Икономистката от Харвард Клаудия Голдин е удостоена с Нобелова награда

...
Икономистката от Харвард Клаудия Голдин е удостоена с Нобелова награда
Коментари Харесай

Икономистката Клаудия Голдин печели Нобелова награда за работа върху разликата между половете

Икономистката от Харвард Клаудия Голдин е удостоена с Нобелова премия за стопанска система за работата си по проучване на разликата в заплащането на половете.

77-годишната Голдин получи самопризнание за проучването си, което демонстрира, че дамите получават приблизително по-ниско възнаграждение от мъжете, макар че имат по-високо обучение и че по-голямата част от разликата се появява след раждането.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла. Норвежецът Джон Фос печели Нобелова премия за литература за 2023 година „ Победата е близо “: Затворен ирански деятел печели Нобелова премия за мир Кои са носителите на Нобелова премия за 2023 година до момента? Кой е носителят на Нобелова премия за мир Наргес Мохамади? завършек на списъка

„ Тазгодишният лауреат по стопански науки, Клаудия Голдин, даде първия обстоен доклад за приходите на дамите и присъединяване на пазара на труда през вековете “, сподели Кралската шведска академия на науките в понеделник.

„ Нейното проучване разкрива аргументите за смяната, както и главните източници на оставащата разлика сред половете. “

Голдин е едвам третата жена, удостоена с Нобелова премия за стопанска система, която има минимум дами лауреати, след Елинор Остром през 2009 година и Естер Дюфло през 2019 година

За своето проучване Голдин изследва данни, обхващащи 200 години присъединяване на дамите в работната мощ в Съединените щати.

Изследването на Голдин откри, че ролята на дамата на пазара на труда и нейното възнаграждение се дефинират частично от самостоятелни решения, в това число избор на обучение, както и необятни обществени и стопански промени.

Докато огромна част от разликата в приходите в исторически проект може да се изясни с разликите в образованието и избора на специалност, Голдин „ е посочил, че по-голямата част от тази разлика в приходите в този момент е сред мъжете и дамите в една и съща специалност и че значително поражда с раждане на първо дете ”, оповестиха от комисията по награждаването.

Наградата на Голдин следва оповестяването предходната седмица на премиите по медицина, физика, химия, литература и мир.

Наградата за стопанска система е основана през 1968 година от централната банка на Швеция и е публично известна като Наградата на Банката на Швеция за стопански науки в памет на Алфред Нобел.

Председателят на Федералния запас Бен Бернанке, Дъглас У. Даймънд и Филип Дибвиг завоюваха миналогодишната премия за проучването си на банкови банкрути, които повлияха на отговора на Съединени американски щати на финансовата рецесия от 2007-08 година

Нобеловата премия за мир отиде при намиращата се в пандиза иранска активистка за правата на дамите Наргес Мохамади в петък.

В четвъртък норвежкият драматург Йон Фос бе почетен с премията за литература.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР