чакат падането на неговия имунитет. Днес разбрахме, че той ще прави партия, значи чакаме имунитета ми съвсем скоро да падне! Ако внимателно прочетете в Конституцията, има си процедура за махане на този имунитет. Нека прокуратурата да ни даде данни да видим има ли нещо, няма ли! Аз нищо не твърдя! Чакаме данни от службите и прокуратурата. Има много „касиери“, много „малки кученца“, които влачат плячка в тъмната институция!

Страх имаше в неговите очи! Очаквам да си подаде оставката и да го видя на политическия терен, да стане политически лидер, да има достойнството да бъде такъв, да се срещнем на европейските избори. Това е достойно! Единственото, което е недостойно, ако тази партия е финансирана с мръсни пари от неговите служебни мандати!

Беновска продължи: „Какъв е политическия анализ, докъде ще доведе това търсене на истина и осветяване и „правосъдие за всеки“, както се изразява Делян Пеевски?“. Илхан Кючюк отговори, че не вижда никакъв проблем в това да се задават важните въпроси и институциите наистина да си влязат в ролята. Той продължи: „И Пеевски не поставя акцента само върху президента, а върху всички нас, защото, ако продължаваме да говорим с високи морални жалони, трябва да сме готови да отговорим на тези морални жалони и когато става въпрос за нас самите! В този смисъл всеки от нас трябва да бъде готов за едно такова публично разобличаване, това е и съвета ми към всеки млад политик, във всеки момент да бъде готов за разобличаване от обществото!“.

Шенген.

„Казахме, че предстоят евроизбори, има огромно напрежение в Европа, земеделски производители протестират в Белгия, Франция, Германия. Урсула фон дер Лайен замести САЩ и предложи огромна финансова помощ за Украйна. Орбан се кани да напусне групата на ЕНП и да се присъедини към тази на Джорджа Мелони. Имаше изключително неприятно впечатления на вечерята в какъв лукс и какъв разкош тъне Макрон със собствената си съпруга, когато тези хора се чудят как да оцелеят. Искам да свържа и Шенген, ще успеем ли да се преборим за сухопътен Шенген?“, попита Беновска. Кючюк отговори, че това е най-важния въпрос, какво трябва да се направи до края на годината, така че следващата година да сме част от Шенген и със сухопътните граници. 97% от износа ни е по суша и ако един тир чака 14 часа, за да влезе в Румъния, тогава не можем да говорим за конкурентоспособност, а още по-малко за европейски ценности. „Българските граждани заслужават да бъдат равноправни с другите граждани на ЕС! И това не са просто декларации, а апел към всички да работим заедно и да имаме едни и същи послания, които да са категорични и еднопосочни! И трябва да работим заедно с Румъния, защото, ако има разделяне по критерии, това ще има катастрофални последици за всички. Да, Европа има своите проблеми, но успява да ги артикулира и да дава отговори, включително и за земеделските производители. Европа ще продължи да подкрепя Украйна с каквото може и докогато трябва! И това, което направи Урсула фон дер Лайен и цялото политическо лидерство на ЕС е силен знак и САЩ трябва да отговорят сега, навременно към Украйна, защото това е страна, която се бори не само за териториалната си цялост, но и за живота на своите граждани! Това са общоевропейски и общочовешки ценности и аз не мога да коментирам случващото се по друг начин! За мен разказа е един, той не е черно бял, но има страна, която е нападната и има страна, която е агресор!“, категоричен бе той.

Предстоящият концерт на Лили Иванова в Брюксел.

„Моля да завършим с цветния разказ, Лили Иванова ще пее в легендарна зала в Брюксел. Наричат я „Тина Търнър на Източна Европа“. Това е ваша инициатива и ви прави чест!“, съобщи Беновска. Кючюк отговори: „След 10 години тя отново се завръща на брюкселска сцена. Огромна привилегия за нас е да я посрещнем колегите, но най-вече българската общност. Там, където е Лили Иванова, там е България, там, където е България е Лили Иванова! Трябва да покажем уважение към големите имена в културата, изкуството и политиката включително, на хората, които са направили така, че името на България да се чува! И да го правим, докато са живи!“.

„Видяхме, за съжаление моя състудент и приятел Иван Иванов си отиде в тишина! Да почетем за секунда паметта му!“, добави водещата.

Ахмед Доган.

Беновска показа на събеседника си книгата с интервюто ѝ с Ахмед Доган с думите: „Виждате ли какво държа в ръката си?“. Събеседникът ѝ отговори: „Алманаха за всички млади политици! Със сигурност хиляди са я прочели тази книга „Беновска пита“! Голямото интервю с Ахмед Доган, което е едно малко училище за политика!“. Водещата продължи: „Това е правено в една престъпно млада възраст и за двамата 1994 г. Трябва ли да създадем ново томче. Дошло ли е времето, защото с него сме обсъждали и той казва, че не са се променили нещата така, както следва. Моля Ви за млад политически отговор без партийни пристрастия и раболепие!“. Кючюк отговори: „Още един разговор за световните и национални дела със сигурност би бил интересен не само за младите политици, но и за цялата българска общественост. Но ако забелязвате, това, което говори г-н Доган днес и това, което Ви е казал през 1994 г., като позиции, като ценностно позициониране не е мръднало на милиметър!“. Така завърши разговорът между Илхан Кючюк и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 3-ти февруари 2024 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР