Икономистите очакват, че през идните месеци еврозоната ще се потопи

...
Икономистите очакват, че през идните месеци еврозоната ще се потопи
Коментари Харесай

Еврозоната ще се потопи в по-дълбока рецесия от очакваното

Икономистите чакат, че през идните месеци еврозоната ще се потопи в криза, която няма да е плитка, написа CNBC. Актуалната им прогноза идва девет месеца след нахлуването на Русия в Украйна, което подложи на забележителен напън единната валута. Комбинация от наказания против Кремъл, ненадейно преустановяване на вноса на съветски газ и нуждата от даване на финансова поддръжка на семейства и компании, борещи се с енергийната рецесия, помрачи вероятностите пред блока – който при започване на годината се предвиждаше да пораства по-бързо от Съединените щати.

Потребителското доверие се срина толкоз неприятно, че рецесията евентуално няма да е плитка “, сподели Холгер Шмидинг, основен икономист в Berenberg.

Данните на Европейската комисия демонстрират, че потребителското доверие е спаднало до рекордно ниско равнище през септември. Оттогава леко се е подобрило, само че семействата към момента се опасяват за бъдещето и финансовото си положение.

Шмидинг сподели, че действителният (коригиран по отношение на инфлацията) БВП на еврозоната ще се свие внезапно през четвъртото тримесечие и през първото тримесечие на идната година. Прогнозата му е за кумулативен спад от 1.7%. Рецесията се дефинира като две поредни тримесечия на стесняване.
„ Рискът от криза се е нараснал “
Предварителните прогнози за растежа за района допускат закъснение през третото тримесечие по отношение на предходния интервал – от 0.8% напредък на 0.2%. Белгия, Латвия и Австрия към този момент записаха стопански свивания през последното тримесечие.

Не бих го нарекъл плитко, то ще бъде по-дълбоко от това, което сигурно чака съветът на ЕЦБ [Европейската централна банка] “, сподели Спирос Андреопулос, старши европейски икономист в BNP Paribas.

ЕЦБ постепенно стартира да признава вероятността от криза в района. Говорейки по-рано този месец, президентът на централната банка Кристин Лагард акцентира, че „ рискът от криза се е нараснал “.

Но годишните прогнози за напредък, оповестени от централната банка, към момента не плануват икономическо стесняване в целия блок. В момента те сочат повишение на Брутният вътрешен продукт с 3.1% тази година и 0.9% през 2023 година Актуализираните данни би трябвало да бъдат оповестени идващия месец.

„ Виждам риск [рецесията] да се задържи през второто тримесечие [на 2023 г.] “, сподели Андреопулос, мотивирайки се с енергийната рецесия и стягането на паричната политика.

Съществува явен риск температурите, до момента умерени за това време на годината, да спаднат доста при започване на 2023 година в средата на зимата. Освен това ЕЦБ увеличи лихвите три пъти тази година и се чака да продължи да го прави. Агресивното повишаване на лихвените проценти може да задуши икономическия напредък, защото цената на заема се усилва.

Morgan Stanley предвижда годишно стесняване от 0.2% в еврозоната за идната година, като Германия – обичайно икономическата мощ на еврозоната – е изправена пред един от най-резките спадове, от -0.7%.

„ Пазарът на природен газ остава стегнат и цените би трябвало да останат високи. Фискалната поддръжка е забележителна, само че инфлацията тежи върху корпоративните облаги и действителните приходи на семействата, намалявайки вложенията и потреблението. Паричната политика стяга финансовите условия, допринасяйки за спада на финансовите разноски “, споделиха анализатори от капиталовата банка.
Съхранение на газ
Дори еврозоната да излезе от рецесията през първото тримесечие на идната година, съгласно икономисти идващите месеци отново ще бъдат сложни.

„ Очаквам възобновяване да е постепенно “, сподели Марко Вали, основен европейски икономист в UniCredit, пред CNBC във вторник, цитирайки по-високите лихвени проценти като един от главните фактори за попречване на по-рязък напредък.

На въпрос дали ще бъде лесна година за еврозоната, Вали сподели:

Не, безусловно не “.

Феликс Хюфнер, старши европейски икономист в UBS, поддържа тази теза, като сподели, че в случай че рецесията завърши през второто тримесечие, възобновяване през 2023 година ще бъде едва, тъй като конкуренцията за обезпечаване на газови доставки ще стартира още веднъж.

Европейските водачи съумяха да подсигуряват, че складовете за природен газ са цялостни за тази зима, само че те ще би трябвало да обезпечат нови за идната година, в случай че желаят да спрат да разчитат на съветски въглеводороди – упражнение, което евентуално ще се окаже скъпо, защото световното търсене нараства.

Това не е „ вълнуваща прогноза “, сподели Хюфнер за икономическите вероятности на еврозоната през идната година.

Поставяйки го в подтекст с предходни спадове обаче, икономистите споделят, че картината не е толкоз неприятна, колкото през световната финансова рецесия от 2008 година или по време на пандемията. Еврозоната се сви с 4.4% през 2009 година и с 6.1% през 2020 година

Основната причина за това е фискалната политика, която обезпечава известна компенсираща поддръжка “, сподели Андреопулос.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЕЦБ еврозона криза икономическа рецесия Кристин Лагард ПоследниНай-четениБюджет и финанси 12 Еврозоната ще се потопи в по-дълбока криза от предстоящото Образование 68 IT браншът видя риск от напразно харчене на милиони за STEM кабинети Здравеопазване 92 Държавата се разбърза с Националната детска болница Политика 120 „ За да направя Америка още веднъж велика “: Тръмп се кандидатира за президент Политика 8352 И Швеция блокира България за Шенген Индустрии 6654 Производителите на електрически автомобили горят пари с огромна скорост Накратко 5686 Вечерни вести: Швеция стопира България за Шенген; Летище Русе пред неуспех Любопитно 5280 Най-скъпият Мондиал в историята: Цените хвърчат, само че билети и места няма Всички новини10:31 Политика 12 Какво значи активирането на Член 4 от контракта за НАТООще от Бюджет и финансиВиж всичкиМОН планува 151 млн. лева за ремонт на 25 общежитияИнфлацията в България се забави – за първи път от 2 годиниБългарската стопанска система се е забавила през лятото

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР