Илън Мъск отдавна е обявил целта да направим Марс по-обитаем

...
Илън Мъск отдавна е обявил целта да направим Марс по-обитаем
Коментари Харесай

Мъск не се предава: Има достатъчно СО2 на Марс и можем да го освободим с ядрен синтез

Илън Мъск от дълго време е оповестил задачата да създадем Марс по-обитаем и гостолюбив за хората. Мечтите му за пилотирани полети на SpaceX, които транспортират заселници до Червената планета не са загадка, само че с цел да станат действителност, ще би трябвало да бъде изменена околната среда на Марс.

Наскоро учени обаче, дадоха някои отчайващи вести за всеки, който мечтае Марс да стане сходен на Земята. Ново проучване (за което Мегавселена съобщи) разкри, че на планетата няма задоволително въглероден диоксид, който да сътвори атмосфера.

Мъск обаче не е от тези, които елементарно се отхвърлят от концепциите си и елементарно одобряват „ не “ за отговор. След публикуването на проучването, той незабавно отговори, че има задоволително въглероден диоксид, заключен в Марсианската почва, и че резултатите на откривателите просто са неверни.

Проучването, оповестено предходната седмица в списание Nature Astronomy, изяснява в детайли по какъв начин въглеродният диоксид на Марс е уловен както в почвата, по този начин и в скалите на повърхността на планетата и в ледовете на полюсите. Мъск пледира, че има задоволително CO2, с цел да се сътвори атмосфера, само че учените показват мнение, че действителното количество на съдържащият се на Марс СО2 изобщо не е задоволително с цел да се оформи даже и тънка атмосфера, която би трансформирала планетата. Наред с това те напълно отхвърлят концепцията на Мъск да се бомбардират полюсите на Марс с цел да се освободи СО2.

Резултатите от изследването се разпространиха бързо в интернет и в последна сметка провокираха бърза реакция на Илън Мъск. Излишно е да се споделя, че той не е склонен с тези резултати.

„ Има голямо количество CO2 на Марс, всмукано в почвата, който може да бъде освободен при нагряване. С задоволително сила посредством неестествен или натурален (слънцето) синтез, можете да измененията съвсем всяко огромно, скалисто тяло “, беше отговорът на Мъск.

Веднага прави усещане, че отговорът му в действителност не се отнася до съответните статистически данни, които учените показват, а точно процентите на CO2, които са в действителност открити от принадлежности на Марс. Този отговор пази фантазиите за тераформиране на планетата, само че аргументът на Мъск наподобява просто като заявление на разсърдено дете: „ не сте прави, несъмнено има задоволително СО2 на Марс “.

Изследването на учените се поддържа от твърдо открити данни и калкулации, до момента в който изказването на Мъск наподобява се поддържа единствено от чувството му и неговото предпочитание, че Марс може да бъде тераформиран.

Мисии с екипажи до Марс няма да има още няколко десетилетия и сигурно за това време ще научим доста повече за Червената планета. Сега можем единствено да се запитаме – кой е прав, екипът от висококвалифицирани учени или милиардерът бизнесмен?

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР