Илън Мъск заяви, че потенциалните опасности от изкуствения интелект са

...
Илън Мъск заяви, че потенциалните опасности от изкуствения интелект са
Коментари Харесай

Мъск: „Рисковете, свързани с ИИ, са толкова високи, че обществеността трябва да знае защо е уволнен Алтман“

Илън Мъск съобщи, че евентуалните рискове от изкуствения разсъдък са толкоз огромни, че OpenAI, най-мощната компания за изкуствен интелект в света сега, би трябвало да разкрие повода за уволнението на основния изпълнителен шеф Сам Алтман. Самият Мъск преди този момент бе член на борда на шефовете на OpenAI, само че напусна заради спор на ползи с Tesla и, както изясни по-късно, заради опасения за въздействието на тази компания върху обществото.

OpenAI разгласи отстраняването на Алтман в петък, 17-ти ноември. Компанията съобщи, че „ той не постоянно е бил прям в връзката си със съвета на шефовете, което лимитира способността му да извършва отговорностите си„.

В отговор на обява в X Мъск написа, че

„ поради риска и мощта на усъвършенствания изкуствен интелект, обществеността би трябвало да бъде осведомена за какво управителният съвет е сметнал за належащо да вземе такова фрапантно решение “.

Мъск е някогашен член на борда на шефовете на OpenAI, само че напусна компанията през 2018 година, базирайки се на спор на ползи с Tesla. По-късно обаче предприемачът съобщи пред CNBC, че е угрижен за евентуалното влияние на OpenAI върху обществото

Възможна причина за отстраняването на Алтман може да бъде възходящото напрежение измежду управлението на компанията по отношение на заплахите, които ИИ съставлява за човечеството. Алтман интензивно упорства за финансиране на разширението на развиването на технологията, до момента в който няколко други членове на борда упорстват компанията да направи повече за понижаване на евентуалните закани.

Съоснователят на OpenAI Иля Суцкевер, който също е член на борда, избира да работи по-предпазливо и да обмисли капацитета на ИИ да навреди на обществото. Според „ Ню Йорк Таймс “ още преди уволнението на Алтман, Суцкевер е основал екип за суперподчинение в компанията. Това трябвало да подсигурява, че бъдещите версии на GPT-4 няма да бъдат нездравословни за човечеството.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР